Categories: Πολιτική

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Γιατί το μέτρο Μητσοτάκη χωρίζει τους ηλικιωμένους σε πλούσιους και φτωχούς

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ακόμα ένα τιμωρητικού χαρακτήρα μέτρο επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να πιέσει τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού να το πράξουν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ίδια ώρα που έχει ναυαγήσει πλήρως το πρόγραμμα εμβολιασμού, ανακοίνωσε την επιβολή πρόστιμου – «χαρατσιού» 100 ευρώ σε μηνιαία βάση για τους πολίτες άνω των 60 ετών προκειμένου να τους εξαναγκάσει να οδηγηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφού απέτυχαν παταγωδώς να πείσουν τους ανεμβολίαστους πολίτες ή τους μερικώς εμβολιασμένους να κάνουν το αναγκαίο εμβόλιο για την προσωπική προστασία τους αλλά και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας επέλεξαν τα κατασταλτικά χρηματικά μέσα και τη χρεωκοπημένη πολιτική της «ατομικής ευθύνης».

Ταξικό μέτρο

Όμως το μέτρο είναι ξεκάθαρα ταξικό. Χωρίζει τους ηλικιωμένους ανεμβολίαστους πολίτες σε δύο κατηγορίες. Σε πλούσιους και φτωχούς.

Σε αυτούς που από τη μια πλευρά με τις πενιχρές συντάξεις και εισοδήματα τους μετά την κυβερνητική «απειλή» θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο αφού σε διαφορετική περίπτωση θα βυθιστούν ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια την οποία έτσι και αλλιώς βιώνουν.

Αλλά και σε αυτούς από την άλλη πλευρά που διαθέτουν την οικονομική άνεση να πληρώνουν 100 ευρώ το μήνα και θα συνεχίσουν να ακολουθούν την προσωπική επιλογή τους απέχοντας από το πρόγραμμα εμβολιασμού. Δημιουργεί, δηλαδή, αντιεμβολιαστές με οικονομική άνεση.

Εξάλλου το μέτρο είναι οριζόντιο και δεν έχει …εισοδηματικά κριτήρια ενισχύοντας ακόμα περισσότερο αυτή την αίσθηση του διχασμού στην ελληνική κοινωνία που εξάλλου είναι δύο και τριών ταχυτήτων σε ότι αφορά εισοδήματα και επίπεδο διαβίωσης.

Συνταξιούχοι των 700 ευρώ

Οι κυβερνώντες που αποφάσισαν το «χαράτσι» γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι συνταξιούχοι με το 80% να λαμβάνει συντάξεις μέχρι 700 ευρώ. Γνωρίζουν ότι έτσι θα τους εξαναγκάζουν να κάνουν το αναγκαίο εμβόλιο. Προφανώς για τα νεοφιλελεύθερα «μυαλά» του Μαξίμου το «κατοστάρικο» στην πλάτη των πολιτών ήταν η εύκολη λύση. Απέφυγαν τη δαπανηρή επιλογή για τον κρατικό προϋπολογισμό της ουσιαστικής ενημέρωσης, των εξετάσεων σε όσους πολίτες έχουν αμφιβολίες για την επίδραση του εμβολίου στην υγεία τους, των κατ’ οίκον επισκέψεων από γιατρούς που θα ανατρέψουν τις εσφαλμένες «σκέψεις» για τους κινδύνους και τελικά θα πείσουν τις πολίτες.

Με την κίνηση τους ωστόσο οι κυβερνώντες μπορεί να βρουν απέναντι τους ένα κομμάτι αυτών των ανθρώπων. Μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουν. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «βασανίστηκε» για να πάρει την απόφαση. Όμως άραγε τι θα πράξει σε περίπτωση που υπάρξει μια «καθολική» ή «μερική» άρνηση ακόμα και με το πρόστιμο να προσέλθουν αυτοί οι άνθρωποι για να εμβολιαστούν; Θα αρχίσουν οι κατασχέσεις των συντάξεων; Θα δημιουργηθεί μια νέα «φουρνιά» υπερχρεωμένων πολιτών στις εφορίες; Θα χωρίσουν τελικά την κοινωνία στους «έχοντες και κατέχοντες» που θα μπορούν να έχουν διαφορετική επιλογή και στους «μη έχοντες» που θα κάνουν εμβόλιο για να έχουν και ψωμί;

Comments are closed.


Recent Posts

Δήμος Κιλκίς: Παράταση αιτήσεων για 49 θέσεις εργασίας

Δήμος Κιλκίς: Από το Δήμο Κιλκίς ανακοινώνεται η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στην προκήρυξη ΣΟΧ 1/2022 έως…

11 λεπτά ago

Στη Βοιωτία το νέο πύρινο μέτωπο- Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στα Γεράνια

Χαμηλή βλάστηση έχει τυλιχθεί στις φλόγες στο Κάστρο Βοιωτίας το μεσημέρι της Παρασκευής. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1527637938087018497 Επιτόπου επιχειρούν 21 πυροσβέστες, οκτώ οχήματα,…

14 λεπτά ago

O Μόσιαλος για την ευλογιά των πιθήκων

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων βρίσκεται στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό με εμφάνιση κρουσμάτων σε αρκετά σημεία του κόσμου…

19 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για επίθεση κουκουλοφόρων σε ξενώνα με ανήλικους πρόσφυγες

Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με τσιμεντόλιθους, πέτρες και καδρόνια χθες το βράδυ στον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην…

22 λεπτά ago

Ηράκλειο: Νεκρός άνδρας που έπεσε από σπηλιά στα Μάταλα

Τη μάχη για τη ζωή έχασε ένας άνδρας στα Μάταλα, το μεσημέρι της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, ο…

22 λεπτά ago

MEGA: Οι 3 εκπομπές που συνεχίζουν και η μία που «κόβεται»!

Είναι πλέον μία εκπομπή που έχει γίνει «θεσμός». Ο λόγος για το «Celebrity game night» με τη Σμαράγδα Καρύδη που…

22 λεπτά ago