υπεσ-ουρά-3κ-οι-συμβασιούχοι-μπλοκά-788627
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ | 24.08.2021 | 10:30

ΥΠΕΣ -«Ουρά» 3Κ: Οι συμβασιούχοι «μπλοκάρουν» μόνιμες προσλήψεις ΥΕ στους δήμους

«Δεν υπάρχουν στον προγραμματισμό προσλήψεων για την περίοδο 2020 – 2021 μόνιμες θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης για υπηρεσίες των δήμων».  Αυτό διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, απαντώντας στην aftodioikisi.gr για το αν προχωρήσει το επόμενο διάστημα η λεγόμενη «ουρά» της προκήρυξης 3Κ/2018.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσω της συγκεκριμένης προκήρυξης προσελήφθησαν 8.166 νέοι υπάλληλοι ως μόνιμο προσωπικό, για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών των δήμων, σχεδόν αποκλειστικά στις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν ακουστεί για την προκήρυξη «ουρά» της 3Κ/2018 που θα ερχόταν να καλύψει και τα υπόλοιπα μεγάλα «κενά» που υπάρχουν στους δήμους στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ το τελευταίο διάστημα (αντι)γράφονται δήθεν ρεπορτάζ για άμεση ενεργοποίησή της.

Η «ουρά» όμως έγινε μπαλάκι μεταξύ υπουργείων και δημάρχων με αποτέλεσμα να «παγώσει» για ένα πολύ μεγάλο διάστημα και σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου να είναι έξω από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στις νέες προσλήψεις.

Ευθύνες στους δήμους

Ποιοι όμως θεωρούνται υπεύθυνοι για το «πάγωμα» της συγκεκριμένης προκήρυξης; Πριν απαντήσουμε πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν καταρτίστηκε η προκήρυξη 3Κ/2018 υπήρξε και η σύμφωνη γνώμη των «Θεσμών» (δηλαδή των δανειστών), οι οποίοι είχαν θέσει σαν όρο (παρότι οι 8.166 θέσεις ήταν ανταποδοτικού χαρακτήρα) να υπάρξει αντίστοιχη μείωση αριθμού συμβασιούχων.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οι δήμοι δεν τήρησαν αυτή τη δέσμευση και συνέχισαν να προχωρούν σε προσλήψεις συμβασιούχων, αντί να μειώνουν τον αριθμό τους, παρότι κατά καιρούς υποστηρίζουν ότι θέλουν μόνιμο προσωπικό.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να «παγώσει» στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών κάθε σκέψη για νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στους δήμους που θα συμπλήρωνε τα κενά που άφησε πίσω της η 3Κ αφού κάτι τέτοιο θα έβρισκε απέναντι τους θεσμούς.

Η προαναγγελία Βορίδη

Να σημειωθεί ότι στην ευθεία συσχέτιση έκδοσης της συγκεκριμένης προκήρυξης με τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, είχε προχωρήσει από τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, είχε τονίσει χαρακτηριστικά:  “Είναι πολιτική μας να υπάρξει ένας περιορισμός του έκτακτου προσωπικού και οι θέσεις αυτές να μετατραπούν σε μόνιμες. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει και έκτακτο και μόνιμοΣημαίνει ότι θα καθορισθούν τα πάνω όριο του εκτάκτου προσωπικού κι εκεί θα υπάρξει η πολιτική μονίμων προσλήψεων που θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Αλλά πρέπει να βλέπουμε τη μείωση του εκτάκτου προσωπικού”, είχε προσθέσει.