αμάντα-μαλούχου-επτά-προτάσεις-για-απ-116230

Αμάντα Μαλούχου*: Επτά προτάσεις για αποδοτικότερη εργασία χωρίς επιπλέον κόστος

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει μια επιχείρηση είναι η δημιουργία μιας εύρυθμης, αποδοτικής και ευχάριστης εργασιακής καθημερινότητας.

Συχνά στους χώρους εργασίας, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία, στην συνεργασία, στην παραγωγικότητα και στις σχέσεις των εργαζομένων που με την σειρά τους έχουν άμεσο αντίκτυπο στο εργασιακό κλίμα, την παραγωγικότητα και την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Τις περισσότερες φορές η λύση στα παραπάνω προβλήματα, όσο σύνθετα και περίπλοκα και αν φαίνονται, βρίσκεται στην  επικοινωνία των απαντήσεων των εξής απλών ερωτημάτων σε κάθε εργαζόμενο:

Τι ακριβώς καλούμαι να κάνω στην δουλειά μου;

Ποιές συμπεριφορές στην εταιρία που εργάζομαι αναμένονται, ποιές επιβραβεύονται, ποιές δεν επιτρέπονται.

Ποιοι είναι οι στόχοι της επιχείρησης κατά την τρέχουσα χρονιά και πως συμβάλει η δική μου θέση σε αυτούς;

Τι σημαίνει κάνω καλά τη δουλειά μου, πως και ποτέ μετριέται;

Πως πρέπει να επικοινωνούμε μέσα στην επιχείρηση και αν έχω πρόβλημα σε ποιον το αναφέρω;

Πως ορίζεται η καλή συνεργασία μεταξύ συναδέλφων και τμημάτων, πως αναγνωρίζεται η συμβολή μου σε αυτήν;

Θέλω να εργάζομαι με ευέλικτο ωράριο, ή με μεγαλύτερη αυτονομία, μπορώ;

Υπάρχουν επτά ενέργειες – κλειδιά οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εποικοδομητική διαχείριση των παραπάνω ερωτημάτων από την επιχείρηση και να οδηγήσουν σε αύξηση της αποδοτικότητας  και της ικανοποίησης των εργαζομένων και σε βελτίωση των αποτελεσμάτων της:

  1. Διαμόρφωση συγκεκριμένων, μετρήσιμων, κατανοητών και συμφωνημένων στόχων για όλους τους εργαζόμενους σε ετήσια βάση. Αποτελεί την  πιο επωφελή επένδυση χρόνου και προσπάθειας που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σχετικά με τους εργαζομένους της.
  2. Καταγραφή και επικοινωνία σε όλους τους εμπλεκομένους για το ποιες ακριβώς είναι οι αποδεκτές, αναμενόμενες και απαιτούμενες συμπεριφορές μέσα στην επιχείρηση. Μερικά από τα μεγαλύτερα εργασιακά και πελατειακά προβλήματα σχετίζονται με το τι είναι συμπεριφορικά αποδεκτό η όχι. Τίποτα σε σχεση με την συμπεριφορά δεν μπορεί να θεωρείται ως δεδομένο.
  3. Συνεπής ανάδειξη του συνόλου των  επιθυμητών συμπεριφορών μέσα από τον τρόπο συμπεριφοράς όλων όσων έχουν θέσεις ευθύνης και διοίκησης ανθρώπων. Αν ο manager δεν αντιπροσωπεύει και δεν προάγει τις επιθυμητές συμπεριφορές, απλά δεν μπορεί  να τις περιμένει ποσό μάλλον να τις απαιτεί.
  4. Διαμόρφωση και διατήρηση τακτικών, δομημένων ευκαιριών μέσα στην εταιρία για επικοινωνία, μοίρασμα πληροφόρησης και ανατροφοδότηση. Το ότι η διοικητική ομάδα γνωρίζει και καταλαβαίνει δεν σημαίνει πως αυτό συμβαίνει και με του υπόλοιπους. Σεβασμός στην επικοινωνία ισούται με σεβασμό στην ανάγκη επίτευξης των στόχων. Η επικοινωνία δεν πρέπει να αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια τρίτων, είναι απαραίτητος ο έλεγχος για την  ορθότητα και την ποιότητα της.
  5. Αξιολόγηση απόδοσης, βάση συμφωνημένων στόχων και αναμενόμενων συμπεριφορών. Ότι δεν ορίζεται, δεν  μετριέται και δεν αξιολογείται, δεν εξασφαλίζεται.
  6. Επένδυση στις άξιες της εμπιστοσύνης, της συνεργασίας, της αυτονομίας και της προσωπικής ανάπτυξης. Διαχειριστείτε τους ανθρώπους σας όπως θέλετε να σας διαχειρίζονται οι ανώτεροι σας  και ακόμα καλύτερα. Τίποτα δεν λειτούργει πιο ευεργετικά για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση όσο αυτό.
  7. Πειραματισμός, στο επίπεδο του εφικτού, με την εισαγωγή της ευέλικτης εργασίας στο εργασιακό πρόγραμμα. Η βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας των υπάλληλων, θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απόδοση, παραγωγικότητα και συνέπεια, ενώ παράλληλα θα σημειωθεί βελτίωση στους δείκτες της εμπιστοσύνης, της υγείας, των απουσιών και της ικανοποίησης των εργαζομένων .

Αν  η ταυτόχρονη υλοποίηση του συνόλου των παραπάνω προτάσεων δείχνει δύσκολη στην εφαρμογή της, μια επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει επιλέγοντας κάποιες από αυτές με γνώμονα τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Τα αποτελέσματα θα αποδείξουν από μόνα τους την αξία της υλοποίησης και των υπολοίπων. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η αδράνεια απέναντι στην μη εύρυθμη καθημερινότητα στοιχίζει πολύ περισσότερο από την ενεργοποίηση.

malouxou

*Η Αμάντα Μαλούχου είναι σύμβουλος σταδιοδρομίας και ανάπτυξης στελεχών, με μακρόχρονη εμπειρία ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών.

 Έχει εργαστεί σε θέσεις ευθύνης σε τομείς όπως η διοίκηση επιχειρήσεων ,διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και ανάδειξη – ανάπτυξη ταλέντων.