μπαλασόπουλος-προσελήφθησαν-μόνιμο-283054

Μπαλασόπουλος: Προσελήφθησαν μόνιμοι μέσω ΑΣΕΠ

Για δίκαιο της τρόικας, αναφορικά με τις πάνω από 12.000 προσλήψεις, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr. Ωστόσο, όπως σημειώνει δεν πρόκειται για μόνιμο προσωπικό, αλλά για συμβασιούχους που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των υπηρεσιών αλλά και των πολιτών.

«Η τρόικα και η κυβέρνηση βλέπει αριθμούς και νούμερα. Δε βλέπει ότι από πίσω είναι μια κοινωνία που έχει ανάγκες και δημοτικές υπηρεσίες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες τους, που προσφέρουν στον πολίτη, λόγω έλλειψης προσωπικού», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Όσο για αυτούς που λέει ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης ότι προσελήφθησαν επί ημερών του; Ο Θ. Μπαλασόπουλος διευκρινίζει: «Οι προσλήψεις αυτές αφορούσαν σε αποφάσεις του ΑΣΕΠ το 2008 και του 2009».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε πρόεδρε, πόσες προσλήψεις έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια στους ΟΤΑ;

Το 2010 έγιναν περίπου 15.000 προσλήψεις, το 2011 -ενώ υπολογίστηκαν μείον 15%- τελικά με νόμο εξαιρέθηκαν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες και έφτασαν περίπου στις 11.000-11.500, και φέτος τις 10.903 μέσω ΣτΕ.

Μιλάμε για μονίμους;

Όχι, για συμβασιούχους, διμηνίτες, πενταμηνίτες, οκταμηνίτες.

Μόνιμο προσωπικό δεν προσελήφθη;

Όχι.

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ωστόσο, λέει πως «μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011 που ασκούσα καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών, εγκρίθηκαν μόνο 1.153 προσλήψεις». Το διαψεύδετε;

Οι προσλήψεις αυτές αφορούσαν σε αποφάσεις του ΑΣΕΠ το 2008 και του 2009.

Με βάση τα παραπάνω, λέει ψέματα η τρόικα όταν μιλά για πάνω από 12.000 προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ;

Όχι, αλλά δεν είναι μόνιμο προσωπικό. Είναι συμβασιούχοι δύο μηνών, πέντε μηνών, οκτώ μηνών. Συμβασιούχοι για ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα και οι παιδικοί.

Φτάνουν;

Δε φτάνουν. Είναι πολύ λίγος ο αριθμός. Πέρυσι έκλεισαν βρεφικοί διότι δεν είχαν προσωπικό. Και σκεφθείτε: τι μπορεί να κάνει ένας-δύο συμβασιούχοι διμηνίτες στην Καθαριότητα, για παράδειγμα, σε ένα νησί όταν από 500 άτομα το καλοκαίρι φτάνει τους 5.000 και 6.000 κατοίκους, ή ακόμα και περισσότερο.

Η τρόικα και η κυβέρνηση βλέπει αριθμούς και νούμερα. Δε βλέπει ότι από πίσω είναι μια κοινωνία που έχει ανάγκες και δημοτικές υπηρεσίες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες τους, που προσφέρουν στον πολίτη, λόγω έλλειψης προσωπικού.