με-λαμπρές-τιμές-η-μεγάλη-γιορτή-τοπικ-941375
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 14.09.2021 | 14:34

Με λαμπρές τιμές η μεγάλη γιορτή τοπικής παράδοσης του Τίμιου Σταυρού στα Άνω Λιόσια

Με μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε την παραμονή της μεγάλης γιορτής του Τίμιου Σταυρού το απόγευμα της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Αθηανγόρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εορτασμός του Τίμιου Σταυρού αποτελεί τοπική παράδοση για την πόλη των Άνω Λιοσίων καθώς την παραμονή της γιορτής  στην Πλατεία Μητροπόλεως γινόταν παραδοσιακό πανηγύρι με φαγοπότι στα τοπικά μαγαζιά, οργανοπαίκτες και αρβανίτικους χορούς.

Ο Σύλλογος Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων “η Γρίζα” μάλιστα, εδώ και χρόνια,  είχε αναβιώσει το παραδοσιακό πανηγύρι, με μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας τα δύο τελευταία χρόνια έχουν φρενάρει αυτή την όμορφη πολιτιστική αναβίωση , που όλοι ευελπιστούν ότι θα επανέλθει,  όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σε ότι αφορά στις φετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις, ο  Μητροπολίτης Αθηναγόρας στον εμπνευσμένο λόγο του μίλησε για την μεγάλη γιορτή του συμβόλου της Χριστιανοσύνης, τον Τίμιο Σταυρό, επισημαίνοντας τη δύναμη που έκρυβε το Θείο Πάθος του Χριστού.

Στον Εσπερινό που τελέστηκε με  περισσή  κατάνυξη, συμμετείχε μεγάλος αριθμός Ιερέων από όλες τις Ενορίες του Δήμου Φυλής και πολύς κόσμος. Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου Φυλής, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Άνω Λιοσίων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι Εκκλησιαστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν ανήμερα του εορτασμού του Τίμιου Σταυρού το πρωί της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου με την πανηγυρική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως κ.κ. Θεοδώρου.

Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα με τους χαιρετισμούς στον Τίμιο Σταυρό.