Ξανθός-Ψυχογιός: Υπόλογη η κυβέρνηση για τα κρούσματα στις δομές  - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back

Ξανθός-Ψυχογιός: Υπόλογη η κυβέρνηση για τα κρούσματα στις δομές 

Κοινή ανακοίνωση σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στον Βύρωνα Αττικής έκαναν οι τομεάρχες Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός, του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικα:

Υπόλογη και αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση για τα κρούσματα COVID-19 στις δομές ανηλίκων και ευπαθών ομάδων

Είκοσι παιδιά και οχτώ εργαζόμενοι είναι θύματα της αποτυχίας της κυβέρνησης να προστατέψει τους ευάλωτους πληθυσμούς και ειδικά τις προσφυγικές δομές. Ήδη από τον Μάρτιο έχουμε επικρίνει πολλάκις τα αρμόδια Υπουργεία για το γεγονός ότι η υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας είναι διάτρητη και αντιμετωπίζουν την κατάσταση μόνο κατασταλτικά και όχι προληπτικά.

Επί πέντε μήνες η κυβέρνηση αγνοούσε τις προτάσεις μας και θεώρησε ότι με την καραντίνα το πρόβλημα θα λυνόταν από μόνο του. Τώρα πια τα επακόλουθα της απραξίας εκδηλώνονται με καθημερινές νέες περιπτώσεις κοινωνικών δομών που πλήττονται. Μετά τα ξενοδοχεία και τις ανοιχτές δομές, φτάσαμε να έχουμε κρούσματα και σε δομή προστασίας παιδιών, που λειτουργεί από το 2016 σε πλήρη αρμονία με την τοπική κοινωνία.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ευάλωτες ομάδες που φιλοξενούνται μαζικά σε περιορισμένους χώρους θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής μέριμνα και επαγρύπνηση, ωστόσο κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει εφαρμοστεί πέρα από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και επισκέψεων.

Πρέπει άμεσα να υπάρξουν τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι (τεστ) σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, να ενισχυθούν οι δομές με υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα να ενδυναμωθούν οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τα νοσοκομεία στην χωρική αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν οι δομές. Πρέπει επίσης να υπάρξει ενίσχυση της προληπτικής αντιμετώπισης με την παροχή επαρκών μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής (μάσκες, γάντια, σαπούνια, αντισηπτικά) σε όλους τους διαμένοντες και τους εργαζόμενους, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι καθημερινές τους ανάγκες.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί, και η Κυβέρνηση συνολικά, πρέπει να κατανοήσουν ότι η αποτροπή της διασποράς της πανδημίας στους προσφυγικούς πληθυσμούς και τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες, πέρα από αυτονόητο ανθρωπιστικό καθήκον κάθε δημοκρατικής χώρας, είναι κρίσιμη πτυχή της πολιτικής δημόσιας υγείας που θωρακίζει την υγεία όλων μας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!