Βουλή: Στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών (Live)

Με τις σοβαρότατες ενστάσεις αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην Ολομέλεια η κρίσιμη συνεδρίαση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 Με την έναρξη της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας επανέλαβε επιτακτικά το αίτημα της για να κατατεθεί στην Βουλή το τροποποιημενο η Σύνταγμα των Σκοπίων με ενσωματωμένες όλες τις συνταγματικές αλλαγές κι όχι όπως είπε «ένα αντίγραφο απο το ιντερνετ».

Σοβαρές ενστάσεις διατύπωσε και ο Ανδρεας Λοβέρδος απο την ΔΗΣΥ ζητώντα όχι μόνο το επίσημο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων αλλά και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα της διαπραγμάτευσης των δύο μερών πριν την υπογραφή της Συμφωνία των Πρεσπών γιατί αλλιώς όπως είπε “θα κινείστε σε συνθήκες πλήρως αδιαφάνειας”.

 Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας κατά της Συμφωνίας. Ο ίδιος χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το Σχέδιο της Συμφωνίας, “παράνομη” την συνεδρίαση και παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δια μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου αναγνωρίζει το Ουράνιο Τόξο κι όσους αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες.
«Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατασκευάζουν εχθρούς σε τέτοιες περιόδους γιατί θέλουν να έχουν τον έλεγχο των Βαλκανίων» ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης απο το ΚΚΕ ζητώντας κι αυτός το αναθεωρημένο Σύνταγμα των Σκοπίων. Στην ίδια γραμμή και ο Γιάννης Σαρίδης απο την Ένωση Κεντρώων που υποστήριξε πως είναι επιβεβλημένη ανάγκη να κατατεθεί στην Βουλή το Σύνταγμα.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είπε πως προσκομίστηκαν όλα τα απαραίτητα αναγνωστέα έγγραφα κι ότι η αντιπολίτευση επανέρχεται άσκοπα. “Το Μακεδονικό γίνεται η θρυαλίδα για πολιτικές εξελίξεις, μην δώσουμε βήμα στην ακροδεξιά να εισβάλλει και να καταλάβει το βήμα και το πνεύμα της Βουλής” ανέφερε χαρακτηριστικά καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προβάλλουν τα πολιτικά τους επιχειρήματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως “τίθενται προσχηματικά οι ενστάσεις για να αποφύγουν να συζητήσουν επι της ουσίας”. Σχετικά με το αναθεωρημένο Σύνταγμα υποστήριξε ότι στην ρηματική διακοίνωση εμπεριέχονται όλες οι Συνταγματικές αλλαγές των Σκοπίων. Επίσης χαρακτήρισε εθνικά επωφελής η Συμφωνία των Πρεσπών γιατί όπως είπε «πήραμε το 110% από αυτά που ζητούσαμε».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΒΟΥΛΗ, ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!