αγγελική-σπανού-ο-ντελιβεράς-που-τράκ-813302

Αγγελική Σπανού: Ο ντελιβεράς που τράκαρε

Έχει γίνει κάπως της μόδας να δείχνει κανείς ενδιαφέρον για τους ντελιβεράδες, ειδικά στα social media. Είναι μια έκφραση ευαισθησίας φανταχτερή που δεν έχει κόστος. Κανείς δεν θα δει αν δίνεις γερό φιλοδώρημα ή όχι στον ντελιβερά που έφερε τα σουβλάκια στο σπίτι σου ούτε θα σε ακούσει όταν πάρεις τηλέφωνο στο μαγαζί να διαμαρτυρηθείς για την καθυστέρηση, εκνευρίζοντας τον εργοδότη του που θα τον τιμωρήσει για την αργοπορία.

Η δημόσια δήλωση συμπάθειας, όμως, είναι εύκολη.

Αντί να κοινοποιείς την έγνοια σου για τα αδέσποτα, το κάνεις για τους «βαρόνους της ασφάλτου», όπως τους αποκαλεί μια μεγάλη ηλεκτρονική πλατφόρμα για να τους εμψυχώσει. Τη μια, εκκλήσεις να μην γίνονται παραγγελίες όταν βρέχει, την άλλη όταν έχει καύσωνα, για να μην κρυώσουν και να μη λιώνουν από τη ζέστη οι διανομείς. Ναι, αλλά πώς θα βγάλουν το μεροκάματο; Αυτό είναι αντικείμενο άλλης ανάρτησης που δεν θα μαζέψει αρκετά «like».

Αυτές τις μέρες, με το που έγινε γνωστό το μήνυμα μεγάλης εταιρείας «ή μπλοκάκι ή βρείτε αλλού δουλειά» το διαδίκτυο πήρε φωτιά. Δυσφημίστηκε τόσο πολύ η εταιρεία, ώστε υποχρεώθηκε σε μια όπως-όπως επανόρθωση και παρόλα αυτά υπέστη μεγάλη ζημιά.

Αλήθεια! Δεν το ξέραμε πως οι περισσότεροι ντελιβεράδες δουλεύουν σε συνθήκες ακραίας πίεσης και βιάζονται με κίνδυνο ατυχήματος για να μεταφέρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όσο το δυνατόν περισσότερα πακέτα; Δεν μας είχε περάσει από το μυαλό πως οι σφήνες που κάνουν στο δρόμο και μας εκνευρίζουν οφείλονται στη σύνδεση του μεροκάματου που θα βγάλουν με την ταχύτητα της παράδοσης κάθε παραγγελίας;

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν ευελιξία στα ωράρια και τις αποδοχές και είναι πλήρως ακάλυπτοι αν τους τύχει η στραβή: Αν αρρωστήσουν, αν τους κλέψουν, αν τους συμβεί ατύχημα στο δρόμο. Με άλλα λόγια μπορούν να επιλέξουν πόσο θα δουλέψουν και πόσα θα βγάλουν, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να προετοιμάσουν τη σύνταξη και τη νοσηλεία τους, πόσο μάλλον να φροντίσουν για την ασφάλιση του παιδιού τους.

Είναι οι πιο «κάτω» από τους «κάτω». Κάνουν αυτή τη δουλειά γιατί δεν μπόρεσαν να βρουν άλλη με την οποία να τα φέρνουν βόλτα ή είναι η δεύτερη δουλειά τους γιατί με τη βασική δεν βγαίνουν.

Οι δεξιοί δεν συγκινούνται γιατί δεν πρόκειται για αρίστους, οι αριστεροί συγκινούνται αλλά δεν έχουν καμιά καλή ιδέα για να τους σώσουν.

Aς μεταφερθούμε για λίγο στη θέση τους. Όταν έρθει παραγγελία ένα γαλάζιο μήνυμα καλύπτει την οθόνη, που γράφει πού θα πας να παραλάβεις (έχει και ήχο αν θες). Πατώντας ένα εικονίδιο ανοίγουν οι χάρτες και σου λέει πώς να πας. Αφού παραλάβεις, πατάς το οκ στην εφαρμογή και σου βγάζει πράσινο μήνυμα για το που παραδίδεις. Ξανά εικονίδιο

χάρτες, βρίσκεις το σπίτι, παραδίδεις και πατάς (σέρνεις για την ακρίβεια) “παράδοση” στην εφαρμογή. Αμέσως βλέπεις και πόσα έβγαλες.

Είναι σαν να παίζεις video game. Από ένα σημείο είναι σαν να δημιουργείται εθισμός. Θέλεις να δεις κι άλλο ποσό στην οθόνη, να κάνεις ακόμη πιο μακρινή διαδρομή για να μεγαλώσει, να βγεις στο δρόμο ακόμη πιο αργά τη νύχτα για να «χτυπήσεις» μπόνους, να πέσει και καμιά καταιγίδα για να πιάσεις την καλή.

Αρκεί να μην κάνεις κανένα λάθος καθώς βιάζεσαι. Γιατί τότε όχι μόνο θα καθυστερήσεις αλλά θα χάσεις και μεροκάματα αν χτυπήσεις, και θα πρέπει να πληρώσεις μόνος την επισκευή -του παπιού και τη δική σου.

ΠΗΓΗ: Kreport.gr