πρόκληση-της-telegraph-το-μουσείο-της-ακρόπ-195608
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 27.10.2014 | 15:10

Πρόκληση της «Telegraph»: Το Μουσείο της Ακρόπολης σκοπό έχει «να επιδείξει όχι τι έχει, αλλά τι δεν έχει». Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα είχαν καταλήξει στα θεμέλια κεμπαπτζίδικου!

Με ένα άκρως πικρόχολο άρθρο η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» συνεχίζει τις βρετανικές προκλήσεις όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά, πως αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν τα είχε πάρει ο Έλγιν, θα είχαν καταλήξει στα θεμέλια κεμπαπτζίδικου!

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Τζέρεμι Πάξμαν, απευθυνόμενος στην Αμάλ Αλαμουντίν, γράφει: «Μας ανήκουν κυρία Κλούνει».

Ο Πάξμαν τονίζει ότι την εποχή που ο Έλγιν απέσπασε τα Γλυπτά, η Ελλάδα βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή, ενώ σημειώνει ότι δεν πρόκειται να τα επανατοποθετήσουν στο μνημείο, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε τον Ασκό των διεκδικήσεων προς όλα τα μουσεία.

«Τα σύγχρονα επιχειρήματα είναι στην ουσία πολιτικά: μια φτωχή μεσογειακή κουλτούρα απαιτεί την αποκατάσταση μιας ξεθωριασμένης αυτοκρατορικής εξουσίας», τονίζει.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει το Μουσείο Ακρόπολης μοναδικό επειδή σκοπό έχει «να επιδείξει όχι τι έχει στην κατοχή του, αλλά τι δεν έχει». «Το Μουσείο που χτίστηκε με χρήματα που η χώρα δεν έχει, ωστόσο, αύριο θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για όλους – όπως άλλωστε και όλα τα μουσεία κι οι αρχαιολογικοί χώροι – λόγω της εθνικής εορτής», υπογραμμίζει και διευκρινίζει: «αυτό το μήνα, οι ελληνικές αρχές ξενάγησαν την κ. Κλούνει στο υπέροχο νέο μουσείο, για το οποίο η χώρα έχει ξοδέψει εκατομμύρια τα οποία δεν έχει».

«Μας λένε ότι ο Παρθενώνας αποτελεί μια γιορτή της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα χτίστηκε ως ναός της Αθηνάς και όλοι μας ξεχνάμε ότι η εν λόγω κατασκευή ήταν εφικτή μόνο εξαιτίας του πλούτου της αρχαίας αθηναϊκής αυτοκρατορίας», επισημαίνει και τέλος αναφέρει:

«Το σύγχρονο επιχείρημα είναι πραγματικά πολιτικό – ο φτωχός μεσογειακός πολιτισμός απαιτεί αποκατάσταση από την ιμπεριαλιστική δύναμη. Η Ελλάδα απέχει από την κόσμο της αρχαίας Αθήνας, της πατρίδας του Σωκράτη, του Πλάτωνα και τους ιδρυτών της σύγχρονης σκέψης».

Πηγή: Telegraph