υποκλοπές-ποιοι-υπουργοί-σήκωσαν-ασ-548428
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.11.2022 | 16:59

Υποκλοπές: Ποιοι υπουργοί σήκωσαν «ασπίδα» προστασίας στον Μητσοτάκη & ποιοι σιωπούν

Υποκλοπές: Οι τελευταίες αποκαλύψεις στο θέμα των υποκλοπών με το δημοσίευμα του Documento προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Δημοσιεύματα – ακόμα και στο φιλικά προσκείμενο τύπο – ανέφεραν ότι τέθηκε ανοιχτά θέμα προσφυγής σε πρόωρες κάλπες από πολλά στελέχη, το οποίο ωστόσο απέρριψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρότι ο κ. Μητσοτάκης βγήκε από την πρώτη στιγμή μπροστά και επιχείρησε να κλείσει το θέμα με την συνέντευξη του, στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, δεν ακολούθησαν την ίδια τακτική και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε και το γεγονός ότι, πλην του Α. Γεωργιάδη («Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης από το να παρακολουθεί την Ευγενία”),Υποκλοπές: Ποιοι υπουργοί σήκωσαν «ασπίδα» προστασίας στον Μητσοτάκη & ποιοι σιωπούν απέφυγαν να τοποθετηθούν δημόσια υπουργοί (Κικίλιας, Χρυσοχοϊδης, Δένδιας) , που σύμφωνα με το δημοσίευμα του Documento παρακολουθούνταν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά λοιπόν από αυτό το «σιωπητήριο» πολλών ημερών, δύο υπουργοί της κυβέρνησης, μετά από πιέσεις προς όλο του υπουργικού συμβούλιο από το Μαξίμου, αποφάσισαν να βγουν μπροστά και να ανοίξουν το θέμα των υποκλοπών υψώνοντας μάλιστα «ασπίδα» προστασίας για τον πρωθυπουργό, προσφέροντας παράλληλα μέχρι και νομικά επιχειρήματα για να βγάλουν «λάδι» τον Κ. Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτος ο Βορίδης…

Πρώτος των πρώτων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος με συνέντευξη του στο Mega σε μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση, ανέφερε ότι δεν είναι παράνομη η κατοχή λογισμικού παρακολούθησης, αλλά ότι η υποκλοπή είναι… παράνομη. Η κατοχή δηλαδή του Predator ή άλλου κακόβουλου λογισμού δεν θεωρείται παράνομη, αλλά η χρησιμοποίηση του.

“Η εμπορία του λογισμικού αυτού δεν είναι παράνομη, μπορεί να καταστεί παράνομη με νομοθεσία. Η παράνομη πράξη που έχουμε εδώ δεν είναι η κατοχή του λογισμικού, είναι η υποκλοπή. Μόνο η κατοχή μπορεί να είναι προπαρασκευαστική πράξη, δηλαδή “το πήρα αλλά δεν το χρησιμοποίησα”. Ακόμη δεν έχω κάνει παράνομη πράξη. Λέμε ότι εμείς θα απαγορεύσουμε στην Ελλάδα την εμπορία αυτού του λογισμικού. Αυτό θα είναι κάτι που θα γίνει πρώτη φορά στην Ευρώπη και θα το κάνει η Ελλάδα”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Με άλλα λόγια ο κ. Βορίδης, δημοσιοποίησε, και ως νομικός που είναι, την υπερασπιστική γραμμή του Μαξίμου προσφέροντας «σανίδα» σωτηρίας στον πρωθυπουργό.

…και μετά ο “μικρός” Καραμανλής

Ακολούθησε ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, ο οποίος από το βήμα της Βουλής προσφέροντας πλήρη στήριξη στον πρωθυπουργό σημείωσε: «Παρά τις όποιες ‘‘αποκαλύψεις’’ έχουν γίνει για τις υποκλοπές τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να συνδέει τον Πρωθυπουργό με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών. Και μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πάρει την πρωτοβουλία και στις επόμενες ημέρες θα βγει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με τέσσερις παρεμβάσεις. Αλήθεια, αναρωτιέμαι ο κ. Τσίπρας, που χθες δεν απέρριψε την ύπαρξη αντίστοιχων λογισμικών το 2018, τότε τι έκανε;» ανέφερε ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στη Βουλή.

Ό ίδιος μάλιστα κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για καλλιέργεια κλίματος «τοξικότητα» και πρόσθεσε: «Τα πράγματα είναι απλά: Οι καταγγέλλοντες είτε θα προσκομίσουν στη δικαιοσύνη τα απαραίτητα στοιχεία, είτε θα συνεχίσουν να κάνουν, αυτό που κάνετε από το 2012. Δηλαδή να σπιλώνετε τα πάντα και να δημιουργείται μία απίστευτη δυσοσμία»…

Παλαιός “γαλάζιος” κοινοβουλευτικός τόνιζε στην aftodioikisi.gr ότι με αυτό τον τρόπο τόσο ο Μ. Βορίδης όσο και ο “μικρός Καραμανλής” ανταποδίδουν τα “δώρα” που τους έχει κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης: Τον πρώτο, αναβαθμίζοντας τον από υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε ένα θεσμικό υπουργείο, όπως το Εσωτερικών και τον δεύτερο για τη “μονιμότητα” από το 2019 στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το ερώτημα, πάντως, είναι αν τους κυρίους Βορίδη και Καραμανλή θα ακολουθήσουν και άλλοι υπουργοί. Και, κυρίως, αυτοί που βρίσκονται στη λίστα. Ή μάλλον στις λίστες. Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ονόματα.