ποιο-είναι-το-έκτακτο-σχέδιο-της-κυβέρ-172138
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 14.04.2015 | 10:59

Ποιο είναι το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες – Ο ρόλος των ΟΤΑ σε Αττική, Θεσ/νικη και άλλες μεγάλες πόλεις

Τη μεταφορά των προσφύγων, οι οποίοι σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλοπούλου μπορεί να φτάσουν και τους 100.000 μέσα στο 2015, σε κτίρια και εγκαταστάσεις των περιφερειών και των μεγάλων δήμων της χώρας αλλά και του στρατού περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το έκτακτο σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ζητήσει από τους μεγάλους ΟΤΑ της χώρας με προεξάρχοντες τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης αλλά και τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας χώρους τους οποίους χρησιμοποιούν για έκτακτες ανάγκες (καύσωνες, χαμηλές θερμοκρασίες κλπ) προκειμένου να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών έχει απευθυνθεί και στο υπουργείο Άμυνας προκειμένου να του παραχωρηθούν στρατόπεδα για τον ίδιο σκοπό. Σύμφωνα με το έκτακτο σχέδιο οι πλέον αδύναμοι από τους πρόσφυγες (παιδιά, ηλικιωμένοι κλπ) θα στεγαστούν σε κλειστούς χώρους ενώ στους υπόλοιπους που δεν χωράνε θα δοθούν προσωρινά σκηνές οι οποίες θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν για λίγους μήνες, μέχρι, δηλαδή, να βγει το καλοκαίρι.

Στο σχέδιο συμμετέχει και το υπουργείο Υγείας με τις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ στους ανθρώπους αυτούς που έχουν ξεριζωθεί από τις πατρίδες τους προβλέπεται να δοθούν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης.

«Εκπονούμε ένα έκτακτο σχέδιο μετά τα νησιά και για την Αττική και τις μεγάλες πόλεις γιατί εκεί θα προωθηθούν προφανώς προκειμένου να οικοδομήσουμε έκτατες δομές φιλοξενίας, γιατί δεν υπάρχουν δομές, ο κ. Δένδιας είχε υποσχεθεί ότι μέχρι Δεκέμβριο 2014 θα είχε 2.500 θέσεις, δεν έφτιαξε ούτε μια, δεν μπορούμε όχι τις κανονικές συνθήκες αλλά ούτε τις έκτακτες να ικανοποιήσουμε. Τώρα έχουμε κάνει έκκληση σε όλους τους δήμους και την περιφέρεια Αττικής ο,τι χώρους διαθέσιμους έχουν να τους παραχωρήσουν, κτίρια ή εκτάσεις για να βάλουμε εμείς σκηνές και να προβλέψουμε τα απαιραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. Το υπουργείο Υγείας έχουμε συμφωνήσει θα έχει κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου μιλώντας στο Mega.  Και πρόσθεσε: «Θα καταλήξουμε αν δεν μας παραχωρήσουν, σε παλιά στρατόπεδα που δεν είναι σε χρήση, ώστε να βάλουμε τα πρώτα είδη ανάγκης και να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό «θα υπάρχει μια ροή της τάξεως ίσως των 100.000 μέσα στο 2015, νομίζω ότι μπορούμε να τα καλύψουμε αυτά. Όλοι μαζί αν συνεχιστεί αυτή η ροή, το πολύ να φθάσει τις 100.000. Γιατί η χώρα μας δεν βοηθάει, προτιμούν την Ιταλία, γιατί είναι δύσκολο από εδώ να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Γι’ αυτό πάνε Ιταλία και Ισπανία που τα σύνορα βοηθάνε για να πάνε στον προορισμό τους. Κατά συνέπεια εκτιμάμε ότι τον μεγαλύτερο αριθμό που μπορούμε να έχουμε εμείς θα είναι αυτός, μπορεί και να μην είναι, να είναι λιγότερος», κατέληξε.

Το ζήτημα των προσφυγικών ροών θα συζητηθεί σε διυπουργική σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας.

Διαβάστε ακόμη:

Τα 4 βήματα που ανακοίνωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης