ασεπ-πριν-τις-εκλογές-ο-γραπτός-διαγω-364628
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ | 13.01.2023 | 12:17

ΑΣΕΠ: Πριν τις εκλογές ο Γραπτός Διαγωνισμός – Τι λέει για ημερομηνίες

«Πρόωρη» χαρακτηρίζουν πηγές του ΑΣΕΠ που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, «κάθε συζήτηση για ακριβείς ημερομηνίες» διεξαγωγής του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού, ωστόσο σημειώνουν εμφατικά ότι «στόχος είναι να διεξαχθεί πριν τις εθνικές εκλογές» που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023.

Συγκεκριμένα, οι πηγές του ΑΣΕΠ τονίζουν: «Είναι πρόωρο να συζητάμε για ακριβείς ημερομηνίες του πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού. Ο στόχος του ΑΣΕΠ είναι διπλός: αφ’ ενός να ετοιμασθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αφ’ ετέρου να διεξαχθεί πριν διαλυθεί η Βουλή, καθώς η παρατεταμένη περίοδος διάλυσής της λόγω πιθανολογούμενων διπλών εκλογών και οι πανελλήνιες εξετάσεις θα καθυστερήσουν τη διεξαγωγή του. Σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία του διαγωνισμού θα καθοριστεί μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού και θα ανακοινωθεί εγκαίρως.».

Οι πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε πρόσφατη συνέντευξη του, είχε σημειώσει ότι ο γραπτός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για διεξαγωγή του, τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του μήνα. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Α.Σ.Ε.Π. ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις αρχές Μαρτίου του 2023, ενώ γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί συντομότερα, ωστόσο αυτό εξαρτάται από την Αρχή. Μάλιστα, υπολογίζουμε ότι μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα έξι – επτά μηνών προκειμένου οι επιτυχόντες να αρχίσουν να καλύπτουν τις θέσεις, χρόνος σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι χθες όπου απαιτούνταν περίπου δύο έτη για τη στελέχωση».

Ωστόσο στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Εσωτερικών είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για «πάγωμα» του διαγωνισμού σημειώνοντας: «Τώρα, σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές, αυτό θα σημάνει και το «πάγωμα» της διενέργειας του διαγωνισμού».

Όμως με δεδομένο ότι τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, έχουν ξεκαθαρίσει ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν από τον Απρίλιο και μετά, αφήνουν ουσιαστικά ανοιχτό το πεδίο να γίνει ο διαγωνισμός είτε το Σαββατοκύριακο 4 – 5 Μαρτίου, είτε το επόμενο 11 – 12 Μαρτίου. Με τον τρόπο αυτό θα επιβεβαιωθούν και οι αναφορές του ΥΠΕΣ για διεξαγωγή του αρχές Μαρτίου, αλλά και οι σχεδιασμοί του ΑΣΕΠ «να διεξαχθεί πριν διαλυθεί η Βουλή».

«Κλειδώνουν» τα εξεταστικά κέντρα

Πάντως σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με πηγές του ΑΣΕΠ που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, η Ανεξάρτητη Αρχής «συνεχίζει πυρετωδώς τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού» και σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη έρθει σε επαφές με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου «να εξασφαλιστούν τα περίπου 500 εξεταστικά κέντρα πανελλαδικά που θα “φιλοξενήσουν” τους διαγωνιζόμενους».

Οι αίθουσες που θα διαγωνιστούν οι  107.957 υποψήφιοι θα βρίσκονται σε λύκεια όλης της χώρας που κατά βάση χρησιμοποιούνται και στις πανελλαδικές εξετάσεις.