βρυξέλλες-μητσοτάκης-κρίσιμη-σύνοδο-852006
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.05.2022 | 07:28

Βρυξέλλες-Μητσοτάκης: Κρίσιμη σύνοδος για ενεργειακά & τουρκική προκλητικότητα

Mια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής είναι αυτή που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες με πολλά διακυβεύματα αλλά με κυριότερο ζητούμενο την ενότητα της ίδιας της ΕΕ. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, τη Ρωσία να είναι ανυποχώρητη και τις οικονομίες των χωρών – μελών της ΕΕ να είναι εξαιρετικά πιεσμένες, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βρουν τρόπο να παρακάμψουν αντιρρήσεις και βέτο αλλά και να δείξουν ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει μόνο στα λόγια.

Ο πρωθυπουργός φτάνοντας σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα θα πρέπει από τη μια να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και τις προτάσεις για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που έχει καταθέσει με τον πιο επίσημο τρόπο εδώ και καιρό, αλλά και να κάνει κοινωνούς τους συναδέλφους του της ολοένα και κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης

Και μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Ουγγαρία και τον φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος απειλεί με βέτο όσον αφορά στο 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, αλλά η Ελλάδα μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επαναφέρει με έμφαση στο τραπέζι της Συνόδου την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τον εξορθολογισμό της αγοράς. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γονατίσει από το ενεργειακό «τσουνάμι» και ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι καμία χώρα όσο και αν προσπαθεί δεν μπορεί από μόνη της να στηρίξει τους πολίτες της.

Θα εξηγήσει, για ακόμα μια φορά, στους συνομιλητές του ότι πρέπει η λύση να είναι ευρωπαϊκή. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν είναι αναγκαία η απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αλλά ο στόχος αυτός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βάλει σε δεύτερη μοίρα την ανάγκη λήψης μέτρων σήμερα έτσι ώστε να ανακοπεί η ξέφρενη κούρσα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που γονατίζουν τους καταναλωτές, θα επισημάνει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός.

Θα τονίσει ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση, θέτει σε εφαρμογή το δικό της εθνικό σχέδιο στήριξης που προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 και την έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και ο οποίος θα μειώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 70-90%.

Ναι με αστερίσκους στο RepowerEU

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι σημαντική η απόφαση για την διάθεση δανείων 300 δισ ευρώ, στα κράτη μέλη για υποδομές στην ενέργεια και ότι δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός σημειώνοντας μάλιστα ότι θα αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ρύπων (ETS) και από τα αδιάθετα δάνεια του RRF. Ωστόσο, θα σημειώσει ότι αυτό είναι «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς δεν λαμβάνουν υπόψιν την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών πρακτικά και άμεσα.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στην Τουρκία

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα η Ελλάδα έχει και άλλον έναν πονοκέφαλο και αυτός ονομάζεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία σε καθημερινή βάση πλέον επιτίθεται στην χώρα μας με τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο να δίνει τον τόνο με τις προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και όπως τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με δυο χώρες – μέλη του ίδιου οργανισμού, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το ΝΑΤΟ. Εδώ, η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και απαιτεί από τις υπόλοιπες να στέκονται ξεκάθαρα στο πλευρό της ειδικά όταν απειλείται και αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία της με διαρκείς υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, και λίγες ώρες μετά τη δεύτερη προσωπική επίθεση εναντίον του από τον Ερντογάν, θα μιλήσει για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, και θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση που υπάρχει από την Άγκυρα.

Μάλιστα, θα επισημάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. Θα επαναλάβει ότι «η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή».

Όλα τα θέματα της Συνόδου Κορυφής

Σύνοδος Κορυφής ξεκινά στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). H Ουκρανία, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η άμυνα είναι τα θέματα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η κατάσταση στην Ουκρανία και η συνεχής βοήθεια των ευρωπαίων με πολιτικά, οικονομικά και οπλικά μέσα, είναι το πρώτο θέμα που θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στους ευρωπαίους ηγέτες στην αρχή της συζήτησης.

Επίσης, σήμερα Δευτέρα, οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Τέλος, τους «27» θα απασχολήσει το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας.

Προτεραιότητα είναι τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.