μουσικές-του-κόσμου-εξ-ιστορήσεις-και-9-558388
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 01.11.2019 | 18:13

Μουσικές του Κόσμου, Εξ-ιστορήσεις και 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας στο Δ. Καλαμάτας

Οι «Μουσικές του Κόσμου», το 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας αλλά και ο νέος κύκλος διαλέξεων «Εξ-Ιστορήσεις» του διαπρεπούς συνθέτη Δρος Νίκου Ξανθούλη, που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, θα συντροφεύσουν τους φιλόμουσους με καλή μουσική και πλούσια στοιχεία γύρω από την ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, από την αρχαιότητα ως σήμερα!

Η έναρξη των σημαντικών εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας τοποθετείται την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 και, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος επεσήμανε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, διότι μετά το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, που οι αναμνήσεις του δεν έχουν σβήσει ακόμη, γεμίζει τα Σαββατοκύριακά μας και με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου μέχρι το τέλος της περιόδου.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου κ. Γυφτάκη και, βέβαια, να ευχαριστήσω για την παρουσία του τον κ. Ξανθούλη. Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για εμάς, κ. Ξανθούλη, που βρίσκεστε εδώ και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και τη δυναμική που θα δώσετε σ’ αυτές εκδηλώσεις.

Εδώ είμαστε, για να ακούμε τις προτάσεις της ΚΕ «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, ώστε να ενισχύουμε τη μουσική στο Δήμο μας με υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις».

Το μουσικό οδοιπορικό ξεκινά, λοιπόν, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 18:00, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, που θα φιλοξενήσει την πρώτη διάλεξη του Δρος Νίκου Ξανθούλη με τίτλο «Ελληνικό Κάλλος, Ρωμαϊκός Ρεαλισμός και Ήχος Αρχαιοελληνικός».

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής παρουσιάζει την ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη, σε ένα σεμινάριο οκτώ δίωρων μαθημάτων, που θα γίνεται μία Κυριακή κάθε μήνα, στις 19:00 (εκτός από την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου που θα γίνει στις 18:00 το απόγευμα), από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2020, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Από την εικόνα στον ήχο και τανάπαλιν, από τον ήχο στην εικόνα, το μεγαλείο της Ευρωπαϊκής Τέχνης θα ξεδιπλωθεί στο κοινό με έναν πρωτόγνωρο, ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Την ίδια μέρα, 3 Νοεμβρίου 2019, κάνουν πρεμιέρα και οι «Μουσικές του Κόσμου». Ο κύκλος «Μουσικές του Κόσμου» διοργανώνεται για 5η συνεχόμενη χρονιά και στόχο έχει να «αγκαλιάσει» όλα τα είδη της μουσικής έκφρασης, από την Παράδοση στην Τζαζ και από τον Κλασικισμό στην σύγχρονη δημιουργία.

Την ίδια μέρα, λοιπόν, Κυριακή 3 Νοεμβρίου και στον ίδιο χώρο, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στις 20:30, δέκα νέοι λυρικοί τραγουδιστές που συμμετείχαν στο Masterclass λυρικού τραγουδιού και σκηνικής παρουσίας, το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», επιστρέφουν στην Καλαμάτα για ένα Gala φωνητικής μουσικής, καθοδηγούμενοι από τον κόντρα-τενόρο Άρη Χριστοφέλλη και τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Αδάμ, ενώ ο Γιάννης Αερινιώτης θα τους συνοδεύει στο πιάνο σε μια συναυλία – παράσταση με γνωστές Άριες της Όπερας αλλά και Lieder του Ρομαντισμού. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου έχει αναλάβει η Κατερίνα Παλαιολόγου.

Λίγες μέρες μετά, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής και στις 21:00 θα ξεκινήσει το 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, που θα φιλοξενήσει κιθαριστές της πόλης αλλά και τον νικητή του 8ου Φεστιβάλ, Παναγιώτη Τζώρτζη. Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας έκανε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους κιθαριστές της πόλης για μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτούς και τρεις από αυτούς δέχτηκαν να εμφανιστούν σε αυτή την εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ.

Οι Θοδωρής Παναγόπουλος, Γιώργος Χόχωλης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, Αντώνης Κουφουδάκης, θα συμπράξουν σε μια βραδιά με διάσημα έργα του κιθαριστικού ρεπερτορίου, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις του Θ. Παναγόπουλου. Στην συναυλία θα συμμετέχει και ο πιανίστας Λουκάς Γεώργας.

Η συνέχεια προβλέπεται εξίσου γοητευτική, καθώς στην Καλαμάτα θα βρεθεί στις 14 Δεκεμβρίου το καλύτερο ντουέτο κιθάρας στον κόσμο, το Duo Melis, αποτελούμενο από τον Αλέξη Μουζουράκη και τη Susana Prieto, ενώ αργότερα θα δώσει ρεσιτάλ ο Δημήτρης Κοτρωνάκης στο πλαίσιο παγκόσμιας περιοδείας. Επίσης, μεταξύ άλλων, ο λαϊκός τραγουδιστής Μπάμπης Τσέρτος θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα έκπληξη με ένα σπουδαίο κιθαριστή, ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στο Μέγαρο Χορού με παράσταση flamenco και με τη συμμετοχή 6 σολίστ από την Ανδαλουσία της Ισπανίας.