Μπουραΐμης: Ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει οικόπεδο για το εργοστάσιο στα Λιόσια - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
17
Νοέμβριος
Back

Μπουραΐμης: Ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει οικόπεδο για το εργοστάσιο στα Λιόσια

Κατά των δύο εργοστασίων σκουπιδιών μέσω ΣΔΙΤ που πρόκειται να γίνουν στο δήμο του τάσσεται με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης και προαναγγέλλει προσφυγή στο ΣτΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως λέει, «δεν υπάρχει κανένα νομικό υπόβαθρο για να γίνουν τα δύο εργοστάσια είτε από πλευράς λειτουργίας του ΕΣΠΑ είτε από πλευράς περιφερειακού σχεδιασμού». Μάλιστα, για το εργοστάσιο που πρόκειται να γίνει στα Άνω Λιόσια, αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει «οικόπεδο καθαρό», έκταση δηλαδή που να ανήκει στον ΕΔΣΝΑ.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε δήμαρχε… Στις 29 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου διεξάγονται οι δύο τελευταίοι διαγωνισμοί για τα εργοστάσια σκουπιδιών στην Αττική, στα Άνω Λιόσια και στη Φυλή αντίστοιχα. Δύο δηλαδή εργοστάσια σκουπιδιών στα διοικητικά σας όρια. Συμφωνείτε;

Όχι. Είμαστε αντίθετοι. Και τις ημέρες της διεξαγωγής των διαγωνισμών θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας δημοτική Αρχή, δημοτικό συμβούλιο και κάτοικοι έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ. Πιστεύουμε ότι είναι περιβαλλοντικός μεσαίωνας.

Σκοπεύετε να κινηθείτε νομικά;

Θα κάνουμε προσφυγή στο ΣτΕ τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου για τους δύο διαγωνισμούς προκειμένου να ακυρωθούν. Θα πάμε παντού. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί ζητείτε να ακυρωθούν;

Διότι δεν υπάρχει ΠΕΣΔΑ και πέραν αυτού δεν υπάρχει κανένα «οικόπεδο καθαρό». Επιπλέον, ενώ τα Άνω Λιόσια έχουν μια αόριστη σύμβαση, για το ΧΥΤΑ Φυλής η σύμβαση είναι ορισμένη μέχρι το 2014.

Και για να το πω πιο καθαρά: δεν υπάρχει κανένα νομικό υπόβαθρο για να γίνουν τα δύο εργοστάσια είτε από πλευράς λειτουργίας του ΕΣΠΑ είτε από πλευράς περιφερειακού σχεδιασμού. Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο. Δεν υπάρχει μελέτη και υλοποίηση σειράς έργων στην περιοχή του νέου Δήμου Φυλής ώστε να αμβλυνθούν ή και να εξαφανιστούν οι συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους από την λειτουργία ΧΥΤΑ. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη λειτουργίας του.

Ζητάμε να γίνουμε μια αυτόνομη διαχειριστική ενότητα, και πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα για όσο χρόνο χρειάζεται και τους το έχουμε πει. Υπάρχει λύση στην περιοχή για 5-10 χρόνια, πολυκερματισμένα και όχι με μεγάλα σύνολα.

Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό;

Κατά τη γνώμη μου για να κερδίσουν μια «υποτιθέμενη» παράταση στο ΕΣΠΑ, που για τα εργοστάσια λήγει το 2014. Αυτά τα εργοστάσια, εάν γινόντουσταν, θα άρχιζαν να λειτουργούν μετά από τέσσερα χρόνια. Θα έχει λήξει η προθεσμία… Και επιπλέον, επαναλαμβάνω, πρέπει να υπάρχει «οικόπεδο καθαρό».

Τι εννοείται «οικόπεδο καθαρό», για να το καταλάβουν και όλοι όσοι μας διαβάζουν…

«Οικόπεδο καθαρό» σημαίνει ότι η έκταση στην οποία θα γίνει, για παράδειγμα, το εργοστάσιο, είναι στη διάθεση του φορέα υλοποίησης, να είναι στη διάθεσή του, να έχει απαλοτριωθεί, να μην υπάρχουν δικαιούχοι, κάτι που δε συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει στη διάθεσή του αναφορά ότι τα Άνω Λιόσια είναι ιδιοκτησία του.

Έμαθα πως ο ΕΔΣΝΑ δε σας έδινε τα Τεύχη Δημοπράτησης. Είναι αλήθεια;

Ναι. Και αναγκάστηκα και έκανα εισαγγελική παραγγελία για να τα πάρει ο Δήμος Φύλης.

Και ως δικαιολογία;

Ότι δεν μπορούν να μεροληπτήσουν υπέρ κάποιου εργολάβου. Ο Δήμος Φυλής δεν είναι εργολάβος. Είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Είναι μέλος του ΕΔΣΝΑ.

Διαβάστε επίσης:

Δ. Φυλής: Δικαστικό «μπλόκο» στα εργοστάσια σκουπιδιών

ΟΧΙ στο εργοστάσιο σκουπιδιών λέει ο Δήμος Φυλής

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!