την-άνοιξη-του-2017-θα-ανοίξει-για-το-κοινό-124016
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 22.02.2016 | 20:24

Την άνοιξη του 2017 θα ανοίξει για το κοινό το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Την άνοιξη του 2017 θα ανοίξουν για το κοινό οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στον Φαληρικό Όρμο που περιλαμβάνουν την κατασκευή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Όπως έγινε τη Δευτέρα γνωστό, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου. Αρχικά η κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο (Τerna –Ιmpregilo) θα το παραδώσει στο Ίδρυμα και, στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, θα έχει ολοκληρωθεί η δωρεά προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Για την καλύτερη προετοιμασία της μετάβασης του έργου προς το Δημόσιο έχει συσταθεί μια ειδική συμβουλευτική επιτροπή. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η 61η η οποία για πρώτη φορά έγινε εντός του εργοταξίου.

«Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος βρίσκεται πια στην τελική του ευθεία και, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαστε σε θέση να το παραδώσουμε στον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος.

Οι εργασίες στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος έχουν ολοκληρωθεί κατά 94%. Τα σημαντικότερα σημεία του έργου είναι:

Το Κέντρο Επισκεπτών: είναι το πρώτο κτίριο του συγκροτήματος σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano που άνοιξε για το κοινό.

Ο τοίχος και τεχνητός λόφος: η πρόθεση του Ιταλού αρχιτέκτονα ήταν να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος που θα φιλοξενήσει το ΚΠΙΣΝ, μέσα από την ανύψωση της γης, που δημιουργεί έναν λόφο με ήπια ανοδική κλίση. Κάτω από τον λόφο, χωροθετηθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ως μια ενιαία εσώσκαφη κατασκευή.

Το πάρκο Σταύρος Νιάρχος: το πάρκο θα διαθέτει συνολικά 1.450 δένδρα ( έως τώρα έχουν φυτευτεί περίπου 800 δένδρα), 280.000 θάμνους, φυτά εδαφοκάλυψης και αγροστώδη.

Το Κανάλι: έχει μήκος 400 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα και βάθος 70 εκατοστά (και έως 140 εκατοστά στο κέντρο). Το Κανάλι ενισχύει και επαναφέρει συμβολικά τη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα. Επιπλέον, όταν βρέχει θα λειτουργεί ως αποδέκτης των ομβρίων υδάτων εξασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, την αντιπλημμυρική προστασία του έργου.

Η Εσπλανάδα: η περιοχή της Εσπαλάδας στο νοτιοανατολικό τμήμα του έργου, παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης της αστικής περιοχής προς τη θάλασσα. Θα λειτουργεί ως περιοχή προσέγγισης στο ΚΠΙΣΝ.

Το Ενεργειακό Στέγαστρο: αποτελεί ένα κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα. Κατασκευασμένο από δυο καμπύλες πλάκες φεροτσιμέντου, διαστάσεων 100 Χ 100 μέτρα, στηρίζεται πάνω σε 30 λεπτές μεταλλικές κολώνες και έχει συνολικό βάρος 4.700 τόνους. Φτάνει τα 46 μέτρα ύψος και καλύπτεται από 5.700 φωτοβολταικά πάνελ. Ετησίως θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια 2GWh.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα: σε μια έκταση 3.000 τμ (σε τμήμα της περιοχής που κατασκευάστηκε ο Λόφος και το Κανάλι) αποκαλύφθηκε ένα εκτεταμένο αρχαίο νεκροταφείο, τμήματα του οποίου είχαν ανασκαφεί στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η έκταση, η πυκνότητα και η μεγάλη διάρκεια χρήσης συνηγορούν υπέρ του χαρακτηρισμού του ως μια από τις σημαντικότερες νεκροπόλεις της Αττικής κατά την αρχαϊκή περίοδο.

Η Αγορά: πρόκειται για εξωτερικό χώρο διαστάσεων 40Χ 40 μέτρα ο οποίος οριοθετείται από τα υαλοστάσια των κτιρίων. Από την Αγορά μπορεί κανείς να προσεγγίσει όλες τις σημαντικές λειτουργίες του ΚΠΙΣΝ.

Το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης (ΕΒΕ): το νέο κτίριο των 23.000 τμ θα στεγάσει τις υπάρχουσες λειτουργίες της ΕΒΕ, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των ερευνητών (Εθνική Ερευνητική Βιβλιοθήκη), αλλά και ένα εξ’ ολοκλήρου νέο τμήμα της βιβλιοθήκης.

Το Κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ): η επιφάνεια του φθάνει τα 28.000 τμ. Σύμφωνα με ειδικούς, η σωστή οργάνωση και ο σχεδιασμός του χώρου, καθώς και ο κατάλληλος τεχνικός εξοπλισμός της σκηνής καθιστούν το νέο κτίριο ένα απόλυτα λειτουργικό χώρο, κατάλληλο να φιλοξενήσει διεθνούς επιπέδου παρατάσεις λυρικού θεάτρου και μπαλέτου.