θραύσμα-της-ζωφόρου-του-παρθενώνα-επι-196560
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 29.11.2021 | 08:49

Θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα επιστρέφει στην Ελλάδα

«Η επιστροφή ενός θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, δρομολογείται με την εισαγωγή, για την κατά νόμον γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην προσεχή συνεδρίασή του», σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Η επιστροφή θραύσματος από τη ζωφόρο του Παρθενώνα δρομολογείται από την Ιταλία, ως δανεικό για οκτώ χρόνια από το Museo Archeologico Antonino Salinas.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το περιεχόμενο του θέματος υπ΄ αριθμ. 27 της Ημερήσιας Διάταξης της υπ΄ αριθμ. 48 συνεδρίασης του ΚΑΣ, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε ότι πρόκειται για το θραύσμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα (Ν.Ι. 1546), το οποίο βρίσκεται στο Museo Archeologico Antonino Salinas στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα.

Ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Το Museo Archeologico Antonino Salinas προτίθεται να δανείσει για 4 συν 4 χρόνια το παραπάνω θραύσμα στο Μουσείο Ακρόπολης. Η διάρκεια του δανεισμού απορρέει από την ιταλική νομοθεσία.

Με προϋπόθεση τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το θραύσμα προγραμματίζεται να φθάσει στο Μουσείο της Ακρόπολης εντός του 2021, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού. Ως αντιδάνειο, η Ελλάδα θα διαθέσει στο Museo Archeologico Antonino Salinas, ακέφαλο αγαλμάτιο Αθηνάς, το οποίο στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από ένα πρωτογεωμετρικό αγγείο. Τα δύο αρχαία έργα που δανείζονται από το Μουσείο της Ακρόπολης δεν θα εκτίθενται ταυτόχρονα στο Μουσείο του Παλέρμο, αλλά θα εναλλάσσονται. Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, η διάρκεια του αντιδανείου είναι τέσσερα συν τέσσερα χρόνια.

Η επικοινωνία μεταξύ της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Σικελίας και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς και μεταξύ των δύο Μουσείων, για τον μακροχρόνιο δανεισμό του θραύσματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021.