γραπτός-διαγωνισμός-ασεπ-θα-κριθεί-στ-1152782
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ | 20.03.2023 | 07:12

Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Θα κριθεί στα Δικαστήρια -Ο ρόλος της… ελαττωματικής Κεραμέως

Στα Δικαστήρια θα κριθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο μεγάλος Γραπτός Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ (2Γ/2022) στον οποίο συμμετείχαν 76.799 υποψήφιοι. Μετά τα πολλά παρατράγουδα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του το Σάββατο 4 Μαρτίου εκατοντάδες υποψήφιοι σχεδιάζουν αρχικά να στείλουν εξώδικο και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε προσφυγή για την ακύρωση του διαγωνισμού. Ήδη στο facebook έχει δημιουργηθεί σχετική ομάδα, η οποία μέσα σε λίγες ημέρες έχει ξεπεράσει τα 1.500 μέλη, προκειμένου οι υποψήφιοι να συντονιστούν σχετικά με τη νομική οδό την οποία θα ακολουθήσουν.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι υπήρξαν πολλά προβλήματα πάνω στα οποία θα στηρίξουν την προσφυγή τους για την ακύρωση του Γραπτού Διαγωνισμού. Το βασικότερο από αυτά αφορούσε δεκαεπτά (17) ερωτήσεις multiple choice του μαθήματος «Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας», που έφτασαν με γραμμοσκιάσεις (μουτζούρες) σε περίπου 50-60 από 527 εξεταστικά κέντρα, δηλαδή σε άνω του 10% του συνόλου τους. Ενδεικτικά, προβλήματα υπήρξαν μεταξύ άλλων αναφέρω στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα: 4ο ΓΕΛ Λάρισας, 1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας, 1ο ΕΠΑΛ Κουφαλίων, 4ο Νέου Ηρακλείου, 3ο Λύκειο Ηλιούπολης, 2ο ΓΕΛ Δάφνης, 2ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, 11ο Λύκειο Ηρακλείου, 5ο ΓΕΛ Καλαμάτας. Τελικώς, το ΑΣΕΠ  «για λόγους ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων αποφάσισε να θεωρηθεί ως ορθή οποιαδήποτε επιλογή» στις συγκεκριμένες ερωτήσεις, προκαλώντας, ωστόσο, νέες διαμαρτυρίες για άνισης μεταχείρισής τους από υποψηφίους που δεν αντιμετώπισαν προβλήματα με τα ερωτηματολόγια και απάντησαν σωστά. Από την πλευρά του ΑΣΕΠ τονίζεται ότι, δεδομένων των προβλημάτων που υπήρξαν, η συγκεκριμένη ήταν η καλύτερη λύση προκειμένου να μην αδικηθούν οι υποψήφιοι των συγκεκριμένων εξεταστικών κέντρων.

Τα ελαττωματικά φωτοτυπικά & η Κεραμέως

Πώς, όμως, δημιουργήθηκε το πρόβλημα: Λόγω ελαττωματικών φωτοτυπικών μηχανημάτων στα συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα -σχολεία!

Τα οποία, δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις δεν είχε φροντίσει να επιδιορθώσει το υπουργείο Παιδείας και η Ν. Κεραμέως. Ως προς αυτό ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Αθ. Παπαϊώάννου, ήταν σαφής μιλώντας στην ΕΡΤ:

«Ένα μήνα πριν το διαγωνισμό είχαμε ζητήσει μέσω του υπουργείου  Παιδείας να γίνουν δοκιμές αν τα σχήματα τα συγκεκριμένα μπορούν να αναπαραχθούν. Η απάντηση ήταν θετική. Ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά δείχνοντας προς την πλευρά του Αμαρουσίου.

Ενός κακού μύρια έπονται

Οι μουτζούρες στις ερωτήσεις, όμως, άνοιξαν τον ασκό του αιόλου των προβλημάτων στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Όπως καταγγέλλουν οι υποψήφιοι η χρονική παράταση μισής ώρας που δόθηκε από το ΑΣΕΠ για την επίλυση του προβλήματος με τα ελαττωματικά φωτοτυπικά δόθηκε  μισή ώρα πριν την κανονική λήξη του χρόνου εξέτασης, την ώρα δηλαδή που πολλοί εξεταζόμενοι είχαν ήδη αποχωρήσει, ενώ, ακόμα χειρότερα, σε κάποια εξεταστικά κέντρα δεν δόθηκε καθόλου η παράταση χρόνου, αν και είχαν προβληματικά εκτυπωμένα θέματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 7ο Λυκείου Πάτρας, όπου δεν δόθηκε ποτέ η παράταση, με αποτέλεσμα η διευθύντρια να προχωρήσει σε σχετική αναφορά στο ΑΣΕΠ.

