υποκλοπές-άγρια-κόντρα-μητσοτάκη-με-τ-1104659
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.12.2022 | 16:47

Υποκλοπές: Άγρια κόντρα Μητσοτάκη με Τσίπρα -Καμιά απάντηση για Φλώρο

Σε σφοδρή αντιπαράθεση εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρούονται σε υψηλούς τόνους, με έντονους προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Η συνεδρίαση είχε αρκετή ένταση χωρίς ωστόσο να κατατεθούν περαιτέρω στοιχεία από την αντιπολίτευση επί των κατηγοριών προς την κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν τις κάλπες του 2019, ισχυριζόμενος παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ καθώς ο τελευταίος αρνούνταν τα συνεχόμενα αιτήματα επισυνδέσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ.

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία» για το θέμα των υποκλοπών. «Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Παρά τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης δεν προέκυψαν νέα στοιχεία από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, εκτός από όσα διαδραματίστηκαν γύρω από το θέμα της παρακολούθησης του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου

Ο Τσίπρας διέκοψε την ομιλία του

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο κ. Τσίπρας ζήτησε να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Μάλιστα στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα κατέβει από το βήμα προκειμένου να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολούθησε έντονη λογομαχία και ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την ομιλία του από το βήμα προκειμένου να λάβει τον λόγο ο Πρωθυπουργός και να απαντήσει.

«Έχω τη δυνατότητα να πάρω το λόγο όποτε το ζητήσω. Έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημά του. Κατέβηκα από το βήμα για να απαντήσει. Το αν θα ξαναπάρω το λόγο είναι δικό μου θέμα στη διακριτική μου ευχέρεια». Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. «Αν θέλετε ολοκληρώστε το λόγο σας για να πάρει το λόγο ο πρωθυπουργός για την τριτολογία. Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο πρωθυπουργός, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει 108 φορές αν εσείς μιλήσετε 107. Δεν γίνεται να του αρνηθούμε τον τελευταίο λόγο. Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει όταν τελειώσετε τη δευτερολογία σας. Δεν θα απαντήσει με το ζόρι όποτε θέλετε εσείς» είπε. Τότε ακούστηκε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ η ερώτηση: «Τι φοβάστε;» με τον πρόεδρο της Βουλής να απαντά «Φοβάμαι τον κορονοϊό».

Τέλος ο κ. Τσίπας εξέφρασε, όπως είπε «την βαθύτατη ανησυχία του για τον πρωθυπουργό». «Γιατί του έθεσα ένα κρίσμιμο ερώτημα για το αν παρακολουθούνται από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και φρτόντισε να μην απαντήσει να να εξέλθει της αίθουσας» είπε. «Με την εθνική ασφάλεια δεν μπορεί να παίζει. Η εικόνα της αποχώρησης του πρωθυπουργού από την αίθουσα χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθεί για πάντα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ολοκληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας και μετά να απαντήσει, πράγμα που τελικά έγινε. Παίρνοντας τον λόγο ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας ότι το predator δεν λειτουργούσε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό ο Πρωθυπουργός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας «η συζήτηση έληξε».

«Όλα τα στοιχεία υπάρχουν και ο κ. Ντογιάκος θα τα ερευνήσει»

«Είπατε κ. Τσίπρα επι λέξει «το παράνομο predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας». Είστε ψεύτης. Ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό και πάντως ουδέποτε υπήρξα αποδέκτης τέτοιας πληροφορίας πλην του επισήμου καναλιού της ΕΥΠ. Δεν μπορείτε να λέτε ότι λειτουργούσε το Predator στο γραφείο μου. Έχετε στοιχεία; Πάρτε το λόγο να απαντήσετε. Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα ότι άκουγα εγώ τον Χατζηδάκη. Αν εσείς γνωρίζετε ότι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, από που το ξέρετε; Προσκομίσατε στοιχεία στον κ. Ντογιάκο; Ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν και ο κ. Ντογιάκος μπορεί να ψάξει και να ερευνήσει. Αρα ως προς τι όλοι αυτοί οι ακτιβισμοί; Η Δικαιοσύνη δεν είναι θέατρο. Θα ερευνήσει και αν εντοπίσει στοιχεία θα πάρει τις αποφάσεις. Δεν θα επιτρέψω αυτή τη διαδικασία να μετατραπεί σε θέατρο παραλόγου. Μας είπατε ότι δεν παίζετε με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν παίζετε εσείς; Όταν εργαλειοποιείτε μια πληροφορία που δεν έχετε καμία απόδειξη; Εσείς θα το αποδείξετε κ. Τσίπρα. Με καλείτε να κάνω  μηνύσεις. Εγώ κ. Τσίπρα δεν κάνω μηνύσεις. Εσείς αν κρίνετε ότι θίγεστε από όσα λέει ό τέως υπουργός Δικαιοσύνης  αυτά τα λένε εκτός από Κοντονή η κα Κωνσταντοπούλου και ο Παρασκευόπουλος. Ε, λοιπόν κάντε μήνυση στον κ. Κοντονή» ανέφερε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός.

