αίτηση-θεραπείας-πώς-ασκείται-τι-ισχύ-913252
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ | 16.05.2022 | 11:36

Αίτηση θεραπείας: Πώς ασκείται-Τι ισχύει για τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας (Ν. 2690/1999), είναι η αίτηση που κάνει ο ενδιαφερόμενος, για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των έννομων συμφερόντων του, που προκαλείται από ατομική διοικητική πράξη.

Η αίτηση γίνεται με σκοπό την ανάκληση ή την τροποποίησή της πράξης , από τη διοικητική αρχή η οποία την εξέδωσε.

Σε περίπτωση που από ειδικές διατάξεις προβλέπεται άλλη διαδικασία, ακολουθείται η διαδικασία αυτή.

ΠΩΣ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ;

Η αίτηση θεραπείας ασκείται εγγράφως . Για την απόδειξη κατάθεσής της λαμβάνουμε πάντοτε αριθμό πρωτοκόλλου, η δε Διοίκηση έχει πάντοτε νόμιμη υποχρέωση να απαντήσει αιτιολογημένως και εγγράφως. Ειδικά για Προκήρυξη του ΑΣΕΠ η Αίτηση Θεραπείας μπορεί να υποβληθεί μόνο με δύο τρόπους. Είτε αυτοπροσώπως στο ΑΣΕΠ είτε με συστημένη επιστολή στην διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής. Ο φάκελος αποστολής πρέπει να γράφει ”Αίτηση Θεραπείας για την προκήρυξη …Κ/20….”. Δεν απαιτείται παράβολο για την υποβολή της.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ;

Η αίτηση θεραπείας είναι κατ΄ αρχήν απρόθεσμη. Για τον λόγο αυτόν αποτελεί άλλωστε και τον προτιμότερο τρόπο άσκησης δικαιωμάτων του ενδιαφερομένου εφόσον έχει απωλεσθεί άλλη προθεσμία, πάντοτε όμως λαμβάνοντας υπόψη ότι αν από άλλες διατάξεις προβλέπεται άλλη ειδική διαδικασία π.χ. ένσταση του ενδιαφερομένου πρέπει να προηγείται και επομένως να προτιμάται αυτή.

Τις απαντήσεις επιμελήθηκε η δικηγορική εταιρεία Δημήτρη Περπατάρη και Συνεργατών