με-επιτυχία-παρουσιάστηκε-το-βιβλίο-1079626
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 10.10.2022 | 07:59

Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο “η κυρά του Δράκου” στο Ρέθυμνο

Οι σχέσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης με την τοπική κοινωνία, η είσοδος των φοιτητών, οι αλλαγές που υπέστη η πόλη, οι διαφορές παραλιακού και ορεινού Ρεθύμνου, το θέμα των όπλων, της φιλοξενίας, των παραβατικών και των κακοποιητικών συμπεριφορών αναδείχτηκαν μέσα από το βιβλίο της Άννας Ι. Στεργίου «Η Κυρά του Δράκου», εκδόσεις Κομνηνός, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.

Χαιρετισμό απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης κι ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη διαχρονική σχέση του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί Ρεθυμνιώτες, που είχαν κτήματα στην περιοχή, όταν ιδρύθηκε το ΑΕΙ, έκαναν δωρεές τα κτήματά τους, ώστε να φτιαχτεί το ίδρυμα.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του καλωσορίσματος των νέων φοιτητών από τον δήμο Ρεθύμνου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Γιώργος Τσιώλης, ο οποίος τόνισε ότι η Άννα Στεργίου περιγράφει γεγονότα της εποχής, που έζησε ως φοιτήτρια Κοινωνιολογίας στο Ρέθυμνο και σημείωσε την επαφή που έχει όλα αυτά τα χρόνια το τμήμα με τους φοιτητές και τους απόφοιτους, οι οποίοι απορροφώνται στην αγορά εργασίας, ακόμη κι αν ετεροαπασχολούνται.

Τον λόγο πήρε πρώτα ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Άρης Τσαντηρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του Πανεπιστημίου και στις σχέσεις των φοιτητών και των ντόπιων με την πόλη και την ορεινή περιοχή του Μυλοποτάμου, που πραγματεύεται το βιβλίο. Υποστήριξε πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν και παραμένει ένα ανοιχτό και δημοκρατικό, ανώτατο ίδρυμα και δημιουργήθηκε από καθηγητές, που είχαν σοβαρό επιστημονικό έργο.

Υποστήριξε ότι τον καιρό, που έκανε έρευνα για τη βεντέτα, η οποία είχε πολλές φορές δώσει κακό όνομα στην Κρήτη το νησί είχε μειωμένο αριθμό ανθρωποκτονιών, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σημείωσε ότι το βιβλίο δεν παραπέμπει στη «θανατολαγνεία», όπως πολλές φορές παρουσιάζεται η Κρήτη κι αναπαράγεται μιντιακά, αφού η βεντέτα, διογκώνεται.

Ο Γιώργος Σταθάκης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και επί σειρά ετών καθηγητής κι αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε στις αρετές του βιβλίου, που μιλά για τα γεγονότα της εποχής και στην τότε ριζοσπαστικοποίηση των φοιτητών και την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση Κοντογιαννόπουλου, επί πατρός Κ. Μητσοτάκη.

Σημείωσε πως ενώ το αφήγημα – βιβλίο είναι μεγάλο σε όγκο, έχει μικρές και μεγάλες ανατροπές, οι οποίες κορυφώνονται στις τελευταίες δέκα σελίδες του. Εξήγησε ότι μέσα στο βιβλίο ξαναείδε πολλά γεγονότα της εποχής που βίωσε έντονα κι ο ίδιος αφού κι η σύζυγός του υπήρξε φοιτήτρια του Ιστορικού – Αρχαιολογικού, όπως κι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Ο κ. Σταθάκης μίλησε για το Ρέθυμνο, που περιγράφει η συγγραφέας, χαρακτηρίζοντάς το κοινωνία εν κινήσει, τονίζοντας τις αλλαγές, που έφερε το πανεπιστήμιο, οι οποίες ήταν ραγδαίες. Αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό κίνημα της περιόδου 90-91 για στέγη – τροφή κι εναντίον της ίδρυσης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που επισημαίνεται στο βιβλίο. Υποστήριξε πως η συγγραφέας αναδεικνύει τον ρόλο του δασκάλου ως σημαντικό παράγοντα στις τοπικές κοινωνίες ενώ είναι εμφανές πως το βιβλίο αυτό έχει γραφτεί από κοινωνιολόγο.

Ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, νυν βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής ‘90-‘91, που επισημαίνονται στο βιβλίο κι αφορούν στην δολοφονία Τεμπονέρα, στην δολοφονία των καθηγητών Ξανθόπουλου και Πνευματικού και στις κινητοποιήσεις των φοιτητών της εποχής εκείνης. Σημείωσε πως το βιβλίο θίγει ζητήματα παραβατικότητας, τα οποία παραμένουν ακόμη υπαρκτά κι ανοιχτά (κακοποίηση, όπλα κ.ά.) και τόνισε «πως πρέπει να τα ξαναδούμε όλα αυτά».

Η Άννα Στεργίου, συγγραφέας και κοινοβουλευτική συντάκτρια εξήγησε ότι «Η κυρά του Δράκου» είναι ένα βιβλίο, το οποίο μιλά για μία ερωτική ιστορία, το οποίο είναι αφετηρία για να μιλήσει για τα στερεότυπα, για τις σχέσεις των ντόπιων με τους φοιτητές αλλά και για τη μετανάστευση, εσωτερική, εξωτερική, ερωτική, εκπαιδευτική κ.ά. Όταν ρωτήθηκε από το κοινό εξήγησε πως υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία στο βιβλίο αλλά όχι ο έρωτας της φοιτήτριας με τον βοσκό, ο οποίος είναι μυθοπλασία.

Η συγγραφέας τόνισε ότι τα βιβλία της είτε αφορά ενήλικες είτε ανήλικους, όπως είναι οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας έχουν κοινωνιολογικό υπόβαθρο κι εξήγησε πως η απομάκρυνση της Κοινωνιολογίας από τη σχολική εκπαίδευση στη Δευτεροβάθμια ήταν λάθος της πολιτείας και τόνισε ότι το αίτημα αυτό δεν είναι συντεχνιακό. Υποστήριξε πως η Κοινωνιολογία έχει να προσφέρει πολλά σε μία κοινωνία, η οποία χειμάζεται από την κακοποίηση των γυναικών, το μεταναστευτικό ζήτημα, τα προβλήματα ένταξης, τις συμμορίες ανηλίκων κ.ά. Υποστήριξε ότι η κοινωνιολογική έρευνα έχει εφαρμογή και ό, τι πρέπει να σταματήσει το δημόσιο να χρησιμοποιεί τους Κοινωνιολόγους ως διοικητικούς υπαλλήλους, που κολλούν σφραγίδες αλλά ν’ αξιοποιήσει αυτό το επιστημονικό δυναμικό, δίνοντας επιπλέον αρμοδιότητες στους κοινωνικούς επιστήμονες στις δομές για κακοποιημένα άτομα, σε δομές για άτομα με εξαρτήσεις, στις μεταναστευτικές κοινότητες και βέβαια να επανεντάξει το μάθημα στην δημόσια εκπαίδευση.