Έρχεται το πρωτο νομοσχέδιο-σκούπα του ΥΔΜΗΔ – Τι αλλάζει για απολυμένους, πειθαρχικά, επιλογή προϊσταμένων, δημοτική αστυνομία

Νομοσχέδιο-σκούπα με βασικό στόχο την αποκατάσταση των αδικιών στο Δημόσιο προανήγγειλε κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο σε ένα με ενάμιση μήνα και πρώτη προτεραιότητα κατά τον κ. Κατρούγκαλο είναι η επαναπρόσληψη των απολυμένων και η αποκατάσταση των διαθέσιμων. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για συνολικά 3.928 υπαλλήλους εκ των οποίων 2.103 έχουν απολυθεί (ωστόσο 1.038 εξ αυτών έχουν επανέλθει με δικαστικές αποφάσεις), ενώ 1.825 βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και επρόκειτο να απολυθούν. Oι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας κξαι σε περίπτωση που δεν τοποθετηθούν σε θέσεις όπου τους έχει ανάγκη το Δημόσιο, θα επανασυσταθούν οι οργανικές τους θέσεις. Το κόστος, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο γι’ αυτές τις επαναπροσλήψεις θα είναι 22.832.000 ευρώ.

Το δεύτερο που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο με την κατοχύρωση του τεκμηρίου αθωότητας, δηλαδή να μην απολύεται κάποιος μόνο και μόνο επειδή κατηγορείται και την προστασία της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης, η οποία θα πάψει, πλέον, να θεωρείται ανάρμοστη συμπεριφορά.

Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα για την επιλογή των προϊσταμένων με πρόσθετες εγγυήσεις σε σχέση με το σημερινό, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τα τυπικά προσόντα και πολύ λιγότερο τη συνέντευξη, ενώ θα καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις.

Τέλος, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται πιθανότατα και η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

Αυτά σε πρώτη φάση καθώς σε βάθος εξαμήνου θα προσδιοριστούν οι ανάγκες και οι αρμοδιότητες κάθε υπουργειου με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης και θα δημιουργηθούν περιγράμματα θέσης με βάση τις οποίες θα θεσμοθετηθεί και νέο σύστημα αξιολόγησης. Μάλιστα,  θα δημιουργήσει μία ομάδα από τελειόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που θα καταγράψει τις ανάγκες, ενώ σε αυτό το έργο θα βοηθήσει η  task force αλλά και καθώς και ξένων κρατών που έχουν την εμπειρία ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ένα αποτελεσματικό κράτος.

received_10153052708823334 (1)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!