Πολιτιστικά

Αμφίπολη: Επισκέψιμος από 18 Απριλίου ο Τύμβος Καστά

Επισκέψιμο από ολιγομελείς ειδικές ομάδες κοινού θα είναι το ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά, στον δήμο Αμφίπολης Σερρών από την ερχόμενη εβδομάδα.

Για την εξέλιξη αυτή μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης (12/4) η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στον χώρο, προκειμένου να δει από κοντά την εξέλιξη των εργασιών που εκτελούνται.

Έπειτα από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Εφορείας Σερρών, συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, τουριστικοί πράκτορες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το εσωτερικό του τύμβου και να θαυμάσουν από κοντά ένα μέρος από τον διάκοσμό του.

«Η μαρμάρινη ύλη που έχει συγκολληθεί, οι σφίγγες στην είσοδο και οι Καρυάτιδες που έχουν συντηρηθεί, ίσως και ένα μέρος του ψηφιδωτού δαπέδου από την αρπαγή της Περσεφόνης, θα αποδοθούν στο κοινό και έτσι όσοι το επισκέπτονται θα έχουν μια ικανοποιητική εικόνα του μνημείου», τόνισε η κυρία Μενδώνη. Επίσης, αυτοί οι πρώτοι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από μια σχετική απόσταση και το εντυπωσιακό σε μέγεθος και κατασκευή ταφικό όρυγμα.

Ωστόσο, η υπουργός διευκρίνισε πως οι επισκέψεις αυτές θα διακοπούν προσωρινά, όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την απομάκρυνση των ικριωμάτων από το εσωτερικό του μνημείου και θα συνεχιστούν αμέσως μετά. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που το ταφικό μνημείο θα μπορέσει να αποδοθεί στο σύνολό του στο ευρύ κοινό, τόνισε ότι αυτό τοποθετείται γύρω στο 2027 και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου.

«Γνωρίζετε ότι το ταφικό μνημείο είναι ένας μικρός χώρος, αυτό σημαίνει ότι εφόσον ανοίξει στο ευρύ κοινό δεν θα μπορούν να μπουν μέσα παραπάνω από πέντε με έξι άτομα. Δεδομένου του ιδιαίτερα μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει, γίνεται κατανοητό πως πρέπει να δημιουργηθούν εκθετήριο, αναψυκτήριο, γενικά να υπάρχουν δραστηριότητες που θα απασχολούν τους πολυάριθμους επισκέπτες που θα καταφθάνουν στον τύμβο», σημείωσε η υπουργός.

Οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα είναι -μεταξύ άλλων- η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στο εσωτερικό του μνημείου, η δημοπράτηση του έργου της κατασκευής του στεγάστρου και της απομάκρυνσης των ικριωμάτων, οι πιλοτικές εργασίες αποκατάστασης του ταφικού περιβόλου. Παράλληλα, στα εργαστήρια του αρχαιολογικού μουσείου της Αμφίπολης εξετάζονται και μελετώνται όλος ο γλυπτός διάκοσμος και τα θραύσματα που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών, από το 2012 έως και το 2014.

Επίσης, όπως συμπλήρωσε η υπουργός, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ υλοποιεί μια δύσκολη και απαιτητική δουλειά, που είναι η εκπόνηση των μελετών για τη συνολική ανάδειξη του ταφικού μνημείου.

Την ίδια ώρα προχωρούν και οι απαλλοτριώσεις των εκτάσεων γύρω από τον Τύμβο Καστά, ώστε να ξεκινήσει και η εκπόνηση της μελέτης για τη διευθέτηση του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου.

Η υπουργός Πολιτισμού κατέστησε απολύτως σαφές ότι βασικός και μοναδικός στόχος του ΥΠΠΟ και όλων των εμπλεκομένων, είναι το μνημείο να αποδοθεί στο ευρύ κοινό στο σύνολό του. Εξήγησε, ωστόσο, πως οι χρόνοι που απαιτούνται ορίζονται από τις ανάγκες και την ιδιαιτερότητα του μνημείου.

Ανέφερε ακόμα ότι τα ταφικά μνημεία δεν είναι επισκέψιμα, ωστόσο «στην περίπτωση του Τύμβου Καστά γίνεται μια εξαίρεση, λόγω της σπουδαιότητάς του. Η παρουσία μεγάλου αριθμού κόσμου μέσα σε έναν περίκλειστο χώρο δημιουργεί ειδικές συνθήκες, που προκαλούν προβλήματα στα χρώματα και τα ψηφιδωτά, που έχουν διασωθεί και τα οποία πρέπει να προστατέψουμε γιατί είναι μοναδικά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο έργο της αποκατάστασης της παλιάς ξύλινης γέφυρας της Αμφίπολης, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημείωσε πως το έργο αυτό δεν είναι λιγότερο σημαντικό από το μνημείο, καθώς πρόκειται για τη μοναδική ξύλινη γέφυρα από την αρχαιότητα που σώζεται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως η περιφερειακή αυτοδιοίκηση στήριξε έμπρακτα τα αναστηλωτικά έργα του ταφικού μνημείου χρηματοδοτώντας τα με πόσο άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σημείωσε πως θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση και τη νέα περίοδο καθώς τελικός στόχος είναι να αποδοθεί το μνημείο στον κόσμο.

Ευχαρίστησε επίσης την Λίνα Μενδώνη για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια στους τομείς του Πολιτισμού και της ανάδειξης πολλών και σημαντικών έργων.

newsroom

Recent Posts

Ζιζέλ Μπούντχεν: Η γυναικάρα από τη Βραζιλία που… διαφημίζει κοσμήματα

Πολλά εκατομμύρια λέγεται ότι διέθεσε οίκος κοσμημάτων για να καταφέρει να πείσει τη Ζιζέλ, τη…

34 λεπτά ago

Κασσελάκης και Τάιλερ γιόρτασαν τα γενέθλια της σκυλίτσας τους

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινήθηκαν την Παρασκευή ο Στέφανος Κασσελάκης και ο σύζυγός του Τάιλερ Μακμπέθ…

2 ώρες ago

Αποκάλυψη: Αυτός είναι ο πραγματικός διάλογος Κασσελάκη και Snik

Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, είχε τυχαία συνάντηση στο δρόμο με…

2 ώρες ago

Ηττημένος δήμαρχος αποχωρεί από την ηγεσία της παράταξης του

Από την ηγεσία της δημοτικής παράταξης «Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη: Μια Πόλη Για Όλους» αποχωρεί ο απερχόμενος δήμαρχος…

2 ώρες ago

Μια… τεχνολογική συνάντηση για Μητσοτάκη στο Ντουμπάι

Με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της Microsoft και πρόεδρο της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ, συναντήθηκε το…

2 ώρες ago

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα και εφάπαξ θα καταβληθούν 4 – 8 Δεκεμβρίου

Κατά την περίοδο 4 έως 8 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 222.888.557 ευρώ σε 404.692 δικαιούχους, στο…

3 ώρες ago