Τα φωτοτυπικά όμως έφεραν και άλλες παρενέργειες στο διαγωνισμό, καθώς σύμφωνα με υποψηφίους, όχι μόνο δεν υπήρξε ταυτόχρονη μετάδοση των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα, αλλά σημειώθηκε διαφορά έως και 2 ωρών και 20 λεπτών! Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, στο 3ο ΓΕΛ Βόλου τα θέματα δόθηκαν στις 9:10, ενώ 2ο ΓΕΛ Βόλου στις 11:30. Από την πλευρά του ΑΣΕΠ υποστηρίζουν ότι τα θέματα από την Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (ΚΕΔ), στάλθηκαν κανονικά στις 8:30 π.μ. (για την πρωινή εξέταση) και στις 3:30 μ.μ. (για την απογευματινή), αποδίδοντας τις όποιες καθυστερήσεις στην ταχύτητα φωτοτύπησης τους.

Ώρα έναρξης, κινητά σε λειτουργία πτήσης & ΑμεΑ

Υποψήφιοι καταγγέλλουν επίσης ότι εφαρμόστηκαν διαφορετικοί κανόνες σε κάθε εξεταστικό κέντρο. Σε άλλα κέντρα έκλεισαν τις πόρτες στις 8:15 και σε άλλα δέχτηκαν υποψήφιους ακόμα και στις 9:15! Επίσης σε κάποια κέντρα, προκειμένου οι υποψήφιοι να βλέπουν την ώρα, επιτράπηκε η χρήση των κινητών σε λειτουργία πτήσης, αν και, σύμφωνα με τις Οδηγίες του ΑΣΕΠ προς τους 10.000 εκπαιδευτικούς -επιτηρητές και τους 44 επόπτες που ήταν επικεφαλής των εξεταστικών κέντρων σε ισάριθμες περιφερειακές ενότητες, ήταν σαφείς: Τα κινητά πρέπει να είναι κλειστά και να βρίσκονται στο δάπεδο.

Ένα ακόμη θέμα που θέτουν υποψήφιοι αφορά:

Τον αποκλεισμό ΑμεΑ λόγω απουσίας προσβασιμότητας σε κάποια εξεταστικά κέντρα. Υπενθυμίζεται ότι ΑμεΑ είχαν τη δυνατότητα να ζητούσαν ειδικό τρόπο εξέτασης, όπως και έγινε με 30 υποψήφιους αυτής της κατηγορίας σε ειδικό εξεταστικό κέντρο. Σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, όσα ΑμεΑ δεν πήγαν στο ειδικό εξεταστικό κέντρο και επικοινώνησαν με την Ανεξάρτητη Αρχή καθοδηγήθηκαν, ώστε να αποφύγουν εξεταστικά κέντρα που δεν είχαν πρόσβαση.

Ζαχαριάδης κατά Βορίδη

Τα όσα συνέβησαν στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ προκάλεσαν, όπως είναι φυσικό, και πολιτική κόντρα. Σε δύο ανακοινώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «προεκλογικό εμπόριο ελπίδας για χιλιάδες υποψηφίους από την κυβέρνηση της ΝΔ», τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά στα 30 χρόνια λειτουργίας του θεσμού που νομοθέτησε ο αείμνηστος Αναστάσιος Πεπονής επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου -και καταψήφισε τότε η ΝΔ!- που γίνεται γραπτός διαγωνισμός στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου». Ζητούσε, δε, από τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη να «αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα κωμικοτραγικά που συνέβησαν στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ» και «να βγει και να ζητήσει μια συγνώμη -έστω και υποκριτική, από τους χιλιάδες υποψηφίους για την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν».

«Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καμία με την διοργάνωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ», ήταν η απάντηση του Μ. Βορίδη, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, έριξε την ευθύνη στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Κόντρα και στη Βουλή

H αντιπαράθεση συνεχίστηκε και την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη στον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη υπό τον τίτλο: «Τι ακριβώς συνέβη στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2Γ/2022 και είχε προβλήματα η διαδικασία διεξαγωγής»; «Εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει για προεκλογικού χαρακτήρα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης, προσθέτοντας σαρκαστικά: «Το ψηφιακό κράτος, η Ελλάδα 2.0,δεν μπορεί να βγάλει ούτε φωτοτυπίες».

«Όχι μόνο δεν ξέρω, αλλά δεν πρέπει να ξέρω σεβόμενος την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ», απάντησε ο κ. Βορίδης. Και πρόσθεσε: «Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει, όπως έχει δικαίωμα, τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ για να τον ρωτήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εγκαλεί την κυβέρνηση για ένα διαγωνισμό, για τον οποίο το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καμία απολύτως σχέση».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ”