Κρωπία: Β' κύκλος των «Σφηττείων 2012» - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
22
Οκτώβριος
Back

Κρωπία: Β’ κύκλος των «Σφηττείων 2012»

Ο δεύτερος κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Σφήττεια 2012» του ΝΠΔΔ Σφηττός -Δήμου Κρωπίας, αφιερωμένος στην τοπική μεσογείτικη παράδοση, αρχίζει την Κυριακή 26 Αυγούστου με το πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου στον Καρελλά Κρωπίας και τελειώνει την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου με την χορευτική παράσταση «Όλη η Ελλάδα χορεύει στο Κορωπί», της χορευτικής ομάδας του ΝΠΔΔ «Σφηττός».

Οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις των Κρητών Μεσογείων «ο Ψηλορείτης» και των Ηπειρωτών, Μεσογείων και Λαυρεωτικής, θα γίνουν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα με τη στήριξη του Δήμου Κρωπίας και της Οργανωτικής Επιτροπής «Σφήττεια 2012».

«ΤαΣφήττεια 2012 έχουν ως κύριους στόχους, να κρατηθεί ψηλά το φρόνημα της κορωπιώτικης οικογένειας, να προβληθεί η τοπική αγορά, τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία του Κορωπίου και να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες για ψυχαγωγία, καλλιτεχνική παιδεία και εκπαίδευση, γνώση και συμμετοχή στο δημοτικό βίο», σημειώνει -μεταξύ άλλων- σε μήνυμά του ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης.

Το πρόγραμμα του 2ου κύκλου
των εκδηλώσεων «Σφήττεια 2012»

