δυπα-νέα-προγράμματα-για-68-000-θέσεις-εργα-1102766
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ | 08.12.2022 | 13:08

ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα για 68.000 θέσεις εργασίας -«Τρέχουν» αιτήσεις σε τρία

Παρά τις επάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, η στρατηγική που ακολούθησε η Κυβέρνησή μας όχι μόνο κράτησε όρθια την κοινωνία και την Πατρίδα, στο μέτρο που επιτρέπουν οι διεθνείς κρίσεις, αλλά οδήγησε σε ισχυρή ανάπτυξη την οικονομία, σε αύξηση των επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ως αποτέλεσμα αυτού στη μείωση της ανεργίας. Η ανεργία τον Οκτώβριο υποχώρησε στο 11,6%, από 13,3% που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο και 17,6%, τον Ιούλιο του 2019.  Η προσπάθειά μας συνεχίζεται και δίνουμε έμφαση τώρα σε περιοχές που είναι θύλακες ανεργίας προκειμένου με στοχευμένα προγράμματα να βοηθήσουμε τις πιο ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας.

Τα παραπάνω τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, και αναφερόμενος στις πολιτικές της κυβέρνησης παρουσίασε το νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, τόνισε η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) προχωρά σε 6 νέα προγράμματα με τον τίτλο «Δουλειά για σένα», που θα δημιουργήσουν συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας, με χρηματοδότηση που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρηματοδότηση που θα φτάσει τα 490 εκατ. ευρώ. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι, με ιδιαίτερη έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, σε νέους, σε γυναίκες, σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και σε περιοχές που είναι θύλακες υψηλής ανεργίας.

Οι νέες δράσεις επιδοτούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την πρόσληψη ανέργων, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να «κινούν» την οικονομία, για να συνεχίσουν «κινούν» την Πατρίδα και να βαδίζουμε όλοι μπροστά.

Τα τρία πρώτα προγράμματα, για τα οποία ξεκίνησε από χθές η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων, είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον: Το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, σε περιοχές που είναι θύλακες υψηλής ανεργίας. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθού των εργαζομένων και θα έχει διάρκεια 18 μηνών.

Δεύτερον: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους 18-30 ετών που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων τους και στην προετοιμασία τους για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αφορά αποφοίτους τουλάχιστον της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 7 μηνών και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με το καθαρό κατώτατο μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και την αναλογία σε δώρα και επιδόματα.

Τρίτον: Το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αφορά σε 3.000 συμπολίτες μας που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων κ.ά.), αλλά και σε 7.000 ανέργους που επίσης  αντιμετωπίζουν άλλης τάξεως δυσκολίες, σοβαρά εμπόδια στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, συμπολίτες μας Ρομά κ.ά.).

Η εργασία είναι προϋπόθεση για την ευημερία και για την ανάπτυξη και της κοινωνίας και των ανθρώπων. Οι πολίτες βλέπουν ότι η Κυβέρνησή μας με συγκεκριμένες πολιτικές, με συγκεκριμένες πράξεις, στέκεται δίπλα τους ουσιαστικά, έμπρακτα και προσφέρει αυτό που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία.