χάρης-πασβαντίδης-η-απλή-αναλογική-με-441629

Χάρης Πασβαντίδης: Η απλή αναλογική με πραγματικούς αριθμούς και συνθήκες στην Περιφέρεια Αττικής

Άρθρο του Χάρη Πασβαντίδη, με τίτλο «Η απλή αναλογική με πραγματικούς αριθμούς και συνθήκες στην Περιφέρεια Αττικής», δημοσιεύει σήμερα η aftodioikisi.gr.

Τα κόμματα και οι υποψήφιοι τους παρατάσσονται ήδη σε θέσεις μάχης, καθώς εκκίνησε η  διαδικασία των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών, οι οποίες για πρώτη φορά θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι υπερασπιστές της,  την θεωρούν απόλυτα δημοκρατικό σύστημα, που ενισχύει την συνεργασία και την συναίνεση. Οι επικριτές της, την  αποδοκιμάζουν ως σύστημα που οδηγεί στο εκφυλιστικό φαινόμενο της ακυβερνησίας και ως εκ τούτου της διαφθοράς και συναλλαγής.

Ας δούμε όμως με πραγματικά στοιχεία τι σημαίνει απλή αναλογική στις Περιφερειακές εκλογές της Αττικής.

Στον πίνακα που ακολουθεί θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014  και την κατανομή των εδρών με την ενισχυμένη αναλογική, αλλά  και ποια θα ήταν η κατανομή αν ίσχυε η απλή αναλογική.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2014 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

 

Ρ.ΔΟΥΡΟΥ  23,8% 61 24
Γ.ΣΓΟΥΡΟΣ 22,11% 12 22
Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ 14,Ο8%   7 14
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ   11,3 % 6 11
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ  10,66% 4 10
Π.ΧΑΙΚΑΛΗΣ 7,7% 4 8
ΤΖΗΜΕΡΟΣ  2,97% 3 3
Άλλοι συνδυασμοί  8% 4 9
ΣΥΝΟΛΟ 101 101

Ας υποθέσουμε λοιπόν  ότι οι προηγούμενες εκλογές γίνονταν με την απλή αναλογική. Με αυτήν,   η κ. Δούρου θα είχε 24 Συμβούλους σε σύνολο 101.Ακόμη και αν διατηρούσε στην Παράταξη της όλους τους εκλεγμένους Συμβούλους της, πράγμα που δεν έγινε, θα χρειαζόταν άλλους 27 για να σχηματίσει πλειοψηφία.

Με ποιους θα μπορούσε να συνεργαστεί, για να  αποκτήσει πλειοψηφία και να μπορεί να διοικήσει; Ας δούμε τα πιθανά ενδεχόμενα.

-Με τον κ. Σγουρό, που ήταν ο βασικός της αντίπαλος και δεν εγκατέλειψε ποτέ τις φιλοδοξίες του για επανάκαμψη, εκτός από τον  εκλογικό ανταγωνισμό, θα είχε να αντιμετωπίσει και τεράστιες,  αγεφύρωτες διαφορές σε μεγάλα και πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

-Με τον κ. Κουμουτσάκο. δεν θα μπορούσε ποτέ να συνεργαστεί , όχι μόνο λόγω διαφορετικών αντιλήψεων αλλά και της σκληρής αντιπαράθεσης των κομμάτων τους στην κεντρική πολιτική σκηνή.

-Με τον κ. Παναγιώταρο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, προφανώς δεν θα ήθελε η ίδια  να έχει επαφές και συνομιλίες.

-Με τον κ. Παφίλη δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί, ακόμη και αν το επεδίωκε, λόγω της κάθετης άρνησης του ΚΚΕ να συνυπάρξει με οποιαδήποτε παράταξη.

Με τον κ. Χαϊκάλη  θα υπήρχε προφανώς συνεργασία, αφού τα κόμματα τους συγκυβερνούν. Θα προσέθετε δηλαδή στους 24 δικούς της  άλλους 8 Συμβούλους.. Θα συνέχιζε βέβαια να αναζητεί ακόμη  19. Θα  παρείχε  τους δικούς του ο κ. Τζήμερος;  Αν ο ήλιος ανέτειλε από την δύση…

Ακόμη δηλαδή και αν έπαιρνε με το μέρος της τους 8 συμβούλους των μικρών παρατάξεων, πράγμα εντελώς αμφίβολο αφού η ΑΝΤΑΡΣΥΑ  πολύ δύσκολα θα έδινε στήριξη, πάλι θα απείχε πολύ από τον σχηματισμό πλειοψηφίας.

Και αν για τα καθημερινά και ήσσονος σημασίας ζητήματα μπορούσε να ελπίζει στην ψήφο των Παρατάξεων, στα μείζονα και σημαντικά θέματα, εκείνα που αποτελούν την προμετωπίδα των προγραμμάτων των Παρατάξεων,  εκείνα από τα οποία κρίνεται η επιτυχία ή αποτυχία τους, εκείνα εντέλει που επηρεάζουν άμεσα την ζωή των κατοίκων της Αττικής ,οι ελπίδες της κ. Δούρου  για στήριξη των προτάσεων της, θα αποδεικνύονταν φρούδες και οι προσδοκίες  της έωλες.

Πως λοιπόν θα διοικούσε την Περιφέρεια των σχεδόν 5 εκατ. κατοίκων;

Πως θα έπαιρνε τις κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις με βάση το πρόγραμμα της;

Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε ότι και το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής  διαστρεβλώνει την λαϊκή βούληση και ψήφο.

Ο κ. Σγουρός είχε διαφορά και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο μόλις 1,5% από την κ. Δούρου. Πήρε όμως στο Περιφερειακό Συμβούλιο 12 έδρες, ποσοστό 12% έναντι 61  της κ. Δούρου, ποσοστό 60%. Διαφορά σχεδόν 50% στις έδρες , την ώρα που η διαφορά τους στο λαό ήταν μόλις 1,5%. Όχι μόνο άδικο αλλά και  εντελώς αντιδημοκρατικό.

Από αυτό όμως το αντιδημοκρατικό σύστημα περάσαμε στο ακριβώς αντίθετο, αποδεικνύοντας ότι μια από τις σοφότερες ρήσεις των Αρχαίων μας, το «μέτρον άριστον», έχει λησμονηθεί από τους απογόνους τους.

Παρά το γεγονός ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης κατέθεσε προτάσεις για την βελτίωση του συστήματος της απλής αναλογικής με την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας, ο αρμόδιος Υπουργός τις απέρριψε όλες. Την ίδια ώρα μάλιστα που εισηγούμενος την απλή αναλογική , επιχειρηματολογούσε υπέρ της συναίνεσης και της συνεργασίας ..

Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή, στα πλαίσια μιας πραγματικής και όχι υποκριτικής συνεννόησης,  τα κόμματα θα ψηφίσουν ένα εκλογικό σύστημα που θα εκφράζει την λαϊκή  βούληση αλλά και θα βοηθά την υλοποίηση του προγράμματος του επιτυχόντος συνδυασμού, τον οποίο άλλωστε οι ίδιοι οι πολίτες  επιλέγουν, εγκρίνοντας  το σχέδιο του.

* Ο Χάρης Πασβαντίδης διετέλεσε Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου,  Αναπληρωτής Νομάρχης Αθηνών και Συντονιστής της σύνταξης του πρώτου Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής.