θ-πλεύρης-εξήγγειλε-4-910-μόνιμες-προσλήψ-931888
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ | 25.09.2021 | 09:14

Θ.Πλεύρης: Εξήγγειλε 4.910 μόνιμες προσλήψεις στην υγεία & παράταση συμβάσεων

Την παράταση των επικουρικών συμβάσεων των υγειονομικών εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, κος Θανάσης Πλεύρης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις, σημείωσε. Ο ακριβής χρόνος δεν έχει ακόμα καθορισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο υπουργός Υγείας επίσης εξήγγειλε την έκδοση προκήρυξης μόνιμων θέσεων για 4000 νοσηλευτές και 910 θέσεις για λοιπό προσωπικό, το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Πλεύρης, επίσης σημείωσε πως θα υπάρξει μοριοδότηση όσων απασχολούνται με επικουρικές συμβάσεις.

Συγκεκριμένα σημείωσε αναλυτικά:

«Τις επόμενες μέρες θα γίνουν σαφείς ανακοινώσεις. Να ξέρουν όμως ότι όλοι όσοι υπηρετούν στο σύστημα με επικουρικές συμβάσεις, θα ανανεωθούν. 

Ο ακριβής χρόνος θα καθοριστεί σε λίγες ημέρες γιατί είμαστε σε μία συνεννόηση. Θα βγει και η προκήρυξη των 4.000 νοσηλευτών και των 910 λοιπού προσωπικού. Εξετάζουμε να είμαστε και συμβατοί με το ΣτΕ, επειδή αναμένεται να υπάρξει και  μοριοδότηση, διότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όσοι έχουν στηρίξει το σύστημα με επικουρικές σχέσεις όλο αυτό το διάστημα, να είναι  και αυτοί οι οποίοι θα βρεθούν στο σύστημα με μόνιμες θέσεις. 

Βγαίνουνε προκηρύξεις και τι λέμε; Ότι σε αυτές τις προκηρύξεις θα συνυπολογιστεί η παρουσία τους. Για να μπορέσουν όμως να μείνουν στο σύστημα και να μην έχουμε μη συνταγματικές διαδικασίες, θα μπούν μέσω προκηρύξεων.     

Και ήδη οι πρώτες προκηρύξεις βγαίνουν. 4.000 νοσηλευτές, 910 λοιπό προσωπικό. Θα βγουν και άλλες».

Για τη Βόρεια Ελλάδα

Σχολιάζοντας την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα lockdown.

«Πράγματι η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι όπως στην υπόλοιπη χώρα. Έχουμε ένα ποσοστό 9% επιπλέον κόσμου που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ και γύρω στο 20%-25% στις απλές κλίνες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας», επισήμανε.

Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν σημειώνοντας ότι στις ΜΕΘ το 90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι. «Επειδή έχουμε φτάσει στο 70% του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένου και στους άνω των 60 ετών είμαστε στο 80% πλήρως εμβολιασμένοι, είναι πάρα πολύ σημαντικό το υπόλοιπο ποσοστό του κόσμου που δεν έχει εμβολιαστεί, να πάει να το κάνει για να είμαστε οχυρωμένοι το φθινόπωρο και τον χειμώνα απέναντι στην πανδημία», τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι από αρχές Οκτωβρίου και οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εμβολιάζουν τους ασθενείς τους στα ιατρεία τους.

Ερωτηθείς σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, επισήμανε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, μπορεί να εξεταστεί.

Για τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, καθώς τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας τους τα κρούσματα που καταγράφονται στις ηλικίες 6-18 ετών είναι λιγότερα από ότι ήταν πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Μονοκλωνικά αντισώματα

Σε ό,τι αφορά στη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών και σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει. Ωστόσο, η Επιτροπή θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται και το κόστος τους θα καλύπτεται πλήρως από το κράτος.

“Ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ε.Ε για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Αύγουστο υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες, γιατί ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των δοκιμών, αν και ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση.  Σε κάποιες κατηγορίες μπορούν να χορηγηθούν, αν έχουν θετικές εξελίξεις. Η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πολύ μικρή και θα κατεβάσουμε μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα μια διάταξη ώστε να μπορέσει η χώρα να κάνει εισαγωγή και η Επιτροπή με αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα θα κρίνει ποιες περιπτώσεις απευθύνονται.  Ωστόσο, όπως έχω ενημερωθεί, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται στην πρώιμη φάση και όχι όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και είναι πολύ ειδικές οι κατηγορίες που μπορεί να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος. Το στοιχείο δεν είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά αν πρέπει ή δεν πρέπει να τα πάρει”, εξήγησε ο υπουργός.