«Μόλις αποφάσισα»: Εκλογική ανάλυση δίπλα στη θάλασσα

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι εκλογική ανάλυση είναι οι πίτες και τα γραφήματα που ορθώνονται στη μέση των τηλεοπτικών πλατό ή έστω τα πινακάκια με τα ποσοστά εκείνων των αναποφάσιστων που στις τελευταίες εκλογές είχαν ψηφίσει ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζουμε επίσης ότι η εκλογική ανάλυση είναι για τις λίγες μέρες πριν και τις λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Να λοιπόν η ευκαιρία της απόλυτης διάψευσης. Το «μόλις αποφάσισα», η πρώτη λογοτεχνική προσπάθεια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, πεπειραμένου εκλογικού αναλυτή και Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μια σειρά διηγημάτων που σπάει τον παραδοσιακό δεσμό των εκλογικών αποφάσεων με πίτες, γραφήματα και ποσοστά και  φέρνει την εκλογική ανάλυση στις διακοπές μας από την πίσω πόρτα.

Το «μόλις αποφάσισα» περιγράφει τη ζωή δώδεκα διαφορετικών χαρακτήρων σε δώδεκα διαφορετικά σημεία της Αθήνας σε μια μόνο ημέρα. Την παραμονή των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019. Η ιδιαιτερότητα της ημέρας στρέφει την προσοχή των ηρώων σε μια συγκεκριμένη απόφαση που πρέπει να λάβουν άμεσα: την ψήφο τους. Με έμφαση στην απόδοση της ατμόσφαιρας του αστικού περιβάλλοντος στο οποίο κατοικεί ο καθένας τους και της εσωτερικής γαλήνης ή έντασης του καθενός, τα δώδεκα διηγήματα επιχειρούν να συνδέσουν τις τελικές αποφάσεις των χαρακτήρων με το τρίπτυχο «τόπος-εσωτερικός κόσμος-πολιτικό παρελθόν».

Με αφετηρία την εκλογική ανάλυση, τα διηγήματα προχωρούν αρκετά βήματα παρακάτω τοποθετώντας τη στιγμή της απόφασης ψήφου, αλλά και κάθε προσωπική απόφαση τελικά, σε ένα ευρύτερο και για αυτό πολυπλοκότερο πλαίσιο καθημερινότητας και εμπειριών που τελικά αποδεικνύεται σημαντικότερο για τη λήψη της απόφασης από τον ίδιο τον πολιτικό προσανατολισμό του ψηφοφόρου. Το «μόλις αποφάσισα» θα μπορούσε τελικά να αφορά την οποιαδήποτε άλλη, μη εκλογική, μέρα των ηρώων του, γιατί οι εκλογικές αποφάσεις δεν παύουν να είναι αποφάσεις. Και εκεί είναι που ο Γιάννης Κωνσταντινίδης κερδίζει το στοίχημα με την επιστήμη του: πετυχαίνει να την κάνει τόσο κοντινή ώστε να διαβάσουμε για αυτήν δίπλα στη θάλασσα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΒΙΒΛΙΟ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]