Ρώμη: Βρέθηκε σε υπόνομο άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα

Κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής αποχετεύσεων κοντά στην Αππία Οδό τον πρώτο μεγάλο δημόσιο δρόμο της αρχαίας Ρώμης ανακαλύφθηκε άγαλμα σε φυσικό μέγεθος ενός Ρωμαίου αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή, του ήρωας της ελληνικής μυθολογίας.

Η ανακάλυψη έγινε – με το πρόσωπο να αναδύεται πρώτο – καθώς μια μπουλντόζα έσκαβε ανάμεσα σε παλιές σωληνώσεις που έπρεπε να αντικατασταθούν. Αμέσως επενέβη η αρχαιολόγος που επέβλεπε τις εργασίες.

«Αυτό το πρόσωπο εμφανίστηκε και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε αμέσως ως ένας χαρακτήρας ντυμένος σαν τον Ηρακλή», είπε στο Reuters η Φραντσέσκα Ρομάνα Παολίλο, αρχαιολόγος στο πάρκο Appia Antica.

Το μαρμάρινο γλυπτό, που δείχνει μια μορφή σαν του Ηρακλή με το δέρμα λιονταριού και το ρόπαλο σήμα κατατεθέν του ήρωα, ανακαλύφθηκε στις 25 Ιανουαρίου στο πάρκο Σκοτ, μέρος της καταπράσινης περιοχής Appia Antica.

Αυτό εμφανίζει ρυτίδες στο μέτωπο που είναι χαρακτηριστικές απεικονίσεις αυτοκρατόρων από τον 3ο αιώνα, εποχή βαθιάς κρίσης για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το γλυπτό έχει «καθαρή ομοιότητα» με τον αυτοκράτορα Δέκιο, ο οποίος κυβέρνησε τη Ρώμη από το 249 έως το 251 μ.Χ., είπε η Παολίλο, προσθέτοντας ότι είναι «αρκετά σπάνιες» οι ανακαλύψεις απεικονίσεων Ρωμαίων ηγετών με τα χαρακτηριστικά του Ηρακλή.

Το άγαλμα, που αποτελείται από πολλά σπασμένα κομμάτια και υπέστη ζημιά κατά την τυχαία ανακάλυψή του, αυτή τη στιγμή καθαρίζεται και αποκαθίσταται.

Το Reuters είδε το άγαλμα ενώ ήταν αποθηκευμένο σε αρχαία ρωμαϊκή δεξαμενή νερού που τώρα μετατράπηκε σε αποθήκη. Μόλις επισκευαστεί, το άγαλμα αναμένεται να εκτεθεί σε δημόσιο χώρο.

Ο Δέκιος ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που σκοτώθηκε σε μάχη – πολεμώντας εναντίον των Γότθων στο έδαφος της σημερινής Βουλγαρίας – και ήταν πίσω από τον πρώτο οργανωμένο διωγμό χριστιανών.

Όσον αφορά την αρχαία ιστορία της Ρώμης, οι τυχαίες ανακαλύψεις αρχαιολογικών θησαυρών δεν είναι ασυνήθιστες όταν σκάβονται δρόμοι ή πάρκα της πόλης.

Τον Ιανουάριο, αρχαιολόγοι είπαν ότι είχαν εγκαταλείψει την αναζήτηση των υπολειμμάτων του ανοίγματος της Αππίας Οδού, επειδή τα υπόγεια νερά καθιστούσαν αδύνατο να σκάψουν αρκετά βαθιά.

Comments are closed.


Recent Posts

Στον «αέρα» η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου – Αντιδρούν οι μηχανοδηγοί στα δοκιμαστικά δρομολόγια

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους μηχανοδηγούς τα δοκιμαστικά δρομολόγια που είναι προγραμματισμένα σήμερα, παραμονή της κυβερνητικής αναγγελίας για την επανεκκίνηση…

1 λεπτό ago

Βόλος: Ηλικιωμένη συνελήφθη γιατί πέταξε γατάκια στα σκουπίδια

Μια ηλικιωμένη εντοπίστηκε σήμερα το πρωϊ στην οδό Μαγνήτων στον Βόλο να πετάει τέσσερα αδέσποτα γατάκια σε κάδο σκουπιδιών ώστε να πεθάνουν από…

7 λεπτά ago

Αντιπυρική περίοδος: Στους Δήμους η μέριμνα καθαρισμού και συντήρησης οικοπέδων -Το πρόστιμο για ιδιοκτήτες (τροπολογία)

Τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρύθμιση για τον καθαρισμό των…

8 λεπτά ago

«Maestro in Blue»: Μπήκε στο Top10 του Netflix παγκοσμίως (λίστα)

Παγκόσμια πρεμιέρα έκανε το «Maestro in Blue» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη την Παρασκευή 17 Μαρτίου, και ήδη σημειώνει επιτυχία. Σύμφωνα με…

10 λεπτά ago

Ποια είναι η καλλονή που έκλεψε την καρδιά του Κωνσταντίνου Αργυρού

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός φαίνεται πως είναι ξανά ερωτευμένος! Η νέα γυναίκα που φημολογείται ότι του έκλεψε την καρδιά λέγεται Αλεξάνδρα Νίκα και είναι η κόρη…

10 λεπτά ago

Απίστευτο: Η πανδημία μας έκανε να ξεχάσουμε το περπάτημα

Αν έχετε προγραμματίσει στο smartphone ή στο ρολόι σας ημερήσιο στόχο άθλησης και πλέον δεν μπορείτε ή απλώς δεν σας νοιάζει…

15 λεπτά ago