Επί των ημερών σας έγιναν 75.000 επισυνδέσεις

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά την δευτερολογία του μίλησε για τις αλλαγές που φέρνει στην ΕΥΠ το νέο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, ενώ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ενέργειές τους.  «Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Έχει παρέλθει το εξάμηνο, από την τελευταία πρόταση δυσπιστίας, που κάνατε για έναν χιονιά».

«Σας άκουσα κ. Τσίπρα με προσοχή να αναφέρεστε σε δηλώσεις του κ. Καραμανλή και κ. Σαμαρά. Γίνατε ταυτόχρονα και σαμαρικός και καραμανλικός. Είναι επίτευγμα. Μόνο που η προσπάθειά σας να εμφανίζετε την παράταξή μας διαχασμένη πέφτει συνέχεια στο κενό. Εχετε στα χέρια σας το όπλο: κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Εχει παρέλθει το εξάμηνο, μπορείτε. Τελευταία φορά κάνατε πρόταση δυσπιστίας για ένα χιονιά, τώρα που λέτε ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας δεν θα κάνετε;» ανέφερε αρχικά στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις επισυνδέσεις στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Οι εκθέσεις της ΑΔΑΕ δίνουν απόλυτους αριθμούς για νόμιμες επισυνδέσεις, δημιουργώνταςτην την εντύπωση ότι αφορούν μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα. Είναι λάθος αυτό. Επι ημερών σας κ. Τσίπρα έγιναν 70 χιλιάδες επισυνδέσεις. Δεν αφορούσαν 70 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, αλλά περιλαμβάνουν ανανεώσεις και πολλά τηλέφωνα του ίδιου προσώπου».

Και επανήλθε στην ΕΥΠ και τη λειτουργία της: «Δεν θεωρούμε ότι η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε ΜΚΟ κ. Τσίπρα. Εχουμε σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι απαιτούν από την ΕΥΠ να αναλάβει δράση σε προκαθορισμένα πλαίσια . Θεωρούμε ότι η ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων αλλά και τις επιχειρησιακής λειτουργίας της ΕΥΠ είναι σωστή. Η προσθήκη πρόσθετων δικλείδων πιο δύσκολη κάνει την διαδικασία. Εσείς μας είπατε ότι αφαιρέσατε τον 2ο εισαγγελέα για να γίνει η διαδικασία πιο γρήγορη. Η εισαγωγή πολιτικού φίλτρου μεταφέρει μεγάλο βάρος στον Πρόεδρο της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Βουλής θα αποφανθεί πριν από τους εισαγγελείς και θα χρειαστεί να είναι σκληρά τεκμηριωμένη η εισήγηση για να συνηγορήσει ο Πρόεδρος της Βουλής σε μια τέτοια διαδικασία».

Στο ερώτημα αν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Με ρωτάτε αν γνώριζα για τις παρακολουθήσεις. Στην περιβόητη λίστα του Predator, αν είναι αληθινή, παρακολουθείτο 5 στενοί μου συνεργάτες, η προσωπική μου γραμματέας. Αν ήθελα κάποιος να παρακολουθεί, τότε μάλλον εμένα ήθελε να παρακολουθήσει. Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια. Τι είναι αυτά που λέτε. Προφανώς και όχι. Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι εγώ παρακολουθούσα υπουργό της κυβέρνησής μου; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεσαι λίγο να τα λες αυτά (σ.σ. αναφέρετε στον Τζανακόπουλο που φωνάζει όρθιος). Ότι έγώ παρακολουθούσα ή γνώριζα ότι παρακολουθούσαν τοι αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Να μάθω τι ; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα; Είστε σε παραληρηματική κατάσταση κ. Τζανακόπουλε, δείτε το αυτό. Με τον κ. Φλώρο έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Μόνο και μόνο να διακινούνται άρθρα που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Α ΓΕΕΘΑ δεν θέλω να σχολιάσω. Γνωρίζω ότι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου κάποιοι χαίρονται».

