αειφόρος-ανάπτυξη-στη-γορτυνία-294099
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 26.10.2011 | 11:15

Αειφόρος Ανάπτυξη στη Γορτυνία

Η Παγγορτυνιακή Ένωση διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Αειφόρος ανάπτυξη στη Γορτυνία», που θα διεξαχθεί στο Διασυνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν σημαντικά θέματα και προτάσεις, που μπορούν να συμβάλλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η αειφορία, μια ελληνική λέξη, η οποία εμπεριέχει τη συνέχεια της ζωής και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, αποτελεί τη σύγχρονη εναλλακτική πρόταση στην ανάπτυξη, που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Σκοπός της είναι να καλύψει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

(κλικ στη φωτογραφία για να μεγεθύνετε το πρόγραμμα)

Τι είναι η αειφόρος ανάπτυξη

Τα τελευταία χρόνια εντείνεται η συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία. Πριν δυο χρόνια η κυβέρνηση πρόβαλε τη σύγχρονη αυτή μορφή ανάπτυξης σαν την εναλλακτική πρόταση που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την Ελληνική οικονομία. Πολύ σύντομα, όμως, η ιδέα αυτή, που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, απαξιώθηκε χωρίς να έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα.

Η πράσινη ανάπτυξη αναφέρεται κυρίως σε ήπιες μορφές οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσονται με προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα σημαντικό εμπόδιο, αφού το υψηλό κόστος για την καθιέρωσή της, τη καθιστά απαγορευτική για αναπτυσσόμενες οικονομίες. Δεν είναι τυχαίο πως οι πολιτικές για το περιβάλλον διίστανται παγκοσμίως και επηρεάζονται από τις προτεραιότητες και τις ανάγκες κάθε κράτους.

Η αειφόρος ανάπτυξη, μια ελληνική λέξη, η οποία εμπεριέχει την συνέχεια της ζωής και της διαφύλαξης των φυσικών πόρων, αποτελεί τη σύγχρονη εναλλακτική πρόταση στην ανάπτυξη, που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Στόχος της είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς όμως να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των αγαθών σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον κλασικό ορισμό, αειφόρος ανάπτυξη είναι η «ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες», με άλλα λόγια η μέριμνα ώστε η σημερινή μεγέθυνση να μην υπονομεύει τις δυνατότητες ανάπτυξης των μελλοντικών γενεών. Αποτελείται δε από τρεις συνιστώσες: την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική, που απαιτούν ισόρροπη πολιτική συνεκτίμηση.

Τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται φανερό ότι οδηγούμαστε σε αυξανόμενη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Βαθμιαία συνειδητοποιείται ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει συγκεκριμένα όρια που προσδιορίζονται από το πεπερασμένο φυσικό περιβάλλον του πλανήτη. Η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι τα πάντα είναι δυνατά άρχισε να αμφισβητείται, όταν διαπιστώθηκαν η περιορισμένη αντοχή της φύσης, αλλά και οι παρενέργειες της τεχνολογίας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, έρχονται στην επικαιρότητα οι αρχές της Διακήρυξης του Ρίο (1992), με την οποία επιχειρήθηκε για πρώτη φορά μια συνολική προσέγγιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και της διαχείρισης των φυσικών πόρων της γης. Έκτοτε, η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης έχει ενσωματωθεί σε όλες σχεδόν τις Οδηγίες της Ε.Ε. στις συμβάσεις μεταξύ των κρατών, αλλά και στις αποφάσεις των δικαστηρίων, που αφορούν περιβαλλοντικές διαφορές.

Η αειφορία επιχειρεί τον συμβιβασμό των αντιθέσεων μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος χωρίς ακραίες οικολογικές θέσεις. Οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους και να συνεργαστούν για να προστατεύσουν και να επαναφέρουν την ακεραιότητα του οικοσυστήματος της γης και να δώσουν οικονομική υποστήριξη και τεχνογνωσία στις υποβαθμισμένες χώρες, ώστε να αναπτυχθούν και αυτές χωρίς περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος.