ζαχαριάδης-μάκης-βορίδης-υπουργός-εσ-959209
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.01.2022 | 20:50

Ζαχαριάδης: Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών ή Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου;

Ο Κώστας Ζαχαριάδης ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί για τον ΕΦΚΑ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως ” επιτομή του πελατειασμού, του κομματισμού, της αναξιοκρατίας και της αδιαφάνειας”

Συνεχίζει λέγοντας ότι σε αυτό το νομοσχέδιο:

  • Καθαιρούνται οι εν ενεργεία Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές του Οργανισμού.
  • Γαλάζια golden boys από τον ιδιωτικό τομέα θα τοποθετηθούν στις θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών, χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία και με υπέρογκες αμοιβές που αποτελούν πρόκληση για την ελληνική κοινωνία.
  • Οι δημόσιες συμβάσεις θα γίνονται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την παγίωση του γαλάζιου πάρτι των απευθείας αναθέσεων και την κατασπατάλησης των χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού.

“Προφανώς ο ΕΦΚΑ όπως και άλλοι φορείς του δημοσίου παρουσιάζουν δυσλειτουργίες”

Συνεχίζει λέγοντας “Και άλλα πολλά τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα αναδείξει με πλήρη τεκμηρίωση τις επόμενες μέρες. Η στόχευση είναι προφανής: Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ Χατζηδάκης προσωπικά, άφησαν σκόπιμα επί 2,5 χρόνια να διογκωθεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, στοχοποίησε και απαξίωσε συνειδητά το προσωπικό του ΕΦΚΑ, υποβάθμισε τη λειτουργία του με επαναλαμβανόμενους πειραματισμούς και τώρα, με όχημα τον κοινωνικό αυτοματισμό, ετοιμάζεται να παραδώσει τον μεγαλύτερο φορέα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, βορά σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Προφανώς ο ΕΦΚΑ όπως και άλλοι φορείς του δημοσίου παρουσιάζουν δυσλειτουργίες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολίτες δικαιούνται καλύτερης και ταχύτερης εξυπηρέτησης ιδίως στο θέμα της απονομής συντάξεων. Όμως αυτό που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ. Αυτό που κάνει είναι επιστροφή στη δεκαετία του ΄60. Είναι απαξίωση του δημοσίου τομέα και υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος. Είναι πρωτοφανής εύνοια γαλάζιων καλοπληρωμένων αλεξιπτωτιστών σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι απαξίωση του ΑΣΕΠ.

“Έρχονται μαύρες μέρες με γενίκευση της αναξιοκρατίας και του κομματισμού σε όλο τον κρατικό μηχανισμό”

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πείραμα του κ. Χατζηδάκη αποτελεί πιλότο για όλο το δημόσιο τομέα. Έρχονται μαύρες μέρες με γενίκευση της αναξιοκρατίας και του κομματισμού σε όλο τον κρατικό μηχανισμό. Άλλωστε τα ίδια και χειρότερα προωθούνται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αλήθεια ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Βορίδης που προβαίνει διαρκώς σε μεγαλόστομες διακηρύξεις περί αξιοκρατίας, διαφάνειας και ενίσχυσης του ΑΣΕΠ και εξαγγέλλει νέα συστήματα επιλογής προϊστάμενων, τι γνώμη έχει για όλα αυτά; Συμφωνεί με την επέλαση των γαλάζιων μετακλητών και λοιπών golden boyς σε όλο το δημόσιο τομέα; Συμφωνεί με την απαξίωση των στελεχών του δημοσίου; Συμφωνεί με την παράκαμψη του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες επιλογής προϊστάμενων;

Τον συμβουλεύονται οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ή κάνουν του κεφαλιού τους; Πέρα από τη νομοθέτηση πραγμάτων που δεν εφαρμόζει ποτέ, θα ασχοληθεί ποτέ με την παρακολούθηση των θεμάτων το υπουργείου του; Διατηρεί την αρμοδιότητα για τα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα ή περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή και τηλεσχολιαστή; Αλήθεια κ. Βορίδη παραμένετε Υπουργός Εσωτερικών ή έχετε μεταβληθεί σε Υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου;