Τρίπολη: Αποκατασταση τοιχογραφιών στον Ι.Ν. Παναγίας στο Αρκουδόρεμα

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης υπέγραψε την απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ του έργου «Στερέωση – αποκατάσταση και συντήρηση τοιχογραφιών Ιερού Ναού Παναγίας στο Αρκουδόρεμα, Δήμος Τρίπολης, Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας», συνολικού συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 330.000,00 €..

Το Αρκουδόρεμα είναι ένα από τα ιστορικά χωριά της Πελοποννήσου, στις πλαγιές του όρους Μαινάλου στο Νομό Αρκαδίας, τα οποία λειτουργώντας ως καταφύγια αλλά και ορμητήρια των κλεφτών της Επανάστασης του 1821, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

Μοναδικό απομεινάρι του παλαιού αυτού χωριού αποτελεί ο Ιερός Ναός της Παναγίας. Η μονόκλιτη αυτή κεραμοσκεπή βασιλική στο εσωτερικό της είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες. Εντοιχισμένη λίθινη επιγραφή, η όποια σώζεται παραπλεύρως της εισόδου αναφέρει πως το έτος κατασκευής του ναού είναι το 1719, ενώ είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ο ναός παρουσιάζει δομικά, οικοδομικά και αισθητικά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την διατήρηση του και υποβαθμίζουν την ιστορική του αξία. Τα στατικά προβλήματα του ναού επιβαρύνουν και την κατάσταση διατήρησης των τοιχογραφιών στο εσωτερικό του.

Για την στερέωση αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες εργασίες:
• Εργασίες περιβάλλοντα χώρου.
• Στερέωση – αποκατάσταση – ανάδειξη ναού
• Ερευνά και τεκμηρίωση

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΕΣΠΑ, ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ


Αφήστε μια απάντηση