Θεσσαλονίκη: Έπιασαν τα πινέλα – Εντυπωσιακή τοιχογραφία σε σχολείο για την covid-19 - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
16
Οκτώβριος
Back
Γυμνάσια-Λύκεια

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν τα πινέλα – Εντυπωσιακή τοιχογραφία σε σχολείο για την covid-19

Ο τοίχος ενός Δημοτικού, σε μια γειτονιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έγινε ο καμβάς για τον καλλιτέχνη Ap.Set, για να δημιουργήσει τοιχογραφίες μαζί με εθελοντές και μαθητές, εκφράζοντας την κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα.

Ο σχεδιασμός της τριήμερης δράσης (24, 25, 26 Σεπτεμβρίου) από την ομάδα Mural Art project φέρνει τη συμμετοχική τέχνη στο δημόσιο χώρο, με μία τοιχογραφία ύψους 2,5 μέτρων και μήκους 18 μέτρων, εμπνευσμένη από την πανδημία και σχεδιασμένη από νέους της Θεσσαλονίκης. Η τοιχογραφία σχεδιάζεται από σήμερα Παρασκευή έως και την ερχόμενη Κυριακή και θα αναπαριστά την ψυχική υγεία και την Covid-19.

Μαθητές, εθελοντές, νέοι 18-30 ετών και ο καλλιτεχνικός επιμελητής, Ap.Set. τηρώντας όλα τα υγεινομικά μέτρα πιάνουν τα πινέλα και παρεμβαίνουν μέσω της τέχνης στην εικαστική αποτύπωση των συνθηκών που βιώνει η ανθρωπότητα τα τελευταία δύο χρόνια, δημιουργώντας ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

Η Στέλλα Τσιαρβούλα, υπεύθυνη προγράμματος Θεσσαλονίκης της ActionAid και project manager του έργου τόνισε στο ThessToday.gr ότι το πρόγραμμα έρχεται από τη Φιλαδέλφεια για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη. «Είμαστε στην πρώτη μέρα από το τριήμερο δράσεων συμμετοχικής τέχνης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Actionaid το τελευταίο χρόνο δουλεύει σε ένα πρόγραμμα συμμετοχικής τέχνης και το πώς οι νέοι μπορούν να φέρουν την κοινωνική αλλαγή στην πόλη τους», σημείωσε η κα. Τσιαρβούλα, υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτή τη δράση που κάνουμε σε συνεργασία με τον mural art institute από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και έχουμε την υποστήριξη της πρεσβείας της Αμερικής στην Ελλάδα για την υλοποίησή του».

Όπως εξηγεί η ίδια, «50 νέοι από τη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιήθηκαν ενεργά σε συνεργασία με τον street artist ap.set δημιουργώντας μία τοιχογραφία με θέμα ψυχική υγεία νέοι και πανδημία», ενώ, πρόσθεσε ότι «το Mural Arts Institute (Philadelphia) εξειδικεύεται σε τοιχογραφίες της κοινότητας, κάτι που θέλουμε να χτίσουμε και στην Ελλάδα».

Παράλληλα με τη δημιουργία του mural, φορείς και οργανώσεις της πόλης θα διοργανώσουν δράσεις στο σημείο για όσες και όσους παρευρεθούν.

Δείτε όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ

πηγή: thesstoday

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!