βουλή-σύγκρουση-αρχηγών-για-τις-φωτιέ-935416
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.08.2021 | 10:23

Βουλή: Σύγκρουση αρχηγών για τις φωτιές (live)-Μητσοτάκης: Είχαμε προνοήσει για εναέρια μέσα-Έγιναν λάθη, υπήρξαν κενά στην πρόληψη

Σε πολιτική αναμέτρηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από τις άλλες χρονιές τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός

Η εικόνα σαφής με θετικά και αρνητικά. Κατορθώσαμε να μην έχουμε θύματα. Όμως καταστράφηκαν περιουσίες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης που απέδωσε την έκταση των πυρκαγιών στην κλιματική αλλαγή και στον παρατεταμένο καύσωνα.

Ωστόσο εξήρε την προσπάθεια αναδιοργάνωσης της πολιτικής προστασίας. Έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα με κορυφαίο την ενεργοποίηση του 112,ενισχύθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία με προσωπικό και εναέρια μέσα. Η χώρα είχε προνοήσει να ενισχυθεί με εναέρια μέσα. Έγιναν παρεμβάσεις σε 21 περιοχές που είχαν χαρακτηριστικά ανάλογα με το Μάτι, οικισμοί μέσα σε πεύκα. Έγινε, υπήρξε προετοιμασία και βοήθησε στον περιορισμό των απωλειών. Πετύχαμε να προστατέψουμε ζωές και οικισμούς. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε 60 φωτιές κάθε μέρα σε διάφορες περιοχές και υπήρξαν εμπρησμοί.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κενά στην πρόληψη παρά το ότι δόθηκαν 51 εκ ευρώ σε δήμους και δασαρχεία.

Παράλληλα εξήγγειλε τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας από δασολόγους και πυροσβέστες που θα επιχειρεί σε δύσβατες δασικές περιοχές.

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο χρόνος που θα αξιοποιήσουμε για να συζητήσουμε το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά σημαντική διάσταση θα είναι και η ποιότητα, αν δηλαδή καταφέρουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε ερωτήματα που θέτουν πολίτες και αντιπολίτευση και αν έχουμε την δυνατότητα να καταλήξουμε σε κάποιους άξονες συμφωνίας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών, η σκέψη μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται ή μένουν σε επιφυλακή στην πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία, ΟΤΑ και τους εθελοντές μας» συνέχισε και πρόσθεσε: «Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει από τις συνήθεις συζητήσεις γιατί το θέμα έχει παγκόσμιες διατάσεις με σημασία που υπερβαίνει κομματικές θεωρήσεις και ζητούμενο είναι οι απαντήσει σε 4 ερωτήματα:

– Είχαμε προετοιμαστεί;

-Τι πήγε καλά και τι όχι

Πως θα στηριχθούν οι πληγέντες;

Με ποιους  τρόπους θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή;

«Προνοήσαμε για περισσότερα εναέρια πυροσβεστικά μέσα»

«Γι αυτό και προνοήσαμε και μετατρέψαμε σε αξιόμαχη κρατική οντότητα την πολιτική προστασία. Οσοι το αμφισβητούν ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά!» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός που εξήγησε ότι «ενεργοποιήθηκε το 112 που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση προεκλογική μετά την τραυματική εμπειρία με τις πυρκαγιές του 2018. Ενισχύθηκε η πυροσβεστική με 69 νέα εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Το αν ήταν αρκετά είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η χώρα είχε εγκαίρως προμηθευτεί περισσότερα από ποτέ εναέρια μέσα».

«Ταυτόχρονα» συνέχισε ο πρωθυπουργός «είχαμε μεριμνήσει να καθαρίσουμε 21 επικίνδυνες περιοχές που προσομοίαζαν με το Μάτι. Συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη με 18 δημάρχους στις 24 Μαρτίου που επισήμανα την ανάγκη να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε με τις παρεμβάσεις εντός αυτών των οικισμών να μειώσουμε την καύσιμη ύλη αλλά και να καταστρώσουμε σχέδια διαφυγής».

