ξενογιαννακοπούλου-εμπαιγμός-και-πρ-556351
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.09.2021 | 17:12

Ξενογιαννακοπούλου: Εμπαιγμός και πρόκληση για τους εργαζομένους η συνέντευξη τύπου του υπ. Εργασίας

«Αποτελεί εμπαιγμό και πρόκληση για τους εργαζομένους και τη νέα γενιά η σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Εργασίας κ.Χατζηδάκη για την εξειδίκευση των «εξαγγελιών» του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ» δήλωσε η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιγράφοντας το σημερινό τοπίο στις εργασιακές σχέσεις που έχει δημιουργήσει ο νόμος Χατζηδάκη (ν. 4808) η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι «καταργεί το οκτάωρο, με τις ατομικές συμβάσεις επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία χωρίς πρόσθετες αποδοχές με “πληρωμή” σε ρεπό, διπλασιάζει τις φθηνές υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις».

Ειδικότερα για τους νέους ανέφερε ότι βιώνουν τη φθηνή και ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα και ότι είδαν μια εξευτελιστική αύξηση 0,52 ευρώ μικτά στο μεροκάματο. Ακόμη και η πολύκροτη εξαγγελία για το «πρώτο ένσημο» για νεοπροσλαμβανόμενους νέους είναι «ένα περιορισμένο πρόγραμμα, χωρίς προοπτική συνέχειας της απασχόλησης των νέων μετά τους έξι μήνες, που δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ το μήνα, και το μισό ποσό των 50 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις που θα αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης, και δεν προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις».

Σύμφωνα με την κυρία Ξενογιαννακοπούλου η αναφορά του κ.Χατζηδάκη ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας θα έχει και κοινωνικό μέρισμα» είναι προκλητική από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «κατήργησε τη μόνιμη 13η σύνταξη και, προκειμένου να παραδώσει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα, έβαλε χέρι μέχρι και στο θεσπισμένο 0,5% του ΑΕΠ, τον κοινωνικό πόρο που αντιστοιχεί σε περίπου 900.000.000. Το «κοινωνικό μέρισμα» δεν θα καλύπτει πλέον τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κοινωνικά αδύναμους, αλλά τα golden boys του νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης».