υπόθεση-υποκλοπών-αρκεί-η-εξεταστική-1057395
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.08.2022 | 07:00

Υπόθεση υποκλοπών: Αρκεί η εξεταστική ή θα χρειαστούν και κάλπες;

Υπόθεση υποκλοπών: Πέρσι τέτοια εποχή η Βόρεια Εύβοια είχε παραδοθεί στις φλόγες. Η κυβέρνηση βρισκόταν αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη κατάσταση που προκάλεσε πολλές εσωτερικές αναταράξεις. Ο φετινός Αύγουστος ωστόσο είναι πιο «καυτός» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. Η «φωτιά» βρίσκεται μέσα στο Μαξίμου και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μπορεί να κάνει «στάχτη» όλους τους προηγούμενους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.

Η αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και η «νόμιμη» και παράνομη παρακολούθηση του δημοσιογράφου Κουκάκη, αποτελούν τη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ένα από τε μεγαλύτερα σκάνδαλα δημοκρατίας που έχει γνωρίσει η χώρα τον καιρό της μεταπολίτευσης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.

«Εγώ δεν θα συρθώ σε εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» είπε σε στενούς συνεργάτες του σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός την Παρασκευή λίγες ώρες μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα στο φόντο των αποκαλύψεων των υποκλοπών.  Ο πρωθυπουργός πιστεύει πως εάν προσφύγει στις κάλπες το Φθινόπωρο (όπως τον συμβουλεύουν αρκετοί) οι πολίτες θα εκλάβουν την κίνηση του ως ομολογία για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών.

Τρία 24ωρα μετά, και ενώ μεσολάβησε ένα τριήμερο στα Χανιά, ο Πρωθυπουργός καλείται να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να αναλάβει δεσμεύσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σβήσει τη «φωτιά» που πλέον απειλεί την ύπαρξη της κυβέρνησης του. Ο Κ. Μητσοτάκης σήμερα θα τοποθετηθεί με μια δήλωση – διάγγελμα για το θέματην ίδια ώρα που δέχεται πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας ζητά την παραίτηση του, ενώ ο Ανδρουλάκης έκανε λόγο ακόμα και για πολιτικούς τσόγλανους απαντώντας στις υπόγειες και ανοιχτές επιθέσεις που δέχεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Μπροστά  σε αυτό το σκηνικό ο Μητσοτάκης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε ρόλο «πυροσβέστη»:

— Θα ανακοινώσει την άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής μόλις ανοίξει η Βουλή

— Θα ζητήσει δημόσια συγνώμη για τα «λάθη» των νόμιμων παρακολουθήσεων και πιθανά να την ζητήσει και προσωπικά από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

— Θα υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε τίποτα για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα ρίξει τις ευθύνες στον Κοντολέοντα αλλά συνολικά θα υπερασπιστεί το έργο της ΕΥΠ (με αναφορές στην εθνική ασφάλεια) και θα επιχειρήσει να αποσυνδέσει την παραίτηση Δημητριάδη από την υπόθεση των υποκλοπών.

— Θα προσπαθήσει να ρίξει το βάρος στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση και  στα προβλήματα του κόσμου επιδιώκοντας να περάσει σε δεύτερη μοίρα το θέμα των υποκλοπών (αφού δεν αφορά το σύνολο της κοινωνίας).

Οι πρόωρες εκλογές έρχονται και φεύγουν…

Σε ότι αφορά το θέμα των εκλογών θα επιμείνει ότι θα στηθούν κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο θα κάνει αυστηρές αναφορές στα περί «τοξικότητας» στην πολιτική που μπορεί να προκαλέσουν εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός ήδη από την Παρασκευή δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, αφού στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα ενδέχεται το κλίμα δυσφορίας που μπορεί να δημιουργήσουν στην κοινωνία οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές σε συνδυασμό με τον δύσκολο οικονομικά Χειμώνα να γίνει «τσουνάμι» για την κυβέρνηση. Στον αντίποδα όμως υπάρχουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που τον συμβουλεύουν να απορρίψει κάθε σκέψη για πρόωρες κάλπες και να περιμένει μέχρι να έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα.

Το θέμα των προώρων εκλογών λοιπόν θα μείνει ανοιχτό. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την εβδομάδα μετά το Δεκαπενταύγουστο και αφού πρώτα έρθουν «φρέσκες» δημοσκοπήσεις που θα περιλαμβάνουν μέσα και τις εκτιμήσεις των πολιτών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Μέχρι τότε σύσσωμη η κυβέρνηση με μπροστάρη τον κ. Μητσοτάκη θα καταγγέλλει την τοξικότητα και θα προβάλει ότι το βασικό διακύβευμα σε αυτή την δύσκολη εποχή είναι η πορεία της οικονομίας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και όχι κάποια …«λάθη» (όπως έσπευσαν να τα «βαφτίσουν») στις νόμιμες παρακολουθήσεις.

Υ.Γ: Η δήλωση Μητσοτάκη θα γίνει ένα 24ωρο νωρίτερα από τις ανακοινώσεις Ερντογάν, ο οποίος την Τρίτη 9 Αυγούστου σε επίσημη εκδήλωση θα ξεπροβοδίσει το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στη Μεσόγειο με άγνωστη προς το παρόν κατεύθυνση… Αν τις επόμενες μέρες στηθεί στην περιοχή σκηνικό έντασης με την Τουρκία, τότε το θέμα των παρακολουθήσεων – όλοι το γνωρίζουν στην πολιτική σκηνή – θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. Και τότε, πολλά από τα σημερινά δεδομένα θα αλλάξουν…