«Όσα είπα τέλη Αυγούστου ισχύουν στο απόλυτο. Είχα πει τότε ότι δεν γνώριζα τίποτα όχι μόνο για Ανδρουλάκη αλλά κανενός πολιτικού προσώπου. Είχα πει τότε κ. Τσίπρα αν μπορείτε και εσείς να διαβεβαιώσετε ότι δεν παρακολουθούσατε κανένα πολιτικό, δημοσιογράφο, επιχειρηματία. Σας είχα πεί επίσης ότι αν γνωρίζετε θα παρανομούσατε γιατί κανείς δεν νομιμοποιείται να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Είπατε το πρώτο ψέμα. Ο κ. Πιτσιόρλας παρακολουθούταν ή όχι; Το γνωρίζατε; Όταν ανεβήκατε και είπατε ότι δεν παρακολουθούταν επι ημέρών σας κανείς πολιτικός λέγατε ψέματα;» είπε ο κ. Μητσοτάκης, επανερχόμενος στις παρακολουθήσεις.

Μητσοτάκης για πυροβολισμό 16χρονου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει νέο Δεκέμβρη»

Επιτέθηκε μάλιστα στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας εν μέσω αντιδράσεων από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τραγικό περιστατικό που οφείλει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία η ίδια και μέχρι τότε θα συνιστούσα σε όλους προσοχή και όχι στοχοποίηση της Αστυνομίας και σε καμία περίπτωση δε θα μπορέσετε να επαναλάβετε αυτά που κάνατε το Δεκέμβριο του 2008. Η κ. Παπαρήγα σας τα έλεγε τότε”.

Γενναία θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός, κατά την πρωτολογία του, έκανε λόγο για μια «γενναία θεσμική απάντηση» ενώ παράλληλα απηύθυνε μια σειρά ερωτημάτων για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ και της αφαίρεσης του δεύτερου εισαγγελέα όσον αφορά την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε, δε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρωτολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι «στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των μυστικών υπηρεσιών και του απορρήτου επικοινωνιών. Είχε αντικατασταθεί ήδη η ηγεσία ΕΥΠ και είχε επανέλθει ο 2ος εισαγγελέας. Με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η δέσμευσή μας. «Ζητούμενο είναι νέα ισορροπία που χωρίς να απονευρώνει την ΕΥΠ δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών παρά μόνο στο μέτρο που κρίνεται απολύτως απαραίτητο και με τεκμηριωμένες διαδικασίες»

Όπως σημείωσε «το πλαίσιο μυστικών υπηρεσιών στην χώρα μας θεσμοθετήθηκε το 1994 τότε μόλις ένας στους 200 είχαν κινητό τηλέφωνο ενώ οι υπολογιστές μικρές δυνατότητες είχαν. Ο όρος κυβερνοασφάλεια παντελώς άγνωστός. Έκτοτε η πολιτεία επέδειξε μηδενικά αντανακλαστικά. Σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να καλυφθεί με ξεπερασμένες πρακτικές».

Εξήγησε, δε, ότι «ορίζουμε το πεδίο εντός του οποίου οφείλουν να κινούνται όλοι, τόσο οι κρατικές υπηρεσίες όσο και οι ιδιώτες. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελέσει και μια ακόμα παραδοχή. Καμία αλλαγή δεν πρέπει να εμποδίσει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή αντιτρομοκρατική. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κάποιο ουδέτερο σημείο. Γειτονεύει με κινδύνους και αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως μεταναστευτικό. Η ενεργή εθνική ασφάλειας πρέπει να είναι διαρκής και μόνιμη προτεραιότητα».

Τσίπρας: Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, σας καλώ να παραιτηθείτε

«Έχετε εδώ μια αξιοθρήνητη παρουσία. Αυτό που σας βαραίνει περισσότερο είναι ότι ακόμα κ σημαίνοντα στελέχη, όπως ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής, σας λένε ευθέως ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνει την αήθεια, τη δημοκρατία, αλλά και την ίδια την παράταξή σας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρωτολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ομιλία του, επιμένοντας ότι η ΕΥΠ πέρασε στον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου μετά τις εκλογές του 2019: «Ποιος αποφάσισε με το που ανάλαβε τη διακυβέρνηση και να αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο; Βάλατε έναν άνθρωπο που δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα από τον νόμο προσόντα; Ποιος το έκανε αυτό; Ποιος έσπευσε να αλλάξει τον νόμο για να βάλει τον κολλητό του άνθρωπο σ αυτή τη θέση;».

«Ποιος έφερε διάταξη που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους παρακολουθούνταν;», είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για «στελέχη που απειλούσαν ευθέως με 10ετη ποινή φυλάκισης όσους δεν τηρήσουν το απόρρητο».

