Κρωπία: «Σφήττεια 2012»

Στο δρόμο της περσινής επιτυχημένης νέας πορείας των καθιερωμένων και επιτυχημένων πολιτιστικών εκδηλώσεων «Σφήττεια», οι διοργανωτές του Δήμου Κρωπίας, (Νομικό Πρόσωπο «Σφηττός», οι καλλιτέχνες, οι σύλλογοι και άλλοι συμμετέχοντες κοινωνικοί και ιδιωτικοί φορείς) χωρίζουν τα Σφήττεια σε δύο περιόδους με αντίστοιχες θεματικές:

  • Η πρώτη περίοδος αρχίζει την Κυριακή 1 Ιουλίου και τελειώνει την Κυριακή 15 Ιουλίου και περιλαμβάνει τη θεματική της Τέχνης: θέατρο ( οι δύο παραστάσεις από τις ομάδες εφήβων και ενηλίκων του Σφηττός), όπερα (Εθνική Λυρική Σκηνή), βυζαντινές και παραδοσιακές χορωδίες, μουσικές συναυλίες για όλες τις ηλικίες, εκθέσεις, ζωγραφικής, οινοποιών και τοπικών παραγωγών, συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική «περιήγηση» για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
  • Η δεύτερη περίοδος των Σφηττείων αρχίζει την Κυριακή 26 Αυγούστου με το πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου στον Καρελλά και τελειώνει την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου με το πανηγύρι στον Αγ. Δημήτριο Αλυκού Κορωπίου. Τα έθιμα του Σιν Μελέτη, της γιορτής της Μουσταλευριάς, της ποδηλατοδρομίας και της Εορτής του κρασιού (Λήναια) μαζί με τις εκθέσεις παραδοσιακών κεντημάτων και τις μουσικές βραδιές «συνθέτουν» ένα δυνατό πολιτιστικό προϊόν.

Oι κύριοι στόχοι των εκδηλώσεων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κρωπίας Δημήτρη Κιούση, είναι «να κρατηθεί ψηλά το φρόνημα της Κορωπιώτικης οικογένειας, να προβληθεί η τοπική αγορά, τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία του Κορωπίου και να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες, για ψυχαγωγία, καλλιτεχνική παιδεία και εκπαίδευση, γνώση, και συμμετοχή στο δημοτικό βίο».

Ο αρχαίος Δήμος Σφηττός

Ο πολιτιστικός θεσμός «Σφήττεια» δημιουργήθηκε το 2003. Την ονομασία του την οφείλει στον αρχαίο δήμο Σφηττός, που ήκμαζε στο Κορωπί, κατά την ιστορική αρχαιότητα,  ως ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής. Ο αρχαίος Δήμος Σφηττός κατά τα κλασικά χρόνια, ήταν μετρίου μεγέθους και εκτεινόταν σε όλη την πεδιάδα από λόφο Χριστού έως τους λόφους Φράττη -Γράμματα (Γραμματικό) προς τα Βόρεια στα όρια με το δήμο της Κίκκυνας. Η διακεκριμένη αρχαιολόγος κα Ολγα Κακαβογιάννη θεωρεί, ως το σπουδαιότερο ανασκαμμένο μνημείο που ανήκει στον αρχαίο δήμο Σφηττού, το Ιερό του Ομβρίου Διός και του Προόψιου Απόλλωνα στον μικρό οροπέδιο του Προφήτη Ηλία Υμηττού. Τον Νοέμβριο του 2011 δημιουργήθηκε και μια νέα διοργάνωση η «Σφηττία οδός» που συνδυάζει ιστορικές διαλέξεις, πεζοπορία και αγώνα δρόμου πάνω στην αρχαία διαδρομή.

Πώς να πάτε

Λεωφορειακές γραμμές ΟΑΣΑ  120, 308 και τοπικές,  309 (κυκλική κέντρου Κορωπίου) και 330 ( Προαστιακός Κορωπίου-Αγ. Μαρίνα Κορωπίου), γραμμή ΚΤΕΛ Αττικής, Μετρό και Προαστιακός σιδηρόδρομος (Σταθμός Κορωπίου)

Εναλλακτικές διαδρομές:

  • Λεωφορεία ΟΑΣΑ από Σταθμό Νομισματοκοπείο :  η λεωφορειακή γραμμή 308 οδηγεί στον σταθμό Μετρό -Προαστιακό Κορωπίου και μετά σύνδεση με  την  τοπική γραμμή  ΟΑΣΑ 309 με προορισμό την στάση της οδού Θάσου στον χώρο της εκδήλωσης.
  • Από Σταθμό  Μετρό -Προαστιακό Κορωπίου, η τοπική γραμμή  ΟΑΣΑ 309 με προορισμό την στάση της οδού Θάσου, στον χώρο της εκδήλωσης.
  • Από Σταθμό  Μετρό -Προαστιακό Κορωπίου, η τοπική γραμμή  ΟΑΣΑ 330,  με στάση στο ύψος της Κεντρικής Πλατείας Κορωπίου επί της κεντρικής λεωφόρου Βασιλ. Κωνσταντίνου και μετά με τα πόδια από τον πεζόδρομο Γ.Σ Παπασιδέρη (ευθεία μετά δεξιά στην οδό Κύπρου, δεύτερο στενό αριστερά οδός Σωτ.Ρούση μετά δεξιά Ν.Κουλοχέρη -Πλ. Δεξαμενής).Η απόσταση είναι 5 λεπτά.
  • Από Βουλιαγμένη -Βάρη, η λεωφορειακή γραμμή 120 περνάει μέσα από το κέντρο Κορωπίου και την κεντρική λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου. Στην στάση της Κεντρικής Πλατείας γίνεται αποβίβαση. Η διαδρομή μετά  είναι, από τον  πεζόδρομο Γ.Σ Παπασιδέρη -ευθεία μετά δεξιά στην οδό Κύπρου, στο δεύτερο στενό αριστερά στην οδό Σωτ.Ρούση, δεξιά στην οδό Ν.Κουλοχέρη Πλ. Δεξαμενής.  Η απόσταση είναι 5 λεπτά
  • Με το ΚΤΕΛ Αττικής, Νότιος οδικός άξονας( Αθήνα, αφετηρία Πεδίο Άρεως)  στάση στο ύψος της Κεντρικής Πλατείας Κορωπίου επί της κεντρικής λεωφόρου Βασιλ. Κωνσταντίνου και μετά με τα πόδια από τον πεζόδρομο Γ.Σ Παπασιδέρη (ευθεία μετά δεξιά στην οδό Κύπρου, δεύτερο στενό αριστερά οδός Σωτ.Ρούση μετά δεξιά Ν.Κουλοχέρη -Πλ. Δεξαμενής).Η απόσταση είναι 5 λεπτά.

 

ΧΑΡΤΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!