ασεπ-το-ν-σ-για-το-νέο-σύστημα-προσλήψε-399215
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ | 12.11.2020 | 07:52

ΑΣΕΠ: Το ν/σ για το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το νέο ΑΣΕΠ: “Αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)”, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η aftodioikisi.gr. Πρόκειται για σύστημα που θα εφαρμοστεί από το 2022.

Σύμφωνα με το ν/σ:

-Οι μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο μπορούν να γίνουν με τέσσερις τρόπους, ανάμεσα τους ο γραπτός διαγωνισμός, που είχε εισαχθεί με το Ν.3051/2002 (άρθρο 4). Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr: Θα διεξάγονται δύο ετήσιοι πανελλαδικοί διαγωνισμοί: Ένας για υποψήφιους κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και ένας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Ενώ για τους υποψήφιους κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), ο διορισμός θα εξακολουθήσει να γίνεται όπως και σήμερα.

-Στην πενταμελή Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού συμμετέχει μέλος του ΑΣΕΠ, καθηγητές Πανεπιστημίων και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα συστήνεται και ειδική τριμελής επιτροπή για τους διαγωνισμούς ειδικών γνώσεων που αφορούν συγκεκριμένες ειδικότητες όπως πληροφορικής, οικονομικών, περιβάλλοντος, μηχανικών κλπ, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν και στελέχη ιδιωτικού τομέα (άρθρο 7).

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, οι διαγωνισμοί θα περιλαμβάνουν 3+1 διαφορετικά τεστ (δοκιμασίες) “με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών (σ.σ. multiple choice), με ανάπτυξη κειμένου ή συνδυασμό και των δύο”. Συγκεκριμένα:

*Εξέταση γνώσεων

*Δοκιμασία δεξιοτήτων (“γλωσσικού και αριθμητικού  συλλογισμού”)

*Δοκιμασία εργασιακής αποτελεσματικότητας (σ.σ. πρόκειται για το λεγόμενο “ψυχολογικό τεστ”, που θα προετοιμάζεται από τα τμήματα Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων). Όπως αναφέρεται στο ν/σ, “πρόκειται για σταθμισμένη διαδικασία αξιολόγησης δείγματος συμπεριφοράς, με τη χρήση ποιοτικών δεικτών, ιδίως σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων, την ηγεσία, την ανεξαρτησία κλπ”.

*Ειδικών γνώσεων: Όπως αναφέρεται στο ν/σ, “κατόπιν αιτήματος του φορέα και έγκρισης του ΑΣΕΠ, για τη διακρίβωση εξειδικευμένων προσόντων (και εμπειρίας), είναι δυνατή η διεξαγωγή πρακτικών δοκιμασιών, όπως ενδεικτικά τεστ προσομοίωσης στο αντικείμενο απασχόλησης της θέσης, αθλητικές δοκιμασίες, δοκιμασίες ορθοφωνίας κλπ”.

-Η βαθμολογία (άρθρο 11) με άριστα το 100, εξάγεται αποκλειστικά από τα τρία (ή τέσσερα) τεστ με συντελεστή βαρύτητας ως εξής:

*Εξέταση γνώσεων: 35

*Δοκιμασία δεξιοτήτων: 35

*Δοκιμασία εργασιακής αποτελεσματικότητας: 30.

Προσαυξάνεται, δε:

*Κατά 5 μονάδες για διδακτορικό.

*2 για μεταπτυχιακό.

*30 μονάδες για κάτοικους παραμεθορίων περιοχών.

*10 για κατοίκους δήμους με πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους, εφόσον υπηρετήσουν στο δήμο τους τουλάχιστον για μία δεκαετία.

Να σημειωθεί ότι με το νέο σύστημα δεν λαμβάνονται υπόψη, όπως σήμερα, εκπαιδευτικά (πρώτος τίτλος σπουδών, ξένες γλώσσες) και κριτήρια εργασιακής εμπειρίας.