 • Κυριακή26Αυγούστου:
 • 19:00: Εγκαίνια Έκθεσης Παραδοσιακών Κεντημάτων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού και του Δήμου Κρωπίας διοργανώνεται έκθεση αυθεντικών μεσογείτικων χειροποίητων κεντημάτων. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από την Δευτέρα27Αυγούστου έως και την Παρασκευή7Σεπτεμβρίου συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου 1 και Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου.( Ώρες Λειτουργίας : 10:00πμέως12ημεσημβρινή και 18:00-21:00). Τόποςεγκαινίωνκαιέκθεσης: Δημοτική Βιβλιοθήκη, πεζόδρομος Ολυμπιονίκη «Γ.Σ Παπασιδέρη» 13.
 • 21:00: Πανηγύρι Αγ. Φανουρίου, Καρελλάς Κρωπίας. Συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής ΝΠΔΔ Σφηττός, στην λιτάνευση της εικόνας. Λαϊκή μουσική βραδιά. Συνδιοργάνωση με Εξωραϊστικό σύλλογο Καρελλά. Τόποςεκδηλώσεων: Ιερός Ναός Αγ. Φανουρίου, 21ο χλμ Λεωφ. Αθηνών-Λαυρίου επί της οδού Αγ. Φανουρίου.
 • Παρασκευή31Αυγούστου:
 • – 19:30: Ποδηλατοδρομία -Νέο έθιμο ( εκκίνηση από Πλ. Γυμνασίου -Κέντρο Κορωπίου)
 • 20:00: Σιν-Μελέτης ( αναβίωση του εθίμου της φωτιάς, παραμονή Οσίου Μελετίου) και ΓιορτήΜουσταλευριάς(παραδοσιακός τρόπος παρασκευής μουσταλευριάς). Τόποςεκδηλώσεων: 1ο Γυμνάσιο Κορωπίου-Πλ. Γυμνασίου. Συμμετέχουν :Χορευτικό ομάδας Πνευματικού Κέντρου, ομάδα ΚΑΠΗ, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-Κορωπίου, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Δημοτική Εθελοντική Ομάδα, Τοπικοί σύλλογοι Κορωπίου και Οικισμών.
 • Σαββατοκύριακο 1 – 2 Σεπτεμβρίου (Λήναια – Γιορτή του Τρύγου)
  – Σάββατο
  1 Σεπτεμβρίου
  19:00-21:00
  : Λήναια -Γιορτή Τρύγου, Αμπελουργικός Συνεταιρισμός και Έκθεση Ζωγραφικής -παρουσίαση Εικαστικών Τεχνών, Εικαστικό Εργαστήρι Αγγ. Τσεβά. Μετά τα εγκαίνια της πρωτότυπης αυτής Έκθεσης Ζωγραφικής θα ακολουθήσουν εισηγήσεις-ομιλίες, από τους οινολόγους Χ.Πέππα,Κ.Ανθή με θέμα «Από το αμπέλι στο ποτήρι. Μύθοι και πραγματικότητα» και του Προέδρου του ΔΣ του Συνεταιρισμού ΣταμάτηΓεωργάκη με θέμα τις «αρχαίες ελιές του Κορωπίου και της Αν. Αττικής». Θα ακολουθήσει στο ενδιάμεσο των ομιλιών θεατρικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου και η βραδιά θα κλείσει με μουσικό γεγονός. Τόποςεκδηλώσεων : Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Κορωπίου (Λεωφ. Βασιλ. Κωνσταντίνου 31).
  Kυριακή 2 Σεπτεμβρίου
  Στις 10:30 το πρωί θα γίνει επίδειξη χειρισμού Τρακτέρ στην περιοχή «Πάτημα» Κορωπίου. Τόπος εκδήλωσης: περιοχή «Πάτημα» Κορωπίου ( Oδός Σπ. Δάβαρη μετά τον Σταθμό Προαστιακού-Μετρό Κορωπίου). Το απόγευμα στις 18:00, θα ακολουθήσει παιχνίδι με σχέδιο και χρώμα με την ονομασία «Τέχνης Δρώμενα», από το Εικαστικό Εργαστήρι Αγγ. Τσεβά. Τόπος εκδήλωσης: Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Κορωπίου (Λεωφ. Βασιλ. Κωνσταντίνου 31).
 • Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου:
  21:00
  : Μια συναυλία- σταθμός: «Από τα Μεσόγεια στην Μικρασία…». Ο Νίκος Σαραγούδας και η Γιασεμή Σαραγούδα σε μια συναυλία -σταθμό για το παραδοσιακό τραγούδι. Μαζί τους συμμετέχουν οι, Στρατής Ψαραδέλλης, πολίτικη λίρα, Νεκτάριος Αγγέλου, κρουστά και Σοφία Λαμπροπούλου, κανονάκι. Διοργάνωση Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (ΕΚΤΠ). Τόπος εκδηλώσεων: Ανοιχτό Δημοτ. Θέατρο Πλ Δεξαμενής ( Στάση ΟΑΣΑ «Θάσου», Λεωφορειακή γραμμή 309)
 • Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012
  21:00:
  Πανηγύρι στον Αγ. Δημήτριο Αλυκού Κρωπίας. Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό σύλλογο Αγ. Δημητρίου. Με αφορμή τον εορτασμό της γέννησης της Παναγίας, ο Δήμος Κρωπίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Δημητρίου διοργανώνει λαϊκή μουσική βραδιά. Τόπος εκδηλώσεων : Στο κατάφυτο δασωμένο προαύλιο χώρο του Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Αλυκού και στο εκκλησάκι, που είναι αφιερωμένο στο Γενέσιον της Παναγίας στο Αγ. Δημήτριο Αλυκού Κρωπίας.
 • Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012
  21:00:
  Παραδοσιακή χορευτική παράσταση « Όλη η Ελλάδα χορεύει στο Κορωπί» από τη χορευτική ομάδα του ΝΠΔΔ Σφηττός ( Παιδική ομάδα : πανελλήνιοι χοροί, Εφηβική Ομάδα : Θράκη, Ομάδα Ενηλίκων: Εύβοια, Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, Νάξος, Χίος). Τόπος εκδήλωσης: Ανοιχτό Δημοτικό θέατρο Πλ. Δεξαμενής

Η είσοδος στις εκδηλώσεις «Σφήττεια 2012»
είναι ελεύθερη για το κοινό


Οι ετήσιες εκδηλώσεις
των
Κρητών και των Ηπειρωτών

Οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις -γλέντια, των Κρητών («Ο Ψηλορείτης») και των Ηπειρωτών (Πανηπειρωτικός Σύλλογος Μεσογείων και Λαυρεωτικής ) στο Κορωπί θα γίνουν, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, με τη στήριξη του Δήμου Κρωπίας και της Οργανωτικής Επιτροπής «Σφήττεια 2012». Το Κρητικό γλέντι του Συλλόγου Κρητών Μεσογείων “Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ“, θα αρχίσει στις 8 το βράδυ του Σαββάτου της 8ης Σεπτεμβρίου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κορωπίου. Στη Λύρα & το Τραγούδι θα είναι ο Γιώργος Στριλιγκάς με το συγκρότημά του. Όσοι επιθυμούν θα μπορούν απολαύσουν τσικουδιά & κρητική κουζίνα (γαμοπίλαφο, μεζέ τσικουδιάς, κοχλιούς, καλτσουνάκια, λυχναράκια, ξεροτήγανα).

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!