Οι εντυπωσιακές Σφίγγες της Αμφίπολης είδαν το φως μετά από 2.300 χρόνια

Άκρως εντυπωσιακές είναι οι Σφίγγες της Αμφίπολης, οι οποίες είδαν χθες το φως έπειτα από 2.300 χρόνια. Η ομάδα των αρχαιολόγων της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εργάζεται στον Τύμβο Καστά προχώρησε στην αποκάλυψη των μαρμάρινων Σφιγγών, αφού αφαίρεσε τον λίθινο τοίχο σφράγισης. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τμήμα από τη ράχη του Λέοντος, καθώς και τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Τα αγάλματα έχουν ύψος 1,45 μ., ενώ υπολογίζεται πως αυτά θα ξεπερνούσαν τα δύο μέτρα μαζί με τις κεφαλές, που όμως δεν διασώζονται στη θέση τους. Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα των φτερών των δύο Σφιγγών, τα οποία τους επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα εντυπωσιακά αγάλματα θα θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την αρχική επιβλητική τους μορφή.

Ένα τμήμα της ράχης του «Λέοντα της Αμφίπολης» που επίσης βρέθηκε πιστοποιεί στους αρχαιολόγους πως δημιουργήθηκε στο ίδιο εργαστήριο με τις Σφίγγες. Είναι, δηλαδή, της ίδιας εποχής και κατασκευάστηκαν για να κάνουν πιο επιβλητικό τον μακεδονικό τάφο.

Το υπουργείο αναφέρει ότι «με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της, καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων».

Οι αρχαιολόγοι προχωρούν με προσοχή στις ανασκαφές και εκτιμούν ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα μπορέσουν να εισέλθουν στον τάφο και να ανακαλύψουν το μεγάλο μυστικό που κρύβει. Οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν και τα σενάρια πληθαίνουν. Από το ότι μπορεί να είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι και ότι μπορεί να είναι κάποιος επιφανής πολεμιστής – στρατηγός.

Ο Λέων που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου Καστά υποδηλώνει, σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους, ανδρική ταφή και μάλιστα κάποιον ο οποίος είχε πολεμήσει σε μάχες.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΤΑΦΟΣ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΣΦΙΓΓΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]