δύο-σημαντικά-έργα-τέχνης-στο-αποτεφρ-1036215
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 21.06.2022 | 08:59

Δύο σημαντικά έργα τέχνης στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας

Δύο έργα τέχνης κοσμούν από το περασμένο Σάββατο τον κήπο του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας.

Πρόκειται για το έργο «Η ανάληψη της ψυχής» του Θεόδωρου Παπαγιάννη, καθηγητή Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, και το έργο «Δέηση» του καλλιτέχνη Σπύρου Λισγάρα. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον χώρο της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας, της δημοσιογραφίας παραβρέθηκαν στην πολιτιστική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουνίου, όπου έγινε η αποκάλυψη των δύο έργων τέχνης και στη συνέχεια παρακολούθησαν μουσική εκδήλωση από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, με τη συνοδεία της σοπράνο Ειρήνης Καράγιαννη.

Η αποκάλυψη του γλυπτού του Θεόδωρου Παπαγιάννη έγινε από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην μακροχρόνια προσπάθεια της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης να λειτουργήσει το πρώτο και μοναδικό Αποτεφρωτήριο στη χώρα μας.

Το έργο «Η ανάληψη της ψυχής» είναι ο στροβιλισμός της ψυχής μετά τον θάνατο. Όπως εξήγησε ο δημιουργός του έργου Θεόδωρος Παπαγιάννης, λέγεται ότι η ψυχή ανεβαίνει προς τον ουρανό στροβιλίζοντας και πως η ψυχή πηγαίνει στους τόπους που έχει ζήσει πριν φύγει για το υπερπέραν, και αυτό σηματοδοτούν οι κύκλοι που συμπλέκονται και μετά ανεβαίνουν. Επίσης, ο Παπαγιάννης τόνισε ότι το έργο αυτό, όπως και τα άλλα που βρίσκονται στο Αποτεφρωτήριο, είναι εκεί χάριν της ευαισθησίας του Αντώνη Αλακιώτη προς την τέχνη.

Η αποκάλυψη του έργου του Σπύρου Λισγάρα έγινε από τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος μίλησε για την υπομονή και επιμονή -επί 23 χρόνια- του Αντώνη Αλακιώτη, προέδρου του Αποτεφρωτηρίου και της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, που οδήγησαν στην κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου. Όπως λέει ο δημιουργός, η «Δέηση» επί της ουσίας είναι μία προσευχή την οποία κάνουν οι οικείοι, ο νεκρός για το σώμα του, για την αγαλλίαση της ψυχής του και είναι το τελευταίο καθήκον του ιδίου προς την κοινωνία.

Η Ειρήνη Καράγιαννη μάγεψε το κοινό με τη θεσπέσια φωνή της και οι καλεσμένοι την απόλαυσαν στον κήπο κάτω από τις μουριές, συνοδεία φαγητού και ποτού. Στην πολιτιστική εκδήλωση του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας παραβρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης, ο πρώην δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου, Τασούλα Καραϊσκάκη, Στέφανος Τζανάκης, Φώφη Γιωτάκη, Αντώνης Λιάρος και εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση και από τον χώρο των γραφείων τελετών.