Τι αλλάζει στο χωροταξικό του Καλλικράτη - Οι σκέψεις του ΥΠΕΣΔΑ για το ποιοι δήμοι μπορούν να "σπάσουν" (λίστα) - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
28
Μάι
Back

Τι αλλάζει στο χωροταξικό του Καλλικράτη – Οι σκέψεις του ΥΠΕΣΔΑ για το ποιοι δήμοι μπορούν να “σπάσουν” (λίστα)

Στην αλλαγή του «Καλλικράτη» έως τα τέλη του 2016 προχωρά η κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται με την Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του Ν 4368/2016 (σ.σ. το λεγόμενο “παράλληλο πρόγραμμα”) που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, σε αντίθεση με την προηγούμενη η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υπό τους κυρίους Π. Κουρουμπλή και Γ. Μπαλάφα, δε σκοπεύει να προχωρήσει παρά μόνο σε οριακές αλλαγές που αφορούν το χωροταξικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε μιλήσει για αύξηση του αριθμού των δήμων κατά μερικές δεκάδες (σ.σ. είχε μάλιστα αναφέρει τον αριθμό 380, δηλαδή, 65 παραπάνω από τους 325 που είναι σήμερα) χωρίς να αποκλείσει να επανέλθουμε ακόμη και στο προ Καλλικράτη μοντέλο των 1000 δήμων!

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες τoυ aftodioikisi.gr, οι σημερινοί «ένοικοι» του κτηρίου της πλατείας Κλαυθμώνος έχουν άλλα σχέδια. Συγκεκριμένα, οι δήμοι που σκοπεύουν να προσθέσουν δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού με τα σενάρια να επανέρχονται και να κάνουν λόγο για «σπάσιμο» των δήμων: Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και, πιθανόν, Ρόδου.    

Να σημειωθεί ότι το 2014 ο τότε βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης και σημερινό βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου είχε καταθέσει τροπολογία για για το «σπάσιμο» της Λέσβου σε τέσσερις δήμους αλλά και των άλλων έξι μεγάλων νησιών (Ρόδος, Κέρκυρα, Χίος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Σάμος).

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!