σαλαμίνεια-2011-301009
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 22.05.2011 | 10:23

«Σαλαμίνεια 2011»

Στην ανάδειξη και στην προβολή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στοχεύει ο ομώνυμος δήμος της Αττικής μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει από 22-29 Σεπτεμβρίου, τα «Σαλαμίνεια 2011».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμος Σαλαμίνας σε ανακοίνωσή του, στόχος είναι «να αναβαθμιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδας ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πως να τιμούν και να αγωνίζονται για τη σωτηρία και την προστασία των ιστορικών χώρων και, κατ’ επέκταση, του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο, μετά την ανακήρυξη της 29ης Σεπτεμβρίου ως επίσημης αργίας του δήμου, αφιερωμένης στο Πολεμικό Ναυτικό, καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά, εθελοντικά στις εκδηλώσεις, ανάλογα με το χρόνο ή την ιδιότητα που έχουν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες ή να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις dhkesa@yahoo.gr, museum@0165.syzefxis.gov.gr, lemonia_fratti@hotmail.com ή στην επιτροπή πολιτισμού: κυρία Λεμονιά Φήμη (213-2060517), κυρία Μαρίνα Γρίβα (210-4658 040) και κυρία Μαρία Μπούτση (210 – 4654 180).

Σημεία Εγγραφής: ΔΗΚΕΣΑ Δήμου Σαλαμίνος, Λαογραφικό Μουσείο Σαλαμίνος, Σαλαμινιακή Επιτροπή Πολιτισμού-Δημοτικό κατάστημα Αμπελακίων. Ώρες Εγγραφής 10.00-12.00μ.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ, στα Στενά της Σαλαμίνας μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών και της περσικής αυτοκρατορίας. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτέλεσε σημαντική μάχη της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, η οποία άρχισε το 480 π.Χ.

Για να σταματήσουν τη περσική πρόωθηση, μια μικρή δύναμη Ελλήνων έφραξε το πέρασμα των Θερμοπυλών, καθώς ο ελληνικός στόλος (κυρίως Αθηναίοι) αντιμετώπιζαν τον περσικό στόλο στα στενά του Αρτεμισίου.

Στη Μάχη των Θερμοπυλών, η οπισθοφυλακή των Ελλήνων διαλύθηκε, ενώ στη Ναυμαχία του Αρτεμισίου οι Έλληνες υπέστησαν βαριές απώλειες και υποχώρησαν μετά την ήττα στις Θερμοπύλες. Αυτό επέτρεψε στους Πέρσες να καταλάβουν τη Βοιωτία και την Αττική. Οι σύμμαχοι ετοιμάστηκαν να υπερασπιστούν τον Ισθμό της Κορίνθου, καθώς ο στόλος αποσύρθηκε στο κοντινό νησί της Σαλαμίνας.

Παρά την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου, ο Θεμιστοκλής έπεισε τους έλληνες συμμάχους να αντιμετωπίσουν εκ νέου σε μάχη τον περσικό στόλο, με την ελπίδα ότι μια νίκη θα απέτρεπε περαιτέρω θαλάσσιες επιχειρήσεις κατά της Πελοποννήσου. Ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης Α’ ήταν επίσης αποφασισμένος για αποφασιστική μάχη.

Ως αποτέλεσμα του τεχνάσματος του Θεμιστοκλή ήταν ο περσικός στόλος να πλεύσει για τα Στενά της Σαλαμίνας και να προσπαθήσει να κλείσει και τις δύο εισόδους. Στον περιορισμένο χώρο των Στενών της Σαλαμίνας οι μεγάλοι αριθμοί των Περσών είχαν ενεργό πρόβλημα, καθώς τα πλοία ήταν ανοργάνωτα και δεν μπορούσαν να πολεμήσουν με ελιγμούς. Αξιοποιώντας την ευκαιρία, ο ελληνικός στόλος διαμορφώθηκε σε μια γραμμή και πέτυχε μια σημαντική νίκη, καταστρέφοντας 300 περσικά πλοία.

Αποτέλεσμα της όλης εξέλιξης ήταν ο Ξέρξης να υποχωρήσει στην Ασία με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του, αφήνοντας το Μαρδόνιο να ολοκληρώσει τη κατάκτηση της Ελλάδας. Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο, τα απομεινάρια του περσικού στρατού ηττήθηκαν αποφασιστικά στη Μάχη των Πλαταιών και ο περσικός στόλος ηττήθηκε στη Ναυμαχία της Μυκάλης.

Σημασία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για το δυτικό κόσμο

Μετά από αυτές τις μάχες, οι Πέρσες δεν ξαναπροσπάθησαν να καταλάβουν την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι μάχες στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές σηματοδότησαν την αρχή της νέας φάσης των ελληνοπερσικών πολέμων – οι ελληνικές πόλεις άρχισαν την επίθεση.

Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι σε περίπτωση περσικής νίκης θα σταματούσε η ανάπτυξη της Αρχαίας Ελλάδας, καθώς και του δυτικού πολιτισμού, και οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η Σαλαμίνα ήταν μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην ανθρώπινη ιστορία.