«Πράγματι οι παρεμβάσεις έγιναν. Αναφέρω δύο παραδείγματα: Ιπποκράτειος Πολιτεία που έφτασε η φωτιά αλλά δεν μπήκε μέσα στον οικισμό ενώ για πρώτη φορά υπήρχε καινούρια οδός διαφυγής ώστε οι δημότες να απομακρυνθούν με ασφάλεια και ταχύτητα. Η δεύτερη περιοχή είναι μια περιοχή που σας είναι οικεία κ. Τσίπρα και αναφέρομαι στο Σούνιο. Αν κινηθείτε στον δρόμο Σούνιο – Λαύριο υπάρχουν δίοδοι διαφυγής που δείχνουν στους πολίτες πώς να κινηθούν προς την θάλασσα αν προκύψει ανάγκη. Αυτά έγιναν και είχαν στόχο να προτατέψουν περιουσίες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προστατέψαμε πολίτες, οικισμούς και κρίσιμες υποδομές»

«Παρά την ένταση του φαινομένου κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε στον στόχο να προστατέψουμε τους πολίτες, τους οικισμούς τις κρίσιμες υποδομές. Λίγοι γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη στην φωτιά της Βαρυμπόπης για την διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης της Αττικής. Και θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ

«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1299 πυρκαγιές, σχεδόν 60 την ημέρα και πολλές προϊόν εμπρησμού. Οι φωτιές είχαν φέτος διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, το εξηγεί η ΕΜΥ και οι επιστήμονες. Το βέβαιο είναι ότι αυτό το οποίο βλέπαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες το αντιμετώπιζαν και οι πυροσβέστες. Στρόβιλοι της φωτιας που έκαναν την κατάσβεση δύσκολη, ακόμα και με εναέρια μέσα. Απόδειξη η τελευταία φωτιά στα Βίλια. Ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός με εκατοντάδες ρίψεις από εναέρια μέσα. Κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Αττικής συμπεριλαμβανομένων μονάδων από το εξωτερικό. Και παρόλα αυτά κάναμε τρεις ημέρες να την σβήσουμε. Εγινε κάτι λάθος; Αν το πιστεύετε, πείτε μας πού έγινε λάθος. Η πραγματικότητα είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές σε δάση που είχαν μείνει απεριποίητα χωρίς δασικούς δρόμους» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εχω ακούσει σχόλια άδικα για την πυροσβεστική και τους ανθρώπους που έδωσαν την μάχη. Αυτή η δύναμη κάτάφερε να θέσει χιλιάδες φωτιές σε έλεγχο από την πρώτη στιγμή. Δυστυχώς κληθήκαμε κάποια στιγμή να διαχειριστούμε τέσσερις ταυτόχρονες φωτιές μεγάλες που ξεπέρασαν την προετοιμασία που είχαμε κάνει. Το έχω πει. Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από άλλες φωτιές αλλά φάνηκε σε μια στιγμή ότι αυτό δεν επαρκούσε» σημείωσε.

Τι είπε για τα Βίλια

Αναφερόμενος ειδικά στα Βίλια επεσήμανε ότι ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. «Έγιναν εκατοντάδες ρίψεις νερού και παρά τη μεγάλη κινητοποίηση, χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να τη σβήσουμε. Να μας υποδείξετε που έγινε το λάθος», είπε.

«Δεν έλειψαν τα λάθη», παραδέχθηκε και τόνισε πως «είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες φορές, αυτή η προετοιμασία όμως δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να είχαμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες σε σχέση με αυτό που μπορεί κάποιοι να περίμεναν βλέποντας την έκταση των φωτιών και αυτό είναι κάτι που μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από δω και στο εξής».

Τι δήλωσε για τη δημόσια συγνώμη

«Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν μια πολιτική πράξη με μήνυμα είναι ένα κάλεσμα να διδαχθούμε από μια αρνητική εμπειρία ώστε να γίνουμε καλύτεροι», είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με τους πληγέντες

Αναφορικά με την αποζημίωση των πληγέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας σε όλη τη χώρα. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Εχουν κατατεθεί 1.135 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το κράτος δεν κινήθηκε νωρίτερα στην καταβολή αποζημίωσης». Τόνισε, μάλιστα, ότι ήδη έχουν αρχίσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει από τη Βόρεια Εύβοια αφορούν όλες τις επιχειρήσεις.