ξόρκια-στα-νέα-μέτρα-βάζει-η-κυβέρνη-77586
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.11.2016 | 09:21

“Ξόρκια” στα νέα μέτρα βάζει η κυβέρνηση – σε κλοιό πίεσης η Αθήνα

Εντατική προσπάθεια καταβάλει η ελληνική πλευρά ώστε στην τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς που θα γίνει τις επόμενες ημέρες -πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο να λυθούν κάποια από τα δύσκολα θέματα. Στόχος είναι πριν από το Euro Working Group της Δευτέρας να έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος που θα διευκολύνει την προώθηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Παραλληλα προσπαθεί να “ξορκίσει” πιθανά νέος μέτρα όπως φαίνεται απο τις χτεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη.

Ειδικά η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020 εγκυμονεί κινδύνους για την κυβερνηση. Γνωρίζει καλά οτι δοθέντων των πολιτικών συνθηκών στις χώρες τιυ βορρά καταγράφεται πίεση για “κλείδωμα” στόχων για ψηλά πλεονάσματα και μετά το 2018. Άλλωστε μεσοπρόθεσμο και χρέος είναι αναπόσπαστα δεμένα στο παζάρι που γίνεται παρασκηνιακά και περιλαμβάνει και προώθηση   κάποιων επιπλέον μέτρων για την τριετία 2018-2020. Δηλαδή αυτό ακριβώς που ελπίζει αποφύγει η κυβέρνηση μέσω της ρύθμιση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα που επιμένει στο 1,5%.

Μηνύματα της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται υπό πίεση και νέ το πολιτικό της κεφάλαιο να έχει σημαντικά απομειωθεί. Ουσιαστικά περιθώρια πολλά δεν υπάρχουν ενώ ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και στην κοινωνία ένα κλίμα δυσθυμίας και κακής ψυχολογίας, ό,τι χειρότερο δηλαδή για την οικονομία. Επανάληψη δηλαδή φαινομένων που ειπαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους βουλευτές του αναφορικά με τη διαπραγμάτευση δεν ανέλυσε την κατάσταση λεπτομερώς, αλλά προσπάθησε να κερδίσει λίγο χρόνο κάνοντας ενέσεις αισιοδοξίας, επιθέσεις στην αντιπολίτευση αλλά και απειλώντας εμμέσως με εκλογές. Έτσι εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση  θα ολοκληρωθεί σύντομα. «Είναι ρεαλιστικό αλλά και απολύτως αναγκαίο η διαπραγμάτευση να κλείσει σύντομα», δήλωσε και επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσομακροπρόθεσμα. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει μεν την πολιτική βούληση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά δεν θα συζητήσει «παράλογες απαιτήσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται», είτε αφορούν νέα μέτρα τώρα είτε την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των εργασιακών σχέσεων και στη σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αφού δήλωσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιδιώκει την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, την οποία έχει θέσει, όπως είπε, στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού της.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε εκδήλωση της “διαΝΕΟσις” τόνισε με νόημα: «Σημαντικός επιταχυντής μπορεί να είναι η μείωση του χρέους τέτοια που να συνοδεύεται με μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018. Αυτό σημαίνει, σ’ αυτή τη δύσκολη και αρχική φάση εξόδου από την κρίση, να μπορούμε να πληρώνουμε λιγότερα για το χρέος και περισσότερα για την ανάπτυξη, γεγονός που θα καθιστά και το χρέος βιώσιμο. Είναι, συνεπώς, ένα αίτημα δίκαιο και αμοιβαία επωφελές. Γι’ αυτό δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία όσοι αυτοβούλως συνδέουν το αίτημα αυτό με νέες δεσμεύσεις ή ακόμη και νέα μνημόνια. Αν η μείωση των πλεονασμάτων επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, τότε θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε ένα τριετές πρόγραμμα στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων, στήριξης των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Και να συζητήσουμε τις ακριβείς αναλογίες μιας τέτοιας κατανομής.»

Πάντως η Αθήνα περιμένει και πάλι τη … Γαλλική βοήθεια με την έλευση στην Αθήνα Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα, αλλά και αντίστοιχη στάση από την Επιτροπή. «Είμαστε πολύ κοντά σε staff-level-agreement, δεν αποκλείεται να το έχουμε πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» δηλώνει στο Reporter πηγή της Επιτροπής και εκτιμά ότι «ακόμη και στα μεγάλα ανοιχτά θέματα τα εμπόδια που υπάρχουν δεν είναι ανυπέρβλητα». Ο χρόνος όμως είναι και πάλι αμείλικτος.

Γιώργος Αλεξάκης