Έρχονται 250.000 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορούν και τι αλλάζει στον ΟΑΕΔ - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
1
Ιούλιος
Back

Έρχονται 250.000 θέσεις εργασίας – Ποιους αφορούν και τι αλλάζει στον ΟΑΕΔ

Στην ανακοίνωση 100.000 θέσεων εργασίας το επόμενο εξάμηνο και άλλων 150.000 έως το τέλος του 2016 από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου: «Δεν λιμνάζουν χρήματα του ΕΣΠΑ. Έχουμε ήδη εγγράψει στα προγράμματα 100.000 θέσεις και άλλες 100.000 το επόμενο εξάμηνο. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα έχουμε δημιουργήσει ακόμη 150.000 θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνοπούλου. Η κ. Αντωνοπούλου απέδωσε τις καθυστερήσεις στη διόρθωση των πολιτικών απασχόλησης «που χαρακτηρίζονταν από αναποτελεσματικότητα και κατασπατάληση πόρων, ενώ η υλοποίησή τους ήταν διαποτισμένη από κρατικοδίαιτες πελατειακές εξυπηρετήσεις που παρείχαν τα κόμματα του παλαιοκομματισμού προς τις επιχειρήσεις και τους ανέργους».

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου τα χαρακτηριστικά των νέων προγραμμάτων είναι ότι:

-Απευθύνονται στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας,  ενισχύοντας τις επιχειρήσεις στην παροχή εγγυημένης απασχόλησης,  με την προϋπόθεση όμως ότι ένα ποσοστό των ανέργων θα συνεχίζει να εργάζεται και μετά τη λήξη του προγράμματος.

-Παρέχουν  στοχευμένη κατάρτιση και  συμβουλευτική στον άνεργο ή το νέο επιχειρηματία, όση χρειάζεται και όταν χρειάζεται.

-Οδηγούν σε πιστοποίηση γνώσεων και εφοδιάζουν τον άνεργο  με τα απαραίτητα προσόντα ώστε να μπορεί να ενταχθεί στην αγορά εργασίας και όχι να  επιστρέφει  στην ανεργία.

-Για πρώτη φορά σχεδιάζονται ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

-Οι παρεμβάσεις θα στηρίζονται, αφενός στους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας που έχουν τοπικά μεγαλύτερη βαρύτητα και δυναμική, αφετέρου στο διαθέσιμο παραγωγικό δυναμικό κάθε περιοχής.

Παράλληλα η κ. Αντωνοπούλου τόνισε ότι «σχεδιάζουμε ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων επιστημόνων, που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, με σκοπό να κρατήσουμε την αφρόκρεμα του εργατικού δυναμικού στη χώρα».

Μίλησε επίσης  για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, η οποία αποτελεί έναν από τους πυλώνες του νέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου: «Η κοινωνική οικονομία συνιστά και ένα άλλο είδος επιχειρηματικής κουλτούρας το οποίο βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της συνεργασίας, της συλλογικής κοινωνικής ευθύνης και της καινοτομίας. Η ανάπτυξη συνεταιριστικών εγχειρημάτων, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας αντιμετωπίζοντας δυνητικά την αύξηση της ανεργίας», πρόσθεσε.

Τέλος προανήγγειλε την απλοποίηση των συναλλαγών των ανέργων και των εργοδοτών με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. «Ενισχύονται τα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση, με εργασιακούς συμβούλους, οι οποίοι θα παρέχουν, άμεσα εξατομικευμένη υποστήριξη στους ανέργους.  Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού και εκσυγχρονίζεται το πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, ώστε να σταματήσει η καθυστέρηση  στην επεξεργασία των αιτήσεων και στην ανάρτηση των ονομάτων του δικαιούχων των προγραμμάτων», κατέληξε η κ. Αντωνοπούλου.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!