ζελένσκι-είμαι-έτοιμος-να-μιλήσω-με-το-999879
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 13.05.2022 | 17:26

Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι επανέλαβε την προσφορά του να έχει απευθείας συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες που ο Ουκρανός πρόεδρος προβαίνει σε τόσο πλήρεις δημόσιες δηλώσεις όσον αφορά στην προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας.

Η αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία θα πρέπει να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για οποιεσδήποτε συζητήσεις μεταξύ εμού και του κ. Πούτιν, δήλωσε ο Ζελένσκι στην ιταλική τηλεόραση RAI 1, όπως μεταδίδει το Reuters.

Και προσέθεσε:

Ως πρόεδρος, είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον κ. Πούτιν, αλλά μόνο με αυτόν. Χωρίς κανέναν από τους μεσολαβητές του. Και στο πλαίσιο του διαλόγου, χωρίς τελεσίγραφα.

Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν έχουν πραγματοποιήσει διά ζώσης συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου 2022. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δήλωση του επικεφαλής διαπραγματευτή της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξάγονταν εξ αποστάσεως.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι απορρίπτει τις προτροπές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για χάρη της διασφάλισης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα επέτρεπε στον Πούτιν να ενδυναμώσει το κύρος του, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν θα συμβιβαστεί σχετικά με την εδαφική ακεραιότητά της.

Και τέλος απευθύνθηκε προς τη Ρωσία λέγοντας:

Φύγετε από αυτό το έδαφος που έχετε καταλάβει από τις 24 Φεβρουαρίου. Αυτό είναι το πρώτο ξεκάθαρο βήμα για να μιλήσετε για οτιδήποτε.