Το ελληνικό κείμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς (όλο το έγγραφο)

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σκληρό κείμενο της συμφωνίας που προβλέπει τριετές δάνειο από 82 έως 86 δισ. ευρώ, αλλά και τη μεταφορά κρατικής περιουσίας σε ειδικό ταμείο στην Ελλάδα ύψους 50 δισ. ευρώ που επικυρώθηκε μετά από 17 ώρες διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΔΩ.

Από την αρχή του κειμένου ξεκαθαρίζεται ότι ο ρόλος ΔΝΤ παραμένει ενεργός αλλά και πως δίνεται έμφαση στην ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές αρχές ως προϋπόθεση για μελλοντική συμφωνία πάνω σε ένα πρόγραμμα με τον ESM.

Σχετικά με τα μέτρα, σημειώνεται πως μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να νομοθετηθούν οι αλλαγές στον ΦΠΑ με αυξήσεις συντελεστών ενώ μένει να φανεί το τι θα γίνει με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά.

Ζητείται επίσης να ψηφιστούν εμπροσθοβαρή μέτρα για βελτίωση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, κάτι που «δείχνει» παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις.

Επιπρόσθετα, απαιτείται να νομοθετηθεί η πλήρης ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και η λειτουργία συστήματος αυτόματων περικοπών όταν παρατηρούνται δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Μέχρι τις 22/7 θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης και την μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι να θεσμοθετηθούν από το ελληνικό κοινοβουλίου τα μέτρα που απαιτούνται μέχρι τις 15 Ιουλίου αλλά και να εγκριθούν όλες οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν.

Μετά θα πρέπει να αναμένεται το δεύτερο «κύμα» μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει φιλόδοξη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με υϊοθέτηση μέτρων για την απορρόφηση των αποφάσεων του ΣτΕ που χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων του 2012.

Ζητείται από εκεί και πέρα η υιοθέτηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων τόσο για τα λειτουργία τις Κυριακές όσο και για τις περιόδους των εκπτώσεων και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και μεταρρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις με αλλαγές στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές με σαφή αναφορά στις ομαδικές απολύσεις.

Αναφορικά με το Ταμείο που θα δημιουργηθεί τονίζεται ότι σε αυτό θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας που στόχος είναι να φθάσουν στα 50 δισ. ευρώ. Τα 25 δισ. ευρώ ορίζεται ότι θα διοχετευθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 12,5 για την επαναγορά χρέους και τα 12,5 δισ. για επενδύσεις.

Η έδρα του Ταμείου ορίζεται ότι θα είναι στην Ελλάδα, θα διοικείται απο ελληνικές αρχές, υπό την επίβλεψη ευρωπαϊκών όμως αρχών.

Ορίζεται επίσης ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να δοθούν προτάσεις από την Αθήνα για αλλαγή της δημόσιας διοίκησης με σαφή αναφορά στην ανάγκη αποπολιτικοποίησής της.

Σχετικά με το θέμα του χρέους, στο τέλος του κειμένου γίνεται αναφορά ότι με βάση τις δεσμεύσεις του Νοεμβρίου του 2012 το Εurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει εάν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα για την ανακούφιση χρέους. Γίνεται ωστόσο αναφορά ξεκάθαρη σε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων.

Όλα τα μέτρα για την απομείωση του χρέους ωστόσο θα είναι υπο την αίρεση της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν με το νέο πρόγραμμα και μετά απο την πρώτη θετική αξιολόγηση των θεσμών.

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΕΣΜΟΙ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΚΕΙΜΕΝΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!