Βασικό έσοδο της Αυτοδιοίκησης ο ΕΝΦΙΑ - Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
31
Ιούλιος
Back

Βασικό έσοδο της Αυτοδιοίκησης ο ΕΝΦΙΑ – Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατραπεί ο ΕΝΦΙΑ στο βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, τα επόμενα χρόνια, εμφάνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ.

Όπως είπε σε μερικά χρόνια ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ανταποδοτικός φόρος και θα αποτελεί το βασικό έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε η τελευταία να έχει κίνητρο να φέρει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της

Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι έγιναν «λάθη» με τον ΕΝΦΙΑ, τα «οποία όμως διορθώνονται» και εξήγγειλε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα υπάρξει πρόβλεψη για μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου θέρμανσης, αλλά και για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε πρόβλεψη και για τις δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης είχε πει ότι «στόχος είναι οι επιβαρύνσεις να μειώνονται σταδιακά και ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

Η ιδέα να εισπράττουν οι ΟΤΑ τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι καινούργια. Ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην προοπτική αυτή, όταν ο νέος φόρος στόχο είχε «περισσότεροι να πληρώνουν λιγότερα» χωρίς κανείς να μπορεί να φανταστεί τότε, το πατατράκ που θα έφερνε η εκκαθάριση.

Είχε πέσει στο τραπέζι και κατά το αρχικό εγχείρημα προσδιορισμού του φόρου ακινήτων από την τρικομματική τότε κυβέρνηση αλλά λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, μετατέθηκε για αργότερα. Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας είσπραξης αλλά και των εσόδων από το φόρο ακινήτων στους Δήμους, συνεπάγεται, κατά πολλούς, αντίστοιχη μείωση της επιχορήγησης που λαμβάνουν.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι πλέον να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και αν τους λείπουν πόροι να καλύπτουν τις τρύπες από ίδια έσοδα, δημιουργεί ενδεχομένως ένα επικίνδυνο …μίγμα για τους ΟΤΑ.

Η πρόθεση της κυβέρνησης πάντως είναι σαφής. Χωρίς να υπάρχει χρονικός προσδιορισμός ο ΕΝΦΙΑ – με υποσχέσεις σταδιακού «κουρέματος» – θα αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.  Άλλωστε, αυτό το μοντέλο ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου ισχύουν φόροι ακίνητης περιουσίας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!