Στην Αθήνα, το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

2400 χρόνια, από την ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Αθήνα φιλοξενεί για πρώτη φορά φέτος, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Χάμπερμας, Έκο, Νεχαμάς – συνολικά 3000 φιλόσοφοι, επιφανείς στοχαστές και διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες, από διακεκριμένα, διεθνή πανεπιστήμια, θα συμμετάσχουν σε έναν μοναδικό και γόνιμο διάλογο, με κεντρικό θέμα, « Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής». Θα διερευνήσουν, μεταξύ άλλων,  τις σχέσεις του φιλοσοφικού στοχασμού με τον δημόσιο λόγο, και θα συζητήσουν για τη φύση, τον ρόλο και τις ευθύνες, φιλοσόφων και φιλοσοφίας απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, που συμβάλλει στη διεθνή προβολή της Αθήνας, και γίνεται με την υποστήριξη του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων.

Τέσσερις από τις βασικές φιλοσοφικές συνεδρίες θα γίνουν, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στην Πνύκα, στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στην Αγία Φωτεινή του Ιλισού. Έτσι, οι τρεις χιλιάδες σύνεδροι από όλον τον κόσμο, θα έχουν μια ευκαιρία ζωής, να βρεθούν στους τόπους και να ακολουθήσουν τις διαδρομές,  που πολλούς αιώνες πριν βάδισαν ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Κλεισθένης, ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, και άλλοι επιφανείς της ελληνικής αρχαιότητας αλλά και μεταγενέστερων εποχών.

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που θεωρείται  Ολυμπιακής εμβέλειας και διεθνούς κύρους, ξεκινά την Κυριακή, 4 Αυγούστου και διαρκεί έως τις 10 του ίδιου μήνα. Οι εργασίες του, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημών και γνωστικών αντικειμένων που σχετίζονται και συναρτώνται με πολλούς και διαφορετικούς τομείς της φιλοσοφίας, θα διεξαχθούν σε τέσσερις ολομέλειες και επτά συμπόσια. Η διοργάνωση του, γίνεται από την Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτείται από την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία. Τα Παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας διοργανώνονται κάθε πέντε χρόνια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) σε συνεργασία με μία από τις εταιρείες, που είναι μέλη της.

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία και την έμπρακτη στήριξη του Δήμου Αθηναίων, για πρώτη φορά στην πόλη, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η Αθήνα, εκτός από αυτόνομος τουριστικός προορισμός – όπως δείχνει και η φετινή ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης – πληροί όλες τις προδιαγραφές για την φιλοξενία μεγάλων, διεθνών, συνεδρίων.

Το Συνέδριο αποτελεί μια ξεχωριστή συγκυρία, για την προβολή και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού παγκοσμίως.

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Κάρολου Παπούλια.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του, θα γίνει την Κυριακή 4 Αυγούστου, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στις 21.00, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, κυρίου Γιώργου Καμίνη. Στην εκδήλωση συμμετέχει και η Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ


Αφήστε μια απάντηση