βουλή-τα-δεδομένα-για-την-αποψινή-ψηφο-575330
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.01.2019 | 08:25

Βουλή: Τα δεδομένα για την αποψινή ψηφοφορία -Ποιοι θα πουν “ναι”

Χωρίς εξαλλοσύνες, από τα κόμματα του Συνταγματικού Τόξου τουλάχιστον, κύλησε η χθεσινή, πρώτη ημέρα συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία, μετά τη “σύγκρουση” Τσίπρα- Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει εδώ και ημέρες την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών που θα εκφωνήσουν “ναι” στην Κύρωση των Πρεσπών, ξεπερνώντας τη μάλιστα κατά έναν ακόμη. Θα έφθανε και τους 153, αλλά η Κατερίνα Παπακώστα δεν φαίνεται ότι είναι έτοιμη να “διασχίσει” τη λίμνη των Πρεσπών και προσανατολίζεται προς το να απόσχει από την ψηφοφορία.

Οι 152 

Υπέρ της Συμφωνίας θεωρούνται “κλειδωμένοι” ότι θα ψηφίσουν οι:

-145 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

– Ε.  Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ)

– Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι)

– Σπ. Δανέλλης ( πρώην Ποτάμι)

– Θ. Θεοχαρόπουλος ( ΔΗΜΑΡ)

Η παρέμβαση Τσίπρα και η μετωπική με Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά τις αρχικές σκέψεις στη Ν.Δ περί πρότασης μομφής, τελικώς επικράτησε η σύνεση και η ψυχραιμία , οπότε ο πρόεδρός της, αποφάσισε να μην τραβήξει τελικώς το “άσφαιρο” όπλο της πρότασης μομφής ( οι 151 απαιτούμενες ψήφοι για να πέσει η Κυβέρνηση ήταν απίθανο να βρεθούν και δεδομένου ότι κάθε αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να υποβάλει νέα πρόταση μομφής πριν από την παρέλευση έξι μηνών, πρόταση μομφής θα σήμαινε ότι “κλειδώνει” ανεμπόδιστα την παραμονή του Α. Τσίπρα στην διακυβέρνηση, για έξι ακόμη μήνες).

Τα βλέμματα όλα τώρα συνεπώς, στρέφονται στη “μονομαχία” των δύο αρχηγών με τον Κ. Μητσοτάκη να μιλά για μια εθνικά επιζήμια συμφωνία και τον Αλέξη Τσίπρα να φέρνει σε πέρας αυτό που ξεκίνησε περύσι τέτοιες ημέρες με τον Ζόραν Ζάεφ, στην περιβόητη συνάντησή τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο Πρωθυπουργός, θα κάνει εκτενή και αναλυτική παρουσίαση των θετικών της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα κέρδη για τη χώρα σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο ενώ σημείο προς σημείο αναμένεται να είναι η απάντησή του σε όσα καταλογίζει η αντιπολίτευση στις “Πρέσπες”, επαναλαμβάνοντας όσα έχει υποστηρίξει έως σήμερα και για τα περί παραχώρησης εθνότητας και γλώσσας.

Εξαντλητική, θα είναι, σύμφωνα με το capital.gr η ομιλία του ( στην πρωτολογία τουλάχιστον) στην ανάπτυξη όλων των επιχειρημάτων υπέρ των “Πρεσπών” ενώ το ύφος και η ένταση της ομιλίας του ( κατά πόσον θα περιοριστεί σε “θεσμικές” αναφορές ή θα επιλέξει τον δρόμο της πόλωσης και των προσωπικών επιθέσεων στον κ. Μητσοτάκη), θα εξαρτηθεί εν πολλοίς, από τον τόνο που θα δώσουν στις δικές τους παρεμβάσεις οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης γενικώς και ο κ. Μητσοτάκης, ειδικώς.