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό και ρώτησε: «Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο ερώτημα: «Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους Ευρωβουλευτές; Και άλλους πολιτικούς; Και άλλους δημοσιογράφους; Αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων;».

«Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, σας καλώ να παραιτηθείτε. Σας ζητώ να δεσμευθείτε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Λειτουργείτε ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν τα εγκλήματα»

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε αν «έπρεπε να περάσουν 3μιση χρόνια για να ανακαλύψετε τα θεσμικά κενά», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «καθεστωτικές πρακτικές»: «Έχετε οδηγήσει τη χώρα σε πρωτοφανή εκτροπή για τα δημοκρατικά δεδομένα».

«Το νομοσχέδιό σας δεν αντιμετωπίζει τίποτα. Ο ορισμός της Εθνικής Ασφάλειας έχει τέτοιο εύρος και βάθος που χωράει τα πάντα. Οτιδήποτε μπορεί να αναχθεί σε λόγο εθνικής ασφάλειας που θα νομιμοποιεί μια παρακολούθηση, κατά παράβαση του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα γίνεται 3 χρόνια μετά τη λήξη της παρακολούθησης η ενημέρωση από την ΑΔΑΕ.

Έχετε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που παρακολουθεί όποιον μιλάει ελληνικά. Έχετε φτάσει στο σημείο να βάλετε βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος. Θα έπρεπε να ζητάτε συγγνώμη», τόνισε επισταμένως ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή η τριετία​ που πρέπει να παρεμβληθεί μεταξύ της παρακολούθησης κάποιου και της ενημέρωσής του, δε σας φαίνεται ύποπτη; Θα πάμε σε εκλογές χωρίς να έχουμε μάθει τον λόγο παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, χωρίς να έχουμε μάθει αν παρακολουθούνταν Υπουργοί και Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η ΕΥΠ έρχονταν και επικαλούνταν το απόρρητο, ενώπιον του Κοινοβουλίου και της ΑΔΑΕ. Το νομοσχέδιο σας δεν επιλύει τίποτα επ’ αυτού. Έτσι, ο διοικητής της ΕΥΠ δε θα είναι υπόλογος σε καμία ελεγκτική αρχή, για να μείνουν όλα στο σκοτάδι. Το νομοσχέδιο σας προβλέπει την καταστροφή του υλικού παρακολουθήσεων έπειτα από 6 μήνες. Αυτό δεν είναι ύποπτο; Δεν έρχεται να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις του κ. Κοντολέοντος στις 29 Ιουλίου – την ημέρα που κατέθετε την αίτηση για ενημέρωση στην ΑΔΑΕ- έδωσε εντολή να καταστραφεί το πρωτογενές υλικό των παρακολουθήσεων;», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Σ​το νομοσχέδιο σας δεν διευκρινίζετε την έκταση του ελέγχου της ΑΔΑΕ. Την μετατρέπετε σε μια διακοσμητική αρχή.​

Τα πράγματα είναι απλά. Το νομοσχέδιό σας έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις παραβιάσεις του Συντάγματος που είχαν εντολέα και ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη. Σας έχουν υποδείξει τις αντισυνταγματικές διατάξεις η ΑΔΑΕ, Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή της Βουλής».​

Οι 7 τομείς του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην καθολική απαγόρευση διαχείρισης και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών και παρουσίασε τις τομές του νομοσχεδίου.

«Η 1η τομή αφορά στα ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της ΕΥΠ – θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός », είπε και αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ…». Η 2η τομή είναι ότι γίνεται πιο «αυστηρός προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας», ενώ η 3η τομή είναι ότι τίθενται «επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου» και αν αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του προέδρου της βουλής. Η 4η τομή είναι ότι η «ενημέρωση όποιου τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση, θα γίνεται μετά από την παρέλευση 3 ετών». Η 5η τομή είναι «το ίδιο το πρωτόκολλο που καταργεί την ως τώρα ισχύουσα αλλά υποχρεωτική κράτηση -χωρίς χρονική προθεσμία- των αρχείων». Θα κρατούνται 6 μήνες μετά το τέλος της επιχείρησης, ωστόσο ο φάκελος θα κρατείται για δέκα χρόνια. Με την 6η τομή «απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιοδήποτε ιδιώτη», η ποινή θα φτάνει έως 10 χρόνια κάθειρξη. «Μόνο το κράτος θα έχει τη δυνατότητα απόκτησης τέτοιων λογισμικών», πρόσθεσε. Η 7η τομή αφορά στη συνένωση όλων των σχετικών δομών, που τώρα είναι διάσπαρτες – «και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις που προστατεύουν την ιδιωτικότητα».