Κατασκευάστηκε από το Δ. Φυλής το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού

Μια ακόμα δέσμευση του Δημάρχου Χρήστου Παππού έγινε πράξη. Πρόκειται για το Μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας που κατασκευάστηκε στο χώρο που βρίσκεται δίπλα στη Στέγη Ποντίων.

 Το Μνημείο αποτελεί μια σύνθεση στην οποία δεσπόζει το ορειχάλκινο άγαλμα που εικονίζει μια ξεριζωμένη Ποντιακή Οικογένεια.

Το άγαλμα δένει αρμονικά με τέσσερις μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες που έχουν τοποθετηθεί στους δύο τοίχους του Μνημείου, ακριβώς πίσω του. Οι ανάγλυφες πλάκες φέρουν παραστάσεις από την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και συγκεκριμένα της Παναγίας Σουμελά, του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας και του χάρτη του Εύξεινου Πόντου, με τα τοπωνύμια του Ποντιακού Ελληνισμού. Το τέταρτο ανάγλυφο είναι αφιερωμένο στον Αη Γιώργη, στοιχείο που δένει το Μνημείο και τη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού με τον παρακείμενο Ναό Αγίου Γεωργίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο του Δήμου που τεκμηριώνει την κατασκευή του Μνημείου, το Μνημείο, η Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού και ο Ιερός Ναός Αγίου Γωργίου θα αποτελέσουν ένα τρίπολο με ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Ποντιακής Καταγωγής συνδημότες μας.

«Ο Δήμος Φυλής έχει Ιερό Χρέος να φιλοτεχνήσει ένα Μνημείο, αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το Μνημείο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης για το ευάριθμο Ποντιακό στοιχείο που επαναπατρίσθηκε και κατοικεί μόνιμα στο Δήμο Φυλής. Αλλά και για όλους τους δημότες Φυλής, αφού η Γενοκτονία των Ελλήνων έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για τη Διεθνή Αναγνώρισή της. Το Μνημείο θα αποτελέσει τον κεντρικό πόλο ενός τριπόλου που αποτελείται από τη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού και τον παρακείμενο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στον οποίο εκκλησιάζονται οι ποντιακής καταγωγής συνδημότες μας. Το εν λόγω τρίπολο θα δεσπόζει στο χώρο πρασίνου που αποτελεί πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής και αποκαλείται Πάρκο Πόλης Άνω Λιοσίων» σημειώνεται.

Το έργο φιλοτέχνησε ο γνωστός εικαστικός και απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών με δεκάδες έργων ανά την Ελλάδα, Γιάννης Μπάρδης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ, ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!